Nuovirai, kokosų aliejus ar druskos tirpalas: kokias namines priemones saugu naudoti prižiūrint dantis?

Senoliai anksčiau dantenų kraujavimą malšindavo įvairiais nuovirais. Dabar internete taip pat pilna patarimų, kokiomis namuose dažnai randamomis priemonėmis galima spręsti įvairias burnos sveikatos problemas: nuo danties skausmo iki dantų balinimo. Kokie metodai yra saugūs, o kas – tik mitas, laidoje „Odontologai pataria“ papasakojo gyd. odontologas, burnos, veido ir žandikaulių chirurgas prof. dr. Gintaras Janužis.

Visos priemonės, kurios dezodoruoja burną, veikia kelias minutes ir tai jūsų neišgelbės. Tokios priemonės gali būti įvairios: tiek kitas nemalonus kvapas, pvz. česnakas, tiek gvazdikėliai ir kitos priemonės, kurios nekenkia sveikatai.<br>„Pexels“ nuotr.
Visos priemonės, kurios dezodoruoja burną, veikia kelias minutes ir tai jūsų neišgelbės. Tokios priemonės gali būti įvairios: tiek kitas nemalonus kvapas, pvz. česnakas, tiek gvazdikėliai ir kitos priemonės, kurios nekenkia sveikatai.<br>„Pexels“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 11, 2024, 2:14 PM

– Ar gali netradicinės priemonės pakeisti įprastą dantų šepetėlį ir pastą?

– Dantų šepetėlis ir dantų pasta ne taip ir seniai atsirado mūsų gyvenime. Galbūt mums atrodo, kad tai yra senas ir įprastas dalykas, bet pažiūrėkime 30–50 metų atgal ir tuomet buvo naudojama tiek pasta, tiek dantų milteliai, bet tai nebuvo priimta kaip kasdienio naudojimo priemonės. Gyvenimas keičiasi ne tik technologijų srityje, keičiasi ir poveikis mūsų burnai, dantims ir gleivinei. Tai, kas vyksta mūsų burnoje, labai priklauso nuo aplinkos, mūsų įpročių. Vienas svarbesnių dalykų yra maitinimosi įpročiai. Prieš pvz. 50 metų mes maitinomės visai kitaip.

Jeigu gebame pakeisti maitinimosi įpročius, mums privalu pakeisti ir higienos įpročius, naudotis šiuolaikinėmis priemonėmis ir technologijomis. Visos kitos priemonės kaip pagalbinės – tik force majeure atveju, bet ne kasdieniam naudojimui.

– Ką galima rasti namuose, ką būtų galima panaudoti blogam burnos kvapui malšinti?

– Nemalonus burnos kvapas turi savo priežastį. Tad reikėtų naikinti blogo burnos kvapo priežastis, o ne dezodoruoti burną. Pavyzdžiui Renesanso laikais gražiai pasipuošę ponai ir ponios nenorėdavo praustis, už tai kvėpindavosi. Sumišęs prakaito ir kvepalų kvapas vargu ar buvo didelis išsigelbėjimas. Tad kalbant ir apie blogą burnos kvapą, pirmiausia reikėtų kreiptis į specialistus – burnos higienistus, savo gydytoją odontologą ar išskirtiniais atvejais kitus specialistus, kurie nustatytų, kodėl jūsų burnos kvapas yra nemalonus.

O visos priemonės, kurios dezodoruoja burną, veikia kelias minutes ir tai jūsų neišgelbės. Tokios priemonės gali būti įvairios: tiek kitas nemalonus kvapas, pvz. česnakas, tiek gvazdikėliai ir kitos priemonės, kurios nekenkia sveikatai. Bet, kaip ir minėjau, tai turės tik trumpalaikį poveikį.

– Internete apstu patarimų, kaip malšinti danties skausmą. Ar jie veikia?

– Tam gali būti naudojamas tiek gvazdikėlis, tiek valgomosios druskos tirpalas. Bet tai nėra efektyvūs gydymo metodai. Tai gali būti tik pagalbiniai metodai. Danties skausmui arba aplink dantį esančių audinių uždegimui malšinti skirtos priemonės pirmiausia turi būti naudojamos tinkamai. Geriausia skausmo malšinimui pasikliauti tradiciniais vaistais, kurie yra parduodami be recepto.

Bet reikia žinoti, kad skausmas yra tarsi jūsų pagalbininkas. Tai yra perspėjimas, kad jūsų organizme – kažkas ne taip. Jeigu skausmas pats laikinai nurimsta arba nurimsta dėl pavartoto vaisto, tai nereiškia, kad išgydėte šią problemą, ji gali tęstis toliau. Todėl ir vaistais nuo skausmo nereikėtų ilgai piktnaudžiauti, nes tiesiog slėpsite organizmo problemas, o tai gali iššaukti tam tikras komplikacijas.

– Ar internetiniai patarimai, kaip namų sąlygomis balinti dantis, yra mitas?

– Internete minimas kokosų aliejus tikrai nebalina dantų. Sodos milteliai yra priemonė, kuri padės nušveisti apnašas, bet tai yra šiurkšti priemonė, tad su šia priemone dantis trinsite kaip su dilde. Ilgiau naudojant tokias priemones ilgesnį laiką jūsų dantys keis spalvą, nes jų paviršius bus pažeistas, šiurkštus, ten apnašos kaupsis daug dažniau. Šios priemonės taip pat gali negrįžtamai pažeisti dantų emalį. Tai – archajiškos priemonės. Tad balinti dantis savomis priemonėmis yra visiškai neracionalu ir kartais netgi žalinga.

– Seneliai anksčiau sakydavo, kad jeigu kraujuoja dantenos, padės įvairūs nuovirai. Ar tikrai?

– Ir padėdavo, ir padeda. Šiais laikais galima skirti ąžuolo žievės nuovirą, kurį galima nusipirkti vaistinėje. Bet pirmiausia reikia nustatyti, dėl ko tos dantenos kraujuoja. Viena dažniausių priežasčių yra bloga higiena. Tad tokiu atveju jokiais nuovirais dantenų neišgydysite. O jeigu ilgai vartosite ąžuolo žievės nuovirą, jūsų dantys pasidarys šokoladinės spalvos.

Šis nuoviras gali būti naudojamas tada, kai dantenos kraujuoja ne dėl uždegimo ar blogos higienos. Kartais dantenos kraujuoja nėštumo metu, sergant onkologinėmis ligomis, taikant chemoterapiją, spindulinį gydymą. Tad ši priemonė tokiu atveju gali būti labai efektyvi, nes ji veikia sutraukiančiai. Bet patarčiau tai naudoti pasitarus su gydytoju odontologu.

Ar galima namų sąlygomis saugiai nuvalyti dantų apnašas arba pasigaminti dantų pastos, kaip visgi reikėtų taisyklingai prižiūrėti burnos sveikatą – sužinokite pilnoje laidoje „Odontologai pataria“: https://youtu.be/wKtjZSpvl3U

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.