KT: medikų padarytos žalos atlyginimą apibrėžiantis įstatymas prieštarauja Konstitucijai

Konstitucinis Teismas (KT) trečiadienį nutarė, kad Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo norma, numatanti, kurie paciento artimieji ir kokiu būdu turi teisę prašyti atlyginti medikų padarytą žalą, prieštarauja Konstitucijai.

Poliklinika<br>V.Balkūno nuotr.
Poliklinika<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-01-24 15:34, atnaujinta 2024-01-24 17:02

Nustatyta, kad įstatymas neatitinka Konstitucijos todėl, kad pagal jį ne visi asmenys, dėl paciento mirties patyrę neturtinę žalą, turi teisę į žalos atlyginimą.

KT pažymėjo, kad būtinumas atlyginti asmeniui padarytą materialinę ir moralinę žalą yra konstitucinis principas. Iš Konstitucijos neišplaukia, kad įstatymais galima nustatyti kokias nors išimtis, pagal kurias asmeniui padaryta materialinė ir (arba) moralinė žala neatlyginama.

Taip pat atkreiptas dėmesys, kad ginčyto teisinio reguliavimo parengiamuosiuose dokumentuose yra nurodyta, jog šio teisinio reguliavimo tikslas – sudaryti vienodas ir aiškias sąlygas visiems neturtinę žalą dėl paciento mirties patyrusiems asmenims gauti neturtinės žalos atlyginimą.

Vilniaus apygardos teismo teigimu, įstatymu įtvirtintas asmenų, turinčių teisę gauti kompensacijas, sąrašas yra baigtinis, tad ne visi turi teisę į žalos atlyginimą. Pavyzdžiui, įstatyme nenumatyta, kad dėl kompensacijos galėtų kreiptis paciento broliai ar seserys.

Pagal įstatymą, žalos atlyginimą gali gauti paciento išlaikomi asmenys, pavyzdžiui, nepilnamečiai vaikai, sutuoktinis, nedarbingi tėvai ar kiti faktiniai nedarbingi išlaikytiniai, taip pat mirusio paciento vaikas.

Gauti neturtinės žalos atlyginimą gali ir mirusio paciento darbingi tėvai bei pilnamečiai vaikai, kuriuos su pacientu siejo ypač artimas ir glaudus ryšys.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką pacientas ir įstatyme nurodyti artimieji gali kreiptis dėl žalos atlyginimo į valstybę ir gauti kompensaciją iš specialios sąskaitos, į kurią lėšas perveda visos sveikatos įstaigos. O į įstatymą neįtraukti artimieji žalos atlyginimo turi kreiptis į teismą, atsakovu nurodydami sveikatos priežiūros įstaigą. Tokiu atveju žala atlyginama iš tos įstaigos lėšų, o ne iš specialios sąskaitos.

Pareiškėjo skunde teigiama, kad tokiu būdu pažeidžiamas Konstitucijoje įtvirtintas asmenų lygybės įstatymui principas. Taip pat, negalima nustatyti tokio teisinio reguliavimo, kuriuo būtų paneigta asmens teisė kreiptis į teismą ir reikalauti teisingai atlyginti padarytą žalą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.