Seimas apsisprendė: kitąmet prekyboje neliks elektroninių cigarečių su pridėtiniu skoniu ir kvapu

Antradienį Seimas uždraudė parduoti elektronines cigaretes, kurių skystyje yra pridėtinio kvapo ar skonio. Įstatymas įsigalios kitų metų lapkričio 1 dieną.

Parduotuvė<br>V.Skaraičio nuotr.
Parduotuvė<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimo posėdis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimo posėdis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aurelijus Veryga<br>V.Skaraičio nuotr.
Aurelijus Veryga<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Irtautė Gutauskaitė

Dec 19, 2023, 3:11 PM, atnaujinta Dec 19, 2023, 3:29 PM

Toks draudimas negalios tabako kvapą ar skonį turinčioms elektroninėms cigaretėms ir jų pildyklėms.

Už balsavo 94, prieš – 1, susilaikė 6 parlamentrai.

Už pridėtinių skonių ir kvapų elektroninėse cigaretėse draudimą pasisakė „valstietis“ Aurelijus Veryga, pabrėždamas, kad elektroninės cigaretės nėra sveikesnė alternatyva tradiciniam tabakui.

„Tai tikrai nėra alternatyva norintiems mesti rūkyti arba susimažinti žalą, nes tokių tyrimų šiandien dienai nerasite, tai yra viso labo spekuliacijos“, – Seimo posėdyje kalbėjo jis.

Įstatymo priėmimui prieštaravo „laisvietė“ Morgana Danielė, teigdama, kad dabartinis skonį turinčių eletroninių cigarečių draudimas nepasiteisina.

„Šis projektas yra susijęs su bandymu padaryti taip, kad šiandien jau metus veikiantis skonių draudimas elektroninėms cigaretėms, kuris nepasiteisina, neveikia – matome juodąją rinką, verslo prisitaikymą“, – sakė ji.

Įstatymo projektu taip pat įtvirtinama galimybė poįstatyminiuose teisės aktuose nurodyti konkrečias leidžiamas chemines medžiagas, suteikiančias elektroninėms cigaretėms, elektroninių cigarečių pildyklėms tabako skonį ir kvapą bei nurodyti šių medžiagų CAS numerius.

„Tai apribotų ekonominės veiklos vykdytojams apeiti įstatymo draudimus bei apribotų galimybę tiekti rinkai elektronines cigaretes ir elektroninių cigarečių pildykles, turinčių tam tikro ne tabako kvapo ir (ar) skonio savybių“, – pažymima aiškinamajame rašte.

Ant elektroninių cigarečių ir elektroninių cigarečių pildyklių vienetinių pakelių ar bet kokios išorinės pakuotės turės atsirasti šis įspėjimas apie galimą žalą sveikatai: „Šiame gaminyje yra nikotino, kuris yra itin didelę priklausomybę sukelianti medžiaga.

Nikotino neturinčioms elektroninių cigarečių pildyklėms reikalavimas nurodyti įspėjimą nebus taikomas.

Taip pat nikotino neturinčioms elektroninių cigarečių pildyklėms bus netaikomas reikalavimas nurodyti įspėjimą apie galimą žalą sveikatai.

Šiuo metu Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymu draudžiama pateikti rinkai elektronines cigaretes ir jų pildykles su skysčiu, jeigu šiame skystyje yra kvapiųjų medžiagų, išskyrus tabako kvapą ir (ar) skonį.

Praėjusių metų gegužę įsigaliojus įstatymo pakeitimams, ant elektroninių cigarečių ir elektroninių cigarečių pildyklių vienetinių pakelių ar bet kokios išorinės pakuotės turi būti įspėjimas apie galimą žalą sveikatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.