ECDC ataskaita: Europoje vėl siautėja lytiškai plintančios ligos

Nerimą kelia augantis lytiškai plintančių infekcijų atvejų skaičius Europoje, teigia Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC).

Lytiškai plintančios ligos<br>123rf nuotr.
Lytiškai plintančios ligos<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-12-09 15:37

Penktadienį ECDC paskelbtose ataskaitose apie chlamidiozę, gonorėją ir venerinę limfogranulomą (LGV) nurodoma, kad 27 Europos Sąjungos ir Europos ekonominės erdvės (ES/EEE) šalyse smarkiai padaugėjo užregistruotų lytiškai plintančių infekcijų atvejų.

Anksčiau ECDC pranešė apie išaugusį sifilio plitimą. Nemaloni tendencija – LPI atvejų visoje Europoje daugėja pastarąjį dešimtmetį, nepaisant to, kad COVID-19 pandemijos metu jų skaičius sumažėjo, greičiausiai dėl pasikeitusių galimybių tirtis ir sumažėjusio socialinio aktyvumo.

Vien 2021 m. Europoje buvo užregistruoti 46 728 gonorėjos atvejai. Tai jau viršijo priešpandeminį lygį, pranešime nurodo ECDC.

Daugiau nei pusė užregistruotų atvejų siejami su vyrais, turinčiais lytinių santykių su kitais vyrais. Gonorėjos plitimas, pasak specialistų, kelia susirūpinimą dėl atsparumo antimikrobinėms medžiagoms (AMR), šiuo atveju konkrečiai dviems antibiotikams – azitromicinui ir ciprofloksacinui.

Ataskaitoje apie chlamidiozę matomos panašios tendencijos: 2012–2019 m. sergamumas didėjo, o 2020 m. ligos plitimas sumažėjo dėl pandemijos poveikio, bet 2021 m. vėl padidėjo.

Chlamidiozės rodikliai aukščiausi išlieka tarp jaunų suaugusių heteroseksualių moterų. Gali būti, kad vyrai tiriasi nepakankamai dažnai, infekcija neretai lieka nediagnozuota.

Nerimą kelia ir LGV atvejų augimas. Chlamydia trachomatis sukeliama infekcija kelia iššūkių dėl galimų ilgalaikių komplikacijų. ECDC ataskaitoje pabrėžiama tikslinių prevencijos strategijų ir sustiprintos priežiūros svarba siekiant sustabdyti LGV plitimą.

LPI plitimas – visuomenės sveikatos rizika. ECDC rekomenduoja imtis šių veiksmų:

Skubiai stiprinti prevencinę veiklą: daugiau dėmesio skirti dažnesniam testavimui, tiksliniams pranešimams ir konkrečioms rizikos grupėms pritaikytoms intervencinėms priemonėms. Be tradicinių metodų, vykdant prevencijos kampanijas reikėtų apsvarstyti galimybę naudoti socialinę žiniasklaidą ir pažinčių programėles.

AMR stebėsena: Nuolatinė atsparumo antimikrobinėms medžiagoms stebėsena yra būtina, kad būtų galima informuoti apie gydymo strategijas ir spręsti kylančias problemas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.