Medicinos darbuotojų glaudaus bendradarbiavimo su tėvais svarba naujagimių priežiūroje

Kauno klinikų Neonatologijos klinikoje kasmet gydoma apie 500 neišnešiotų mažylių. Tyrimais įrodyta, kad šeimos buvimas kartu su vaikeliu mažina jo stresą, naujagimis gauna daugiau gerųjų bakterijų, todėl vaikai mažiau serga vėlyvosiomis infekcijomis, kurios yra itin pavojingos neišnešiotiems naujagimiams.

Kauno klinikų Neonatologijos klinikoje kasmet gydoma apie 500 neišnešiotų mažylių.<br>lrytas.lt koliažas
Kauno klinikų Neonatologijos klinikoje kasmet gydoma apie 500 neišnešiotų mažylių.<br>lrytas.lt koliažas
prof. Rasa Tamelienė<br>Kauno klinikų nuotr.
prof. Rasa Tamelienė<br>Kauno klinikų nuotr.
neišnešiotukai<br>Lietuvos Neonatologijos asociacijos nuotr.
neišnešiotukai<br>Lietuvos Neonatologijos asociacijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Kauno klinikų inf.

Dec 12, 2023, 10:02 AM

„Ne ką mažiau svarbus sveikatos priežiūros specialistų glaudus bendradarbiavimas su šeimomis, slaugančiomis neišnešiotus mažylius, – pažymi prof. Rasa Tamelienė, Kauno klinikų Neonatologijos klinikos vadovė. – Tėvai – neatsiejama komandos dalis, kurios nuomonė ir sprendimai lygiai tokie pat svarbūs kaip ir medicinos darbuotojų“.

Siekiant užtikrinti sklandų bendradarbiavimą tarp medicinos darbuotojų ir šeimų, gruodžio pradžioje Kauno klinikų Neonatologijos klinikos kolektyvas pradėjo pusantrų metų truksiančius Suomijos Turku universitetinės ligoninės komandos vedamus mokymus „Glaudus bendradarbiavimas su tėvais“, orientuotus į sveikatos priežiūros specialistų parengimą, suteikiant jiems būtinų žinių, įgūdžių ir priemonių darbui su šeimomis.

Skandinavijos šalys garsios ypatingai gerais rezultatais neonatologijoje – kūdikių išgyvenamumas itin geras, daug dėmesio skiriama šeimos buvimui kartu su naujagimiu.

„Matydami, kad visas pasaulis atsigręžia į Skandinavijos šalių sėkmingas patirtis, užmezgėme kontaktą ir nuvykome patys į Suomijos Turku universitetinę ligoninę, kurioje mus šiltai priėmė ir parodė, kaip atrodo jų darbo diena, kaip šeima įtraukiama į naujagimio gydymą“, – pasakoja Kauno klinikų Neonatologijos klinikos vadovė.

Kauno klinikų komanda, praleidę savaitę laiko Suomijoje ir susipažinę su suomių patirtimis, kaip prižiūrėti ir atpažinti įvairius naujagimio ženklus, priimti bendrus sprendimus kartu su šeima dėl vaiko gydymo bei būklės sekimo taktikos, nusprendė, kad šioje srityje pagilinti žinias būtų naudinga ir Kauno klinikų personalui.

„Pamatėme, kad informacija – ypatingai svarbi ir aktuali mūsų kolektyvui. Paprašėme, kad Turku universitetinės ligoninės atstovai atvyktų į Lietuvą ir pasidalintų savomis patirtimis, kaip tinkamai bendrauti, įtraukti tėvus į bendrą sprendimų priėmimą“, – sako prof. R. Tamelienė.

Prasidėjus mokymams, kiekvieną rytą Neonatologijos klinikoje vyko paskaitos, į kurias buvo kviečiama visa komanda. Vėliau, likusią dienos dalį, keturi Neonatologijos klinikos mentoriai dalyvavo praktiniuose užsiėmimuose.

„Praktinėse veiklose kartu su lektoriais eidavome pas šeimas į palatas, stengdavomės didesnį dėmesį atkreipti į moterį, leisti jai išsipasakoti, kalbėtis su ja, – pasakoja viena iš keturių Kauno klinikų mentorių, gydytoja neonatologė Renata Dzikienė. – Minimalus medicinos darbuotojo atsitraukimas nuo kūdikio leidžia mamai labiau įsitraukti į jo priežiūrą, suteikti mums, gydytojams, informacijos, kaip jai sekasi, su kokiais sunkumais ar klausimais ji susiduria. Tokiu būdu geriname mamos psichologinę būseną, leidžiame jai pasijusti pilnaverte komandos dalimi“.

R. Dzikienė pabrėžia, kad pasibaigus savaitės trukmės kontaktiniams mokymams jie likusią dalį mokysis nuotoliniu būdu, kilus klausimas Neonatologijos klinikos komandą visada konsultuos Turku universitetinės ligoninės specialistai. „Pavasarį mūsų komanda žada vykti į Suomiją. Vizito metu aptarsime pasiektą progresą, kilusius iššūkius, vėl stebėsime jų darbą ir veiklą“, – sako gydytoja neonatologė.

Lektorės prof. Liisa Lehtonen, Turku universitetinės ligoninės Neonatologijos skyriaus vadovė, ir Sari Ahlqvist-Björkroth, Psichologijos ir kalbos patologijos katedros dėstytoja, džiaugiasi Neonatologijos klinikos kolektyvo žiniomis ir motyvacija siekiant įtraukti tėvus į glaudų bendradarbiavimą. „Pastebime, kad Kauno klinikų medikai jau taiko tam tikras bendravimo taktikas, kurias ir pristatome šiuose mokymuose. Glaudaus bendradarbiavimo su tėvais srityje medikai žino daug ir manome, kad jie – teisingame kelyje, o tobulėjimui ribų niekada nėra“, – sako prof. L. Lehtonen.

Dalyvauti vienų iš geriausių pasaulyje neonatologijos srities specialistų mokymuose, kurie jau apmokė 19 skirtingų Europos ligoninių komandas, galimybę suteikė asociacija „Neišnešiotukas“ – jų pagalba pavyko surinkti lėšas, kurios buvo skirtos Kauno klinikų medikų profesiniam tobulėjimui. „Tai pirmasis kartais, kai tėvų organizacija investuoja į medikų mokymus. Džiugu, kad medicinos darbuotojai pasiruošę priimti tokius mokymus ir laiko tiek mus, asociaciją, tiek mažylius slaugančius tėvus lygiaverčiais komandos nariais“, – mintimis dalijasi asociacijos „Neišnešiotukas“ prezidentė Asta Radzevičienė.

„Susilaukus neišnešiotuko šeima patiria stiprias emocijas, kaltės jausmą, nežinią, netekties jausmą, o tai dažnai sukelia ir depresiją, – svarsto A. Radzevičienė. – Šie mokymai leis tėvams pasijusti naudingais, užmegzti ryšį su vaikeliu, o medikai suteiks saugią erdvę stebėdami ir drąsindami tėvus pažinti vaiko charakterį, jo kūno kalbą“. Ji dėkoja visiems asociacijos geradariams, finansiškai prisidėjusiems prie šio tikslo įgyvendinimo.

„Viliamės, kad išrinkta klinikos mentorių komanda, kurią sudaro Naujagimių intensyviosios terapijos ir Naujagimių ligų skyrių gydytojai ir slaugytojai, pasisems reikalingų žinių ir jomis pasidalins, supažindins kitus Neonatologijos klinikoje dirbančius specialistus“, – sako prof. R. Tamelienė.

Kauno Perinatologijos centras, kurį sudaro Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos bei Neonatologijos klinikos – tai didžiausias aukščiausio – tretinio lygio sveikatos priežiūros paslaugos gimdyvėms ir naujagimiams teikiantis centras Lietuvoje. Čia gydomi pacientai iš Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių. Kiekvienais metais Kauno klinikose gimsta apie 3300 naujagimių, iš jų – apie 500 neišnešiotų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.