Dosnios algos, pietūs pusvelčiui ir prašmatni viešnagė Kretoje – aiškėja, kaip ligoninė įbrido į kosmines skolas

Pernai po reformos įsteigta Klaipėdos universiteto ligoninė (KUL) atsidūrė nepavydėtinoje situacijoje. Rudenį naujai gydymo įstaigai vadovauti pradėjęs Audrius Šimaitis sako, kad ankstesnė valdžia įklampino ligoninę į gilią duobę – velkasi milžiniška skola, kuri gali siekti net 15 milijonų eurų.

Klaipėdos universitetinė ligoninė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Klaipėdos universitetinė ligoninė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Audrius Šimaitis<br>KUL nuotr.
Audrius Šimaitis<br>KUL nuotr.
Klaipėdos universiteto ligoninė<br>Kiril Čachovskij (ELTA) nuotr.
Klaipėdos universiteto ligoninė<br>Kiril Čachovskij (ELTA) nuotr.
Klaipėdos universiteto ligoninė<br>Kiril Čachovskij (ELTA) nuotr.
Klaipėdos universiteto ligoninė<br>Kiril Čachovskij (ELTA) nuotr.
Klaipėdos universiteto ligoninė<br>Kiril Čachovskij (ELTA) nuotr.
Klaipėdos universiteto ligoninė<br>Kiril Čachovskij (ELTA) nuotr.
Klaipėdos universiteto ligoninė<br>Kiril Čachovskij (ELTA) nuotr.
Klaipėdos universiteto ligoninė<br>Kiril Čachovskij (ELTA) nuotr.
Ligoninė<br>V.Balkūno nuotr.
Ligoninė<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jan 16, 2024, 6:48 PM, atnaujinta Jan 17, 2024, 6:00 PM

Kaip galima tiek prasiskolinti? Gydymo įstaigos pirmtakės – Klaipėdos universitetinės ligoninės veiklos auditas atskleidė sunkiai paaiškinamą buvusios vadovybės išlaidavimą.

KUL įsteigta sujungus iki tol gyvavusias Klaipėdos universitetinę, Jūrininkų ir Palangos reabilitacijos ligonines.

Kaip skelbia su Klaipėdos universitetinės ligoninės vidaus audito rezultatais susipažinęs portalas LRT.lt, įstaigos išlaidos kelia nuostabą: beveik tris dešimtis tūkstančių eurų kainavusi darbuotojų kelionė į Graikiją, galimai neteisėtai išpūsti darbuotojų atlygimai, tūkstančiai eurų kalėdinei eglutei, klausimų keliantis tarnybinių automobilių naudojimas – tai tik keletas įtarimų sukėlusių išlaidų eilučių.

Neteisėtai padidinti atlyginimai?

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) aiškinasi, ar ligoninės stebėtojų taryba 2022 metų pabaigoje teisėtai pritarė sprendimui 30 proc. didinti darbuotojų atlyginimus.

„Tas atlyginimų pakėlimas mūsų ligoninei kiekvieną mėnesį kainuoja 900 tūkst. eurų“, – prieš kelias savaites „Lietuvos ryto“ televizijai sakė su pirmtakų palikimu susipažinęs naujasis KUL vadovas A.Šimaitis.

„Aš visada žinojau, kad tai nėra gera situacija, bet ta situacija, kurią radau buvo gerokai blogesnė, negu galvojau“, – žiniasklaidai sakė A.Šimaitis.

Dėmesį į algų šuolį atkreipė ir auditoriai: 2022 m. buvusius ryškius įstaigos darbuotojų darbo užmokesčio dydžio pasikeitimus – kai kuriais atvejais fiksuojamas net 52 proc. augimas.

Nustatyta, kad 2022 m. sausio–spalio mėnesiais etatinio darbo užmokesčio priskaitymų vidurkis siekė kiek daugiau nei 1,9 mln. eurų, o tų pačių metų gruodį – daugiau nei 2,9 mln. eurų.

„Sprendimas atlikti tokį reikšmingą etatinio darbo užmokesčio kėlimą darbuotojams prieš užbaigiant reorganizavimą, kelia abejonių dėl jo pagrįstumo ekonominiu ir efektyvumo atžvilgiu ir pasekmių likusių įstaigų darbuotojų motyvacijai, resursų užtikrinimui tęsiant reorganizuotų įstaigų veiklą“, – audito ataskaitą cituoja LRT.lt.

Joje taip pat nurodoma, kad finansinę ligoninės situaciją apsunkino ir išeitinės išmokos, skirtos dėl reorganizacijos gydymo įstaigą palikusiems darbuotojams.

Už ligoninės lėšas – kelionė į Kretą

Dar vienas auditoriams užkliuvęs faktas – uostamiesčio ligoninės darbuotojų grupės kelionė į Graikiją gegužės 28–birželio 3 d.

Iš viešosios įstaigos „Edukaciniai renginiai ir mokymai“ KUL tarptautinį profesinio mokymo renginį-profesinės kompetencijos tobulinimo seminarą „Sveikatos priežiūros įstaigos administracijos darbuotojų ir medikų psichologinio smurto (įskaitant mobingą) atpažinimo ir kitų emocinių kompetencijų ugdymas“ įsigijo už 29 722 eurus.

Kaip rašo LRT.lt, Graikijai priklausančioje Kretos saloje surengtame renginyje dalyvavo 23 įstaigos darbuotojai – slaugytojos, vyresniosios slaugos administratorės, registratorė, kineziterapeutai, kelios masažuotojos, registratorė. Skaičiuojama, kas vienam asmeniui kelionė kainavo beveik 1,3 tūkst. eurų.

Be to, į Graikiją vykusiems darbuotojams dar buvo kompensuotos ir kelionės iš Klaipėdos į Vilnių bei atgal išlaidos – po 60 eurų.

Auditoriams kilo dvejonių, ar minėtų sričių darbuotojams iš tiesų tokie mokymai buvo reikalingi. Dar daugiau, sudvejota ir ar iš tiesų buvo tikslinga Kretoje praleisti 7 paras, mat seminarui buvo skirta 16 akademinių valandų arba pusantros darbo dienos, o likusiomis dienomis joks darbinis užimtumas nebuvo numatytas.

Nepasikuklinta. Kaip nurodo auditoriai, ligoninės darbuotojai apsigyveno 5 žvaigždučių viešbutyje. Neaišku ir kodėl darbuotojų tobulinimosi kursai negalėjo būti suorganizuoti Lietuvoje už žymiai mažesnę kainą.

Pietūs už 72 centus

Auditoriams pro akis nepraslydo ir kitos išlaidų eilutės.

Kaip rašo LRT.lt, 2022 m. lapkričio pabaigoje buvo sudaryta beveik 8 tūkst. eurų vertės renginio organizavimo sutartis su viena uždarąja akcine bendrove, o tų pačių metų gruodžio 17 d. kita įmonė ligoninei išrašė kiek daugiau nei 3,4 tūkst. eurų vertės sąskaitą už šventinių dekoracijų Kalėdų eglei nuomą bei šventinės puošybos darbus.

Audito nuomone, įstaiga ne kartą pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatas.

Įtarimų sukėlė ir, auditorių nuomone, tik formaliai atlikta ligoninės turto inventorizacija.

Pasak A.Šimaičio, nuo pat pradžių įstaigoje nebuvo tinkamos apskaitos ir nesiimta nieko padėčiai pataisyti.

„Daugybė saskaitų ir finansinių dokumentų nebuvo suvesti nuo 2023 metų pavasario. Tik atėjus naujam informacinių technologijų vadovui pavyko optomizuoti šitą procesą ir suvesti visus finansinius dokumentus, kurie turėjo būti įvesti gerokai anksčiau. Tada paaiškėjo reali situacija“, – „Lietuvos ryto“ televizijai pasakojo A.Šimaitis.

Nustatyta, kad 2022 m. ligoninės darbuotojams buvo organizuojamas maitinimas lengvatine kaina – už 0,72 eur, kuris vidaus teisės aktais patvirtintas nebuvo. Už tokią kainą, akivaizdu, niekur Lietuvoje nepavyktų papietauti, rašė LRT.lt

Auditoriai konstatavo, kad kadangi maitinimas darbuotojams buvo teikiamas už mažesnę nei rinkos kainą, darbuotojai gavo naudos natūrine forma, kuri turėjo būti apmokestinta kaip su darbo santykiais susijusios pajamos GPM ir „Sodros“ įmokomis, tačiau įstaiga mokesčių nesumokėjo.

Auditoriams įtarimų sukėlė ir tai, kaip buvo naudojami įstaigai priklausę automobiliai – 26 transporto priemonės. Pasigesta tvarkingos jų panaudos apskaitos. Pavyzdžiui, užfiksuota atvejų, kai vienas darbuotojas naudojosi 7 įstaigos automobiliais.

LRT.lt bandė susisiekti su KUL 40 metų vadovavusiu ir praėjusią vasarą kadenciją baigusiu bei dabar kvestionuojamus sprendimus priėmusiu buvusiu vyriausiuoju gydytoju V. Janušoniu, tačiau jis į skambučius neatsakė ir neperskambino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.