Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos laboratorija persikraustė į naujas patalpas

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) Vaistų kontrolės laboratorija persikraustė į naujas, modernias patalpas, esančias Studentų gatvėje, Vilniuje. Šiandien įvyko oficialus naujųjų laboratorijos patalpų atidarymas, kuriame dalyvavo ir sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Laboratorija<br>VVKT nuotr.
Laboratorija<br>VVKT nuotr.
Laboratorija<br>VVKT nuotr.
Laboratorija<br>VVKT nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos inf.

Feb 28, 2024, 2:38 PM

Sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys teigė, kad vienas svarbiausių valstybės uždavinių įgyvendinant farmacijos politiką – vaistinių preparatų saugumas. Tam užtikrinti investuojama į laboratoriją ir jos vystymą.

„Vaistų kontrolės laboratorijoje atliekami ne tik nacionaliniai tyrimai, tačiau ir deleguoti europinių institucijų. Investicijos į laboratoriją leis užtikrinti tyrimų proceso sklandumą ir savalaikiškumą. Ne mažiau svarbu ir tai, kad pagerintos darbo sąlygos darbuotojams, nuo kurių tiesiogiai priklauso tyrimų kokybė“, – kalbėjo A. Dulkys.

Kaip tvirtino VVKT vadovas G. Andrulionis, nepaprastai džiugu, kad po 31 metų Tarnyba ir laboratorija pagaliau yra po tuo pačiu stogu.

„Daugiau nei ketvirtį amžiaus laboratorija buvo įsikūrusi Rygos gatvėje Vilniuje, buvusiose Justiniškių vaistinės patalpose, kurios nebuvo iki galo pritaikytos tokiai veiklai. Nepaisant to, per tiek metų buvo atlikta tūkstančiai įvairių tyrimų: vaistų ir jų gamybai naudojamų vaistinių medžiagų, taip pat vaistinėse pagamintų, vadinamųjų ekstemporalių vaistų. Dabar, atnaujinę laboratorijos patalpas bei iš esmės pagerinę darbuotojų darbo sąlygas, galėsime dar efektyviau vykdyti rinkoje esančių vaistinių preparatų priežiūrą“, – pasakojo G. Andrulionis.

Pasak G. Andrulionio, nuo laboratorijos veiklos tiesiogiai priklauso, kad Lietuvos rinkoje būtų saugūs, kokybiški ir veiksmingi vaistai. Vaistų kokybės laboratorijoje yra įdiegta kokybės sistema, kuri atitinka tarptautinio standarto LST EN ISO/IEC 17025:2018 reikalavimus, o tai užtikrina atliekamų tyrimų rezultatų teisingumą, patikimumą ir savalaikiškumą, nuolatinį veiklos procesų tobulinimą bei optimizavimą, nuolatinį darbuotojų profesinės kvalifikacijos tobulinimą. „Tai ypač aktualu šiandien, kai visoje Europoje, įskaitant ir Lietuvą, didėja neregistruotų, falsifikuotų medicinos produktų, taip pat neaiškios kilmės produktų, pristatomų kaip vaistai, prekybos mastai. Žmonių sveikata – svarbiausias Tarnybos prioritetas, todėl sparčiai besikeičiančioje aplinkoje reikia nuolat adaptuoti savo veiklą ir maksimaliai prisidėti užkardant kelią grėsmę keliančių produktų srautui mūsų šalyje“, – teigė G. Andrulionis ir pridūrė, kad Lietuvai ruošiantis įgyvendinti „Medicrime“ konvenciją, vienas iš svarbiausių vaidmenų numatomas VVKT ir laboratorijai.

Vaistų kontrolės laboratorijos vedėja Roma Mockutė tvirtino, kad laboratorija, bendradarbiaudama su kitais VVKT skyrių specialistais, rengia metinę rinkoje esančių vaistinių preparatų kokybės programą, pagal kurią tiriami registruoti ir neregistruoti vaistai, vaistinėse paruošti vaistai, vaistų gamyboje naudojamos veikliosios ir pagalbinės medžiagos. Kokie būtent vaistai bus parenkami ištirti, atsižvelgiama į rizikos, kylančios dėl galimų kokybės problemų (didelis lygiagrečiai importuojamų ir vardinių vaistinių preparatų suvartojimas, gana nestabilios veikliosios medžiagos, gauta informacija apie įtariamus vaistinių preparatų kokybės defektus ir kt.) vertinimo rezultatus.

Vaistų kontrolės laboratorija – vienintelė įstaiga šalyje, kurią Lietuvos Nacionalinis akreditacijos biuras yra akreditavęs atlikti vaistų ir vaistinių medžiagų tyrimus. Laboratorija taip pat yra Europos valstybinių vaistų kontrolės laboratorijų tinklo (Official Medicines Control Laboratory (OMCL)), koordinuojamo Europos vaistų kokybės ir sveikatos priežiūros direktorato (EDQM), kuris užtikrina tarptautinį tyrimų rezultatų pripažinimą, narė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.