Palangiškės košmaras ligoninėje: ašaros, grubios medikų pastabos ir mirtiną būklę išdavęs simptomas

Klaipėdos universiteto ligoninės filialo Palangoje medikai į Rūstės Anužės sveikatos skundus rimtai nežiūrėjo. Skausmus kentusi moteris pasakoja, kad ašaros nepadėjo – ji buvo palikta likimo valiai. Tačiau pašnekovė namo nevažiavo, o po kelių valandų Klaipėdoje jai diagnozuota gyvybei pavojinga būklė – insultas.

Rūstę Anužę netikėtai ištiko insultas.<br>lrytas.lt koliažas
Rūstę Anužę netikėtai ištiko insultas.<br>lrytas.lt koliažas
Palanga, ligoninė.<br>D.Umbraso nuotr.
Palanga, ligoninė.<br>D.Umbraso nuotr.
Klaipėdos jūrininkų ligoninė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Klaipėdos jūrininkų ligoninė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rūstę ištiko insultas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Rūstę ištiko insultas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 26, 2024, 6:43 PM, atnaujinta Jan 26, 2024, 8:14 PM

„Gal mano skundas bus naudingas kam nors kas ištikus nelaimei nesikreips ten ir galimai išgelbės savo ar savo artimo gyvybę“, – sakė į naujienų portalo lrytas.lt redakciją besikreipusi 41-erių moteris.

Sveikatos skundai medikų neįtikino

Skaudi pašnekovės istorija nukelia į artėjančių švenčių metą. Pernai, gruodžio 21 d. moteris staiga pasijuto blogai: stipriai suzvimbė ausyse, „dingo“ regėjimas. Jos vertinimu, tai truko apie porą minučių.

„Ramiai pabuvus palengva regėjimas sugrįžo, bet kairėje akyje kairėje pusėje liko tarsi juoda „užuolaida“. Akyse vaizdas mirguliavo, sukosi galva, sutriko kalba, sulėtėjo reakcija, buvo sunku vaikščioti. Labai blogai jaučiausi, niekada neturėjau sveikatos sutrikimų, todėl labai išsigandau“, – pasakojo Rūstė.

Interneto puslapis „Insultui Stop“ pateikia pagrindinius insulto simptomus: sutrikusi pusiausvyra, staiga sutrikusi rega viena arba dviem akimis, perkreiptas veidas, nusilpusi vienos pusės ranka ir neaiški kalba. Pastebėjus bent vieną iš šių simptomų gyventojai raginami kuo skubiau skambinti trumpuoju numeriu 112.

Rūstė taip ir padarė, o greitosios medikai, jos tvirtinimu, atvyko maždaug per 40 minučių. Pacientė nuvežta į artimiausią gydymo įstaigą – Klaipėdos universiteto ligoninės Priėmimimo-skubiosios pagalbos skyrių Palangoje. 

Tačiau pašnekovė patikino, kad insulto ji neįtarė ir net greitosios medikai abejojo, ar jai apskritai reikia į ligoninę. Galbūt suklaidino jaunas Rūstės amžius? Insultą dažniau patiria vyresni žmonės.

Ligoninėje palangiškei pamatuotas kraujo spaudimas, padaryti kraujo tyrimai, ligonę apžiūrėjo gydytojas. Pasak pašnekovės, jis simptomų nesureikšmino, ramiai paaiškino, kad galimas kraujotakos sutrikimas ir greičiausiai prasidės migrena.

Su doze vaistų ir siuntimu ambulatoriniams tyrimams Rūstė buvo išleista namo, nors pati medikus tikino, kad jai reikalinga pagalba.

„Sakiau, kad jaučiuosi blogai, labai skauda ir svaigsta galva, buvo sunku net kalbėti“, – prisiminė Rūstė.

Jos teigimu, ligoninėje atliktas Rombergo testas, bet ji negalėjo išstovėti tiesiai, virto atgalios. Pašnekovės tikinimu, gydytojas nusprendė priešingai – išraše nurodyta, kad pacientė Rombergo pozoje stabili, palaipsniui nusiskundimai išnyko savaime.

„Išrašas klaidingas, parašyta netiesa!“, – piktinosi palangiškė.

„Važiuok arba susimokėk!“

Ji pasakojo, kad grįžo namo, bet visą vakarą galva sukosi ir plyšo iš skausmo. Rytą ji vėl iškvietė greitąją, kuri nuvežė pažįstamu maršrutu.

Toje pačioje ligoninėje medikai, pasak Rūstės, šįkart jai tik pamatavo kraujospūdį, o personalas bendravo nemandagiai.

„Grubiai paklausė, tai kodėl nesikreipi pas šeimos gydytoją!? Aš atsakiau, kad šeimos gydytoja dirba tik po pietų, o aš labai blogai jaučiuosi dabar! Seselė labai grubiai ir su pašaipa veide, stovėdama šalia manęs atsakė: mes čia kasdien „tokius“ matom ir išėjo“, – pasakojo palangiškė.

Jos teigimu, atėjęs gydytojas pasipiktino, kad pacientė vėl grįžo, pakeltu tonu stebėjosi, kodėl atvažiavo į ligoninę, jei jau vakar buvo.

„Pareiškė, arba važiuok iš čia, arba susimokėk už paslaugas!“, – gydytojo žodžius persakė Rūstė.

„Sėdžiu viena priimamajame, verkiu, panika, jaučiuosi labai blogai. Priėmime į mane niekas nebekreipė dėmesio, paliko vieną sėdėti už durų“, – prisiminė pašnekovė.

Palangiškė pasakojo, kad atvažiavęs sutuoktinis nuvežė ją į Klaipėdos jūrininkų ligoninės Ligonių priėmimo–skubios pagalbos skyrių jau pačiame Klaipėdos mieste.

Ten į jos sveikatos būklę pažvelgta rimčiau – moteriai diagnozuotas insultas. Pacientė paguldyta į ligoninę, skirtas gydymas, reabilitacijos kursas. Rūstė atgavo jėgas ir nusprendė pasidalinti savo istorija.

„Dabar džiaugiuosi, kad viskas pasibaigė sėkmingai, kad turėjau kas mane nuveža į Klaipėdą, bet prisiminus priėmimimo-skubiosios pagalbos skyrių Palangoje, skyriaus darbuotojus ir jų atšiaurų, atmestiną darbą, požiūrį į sergantį žmogų, kūnas pagaugais nueina“, – pasakojo moteris.

Ligoninė: atvejis bus tiriamas

Įdomi detalė: skubios pagalbos skyrius Palangoje ir Klaipėdos jūrininkų ligoninė juridiškai yra ta pati gydymo įstaigai. Tai – du Klaipėdos universiteto ligoninės filialai.

Vadinasi, skirtingai insulto ištiktos pacientės sveikatos būklę įvertinusius Palangos ir Klaipėdos medikus sieja bendra vadovybė.

Naujienų portalas lrytas.lt kreipėsi į Klaipėdos universiteto ligoninės atstovus su prašymu pakomentuoti šį atvejį. Jie nurodė, kad aprašytas nutikimas bus tiriamas, tačiau daugiau informacijos pateikti atsisakė.

„Ligoninė tirs minėtą atvejį ir apie tyrimo eigą informuos pacientę.

Tretiesiems asmenims informacijos apie paciento asmens sveikatos duomenis, tyrimo, gydymo proceso eigą, taikytus metodus ir priemones be paciento sutikimo suteikti negalime dėl tai reglamentuojančių teisės aktų“, – teigiama Klaipėdos universiteto ligoninės pateiktame atsakyme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.