„Nėra jokio susidomėjimo“: Dzūkijos miestas gydytojui duotų 36 tūkst. eurų, bet nesulaukė nė vieno skambučio

Rajonų ligoninėms jaunų medikų trūksta kaip oro. 36 tūkst. eurų „į rankas“ – tokią išmoką per trejus metus siūlo Varėnos rajono savivaldybė gydytojui, kuris vietos ligoninėje įsidarbins pilnu etatu. Pirmus 12 tūkst. eurų gydytojas gaus per kelis mėnesius nuo darbo pradžios, tvirtina Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta.

ligoninė<br>Asociatyvinė LSMU Kauno ligoninės nuotr.
ligoninė<br>Asociatyvinė LSMU Kauno ligoninės nuotr.
Lazdynų ligoninė,Greitosios pagalbos ligoninė,traumatologijos skyrius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lazdynų ligoninė,Greitosios pagalbos ligoninė,traumatologijos skyrius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
ligoninė<br>J.Kalinsko, ELTA nuotr.
ligoninė<br>J.Kalinsko, ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 7, 2024, 9:22 PM

Finansinė paskata lanksti: pavyzdžiui, jei medikas dirbs puse etato, gaus 50 proc. minėtos išmokos dydžio.

Dauguma gydytojų – vyresni nei 55 metų

Anksčiau Varėnoje maksimali metinė išmoka buvo 10 tūkst. eurų, bet vasario viduryje savivaldybė nusprendė ją padidinti. „Negalima laukti, kol situacija taps kritiška“, – asmeninėje „Facebook“ paskyroje rašė A.Kašėta.

„Ligoninėje neturime nė vieno gydytojo, kuris būtų atvažiavęs. Esame valanda kelio nuo sostinės – vilniečiai ir alytiškiai atvažiuoja į darbą, bet keltis į Varėną neplanuoja“, – lrytas.lt sakė Varėnos ligoninės direktorius Algirdas Miklyčius.

Pasak jo, tai – nepilnu etatu dirbantys medikai, kurie į Varėna atvyksta tik 1–2 kartus per savaitę. Absoliuti dauguma vietinių gydytojų ligoninėje yra vyresni nei 55 metų.

„Slaugos personalas ir gydytojai praktiškai visi yra atvykę tuo metu, kai ligoninė dar tik kūrėsi. Natūralu, kad dauguma jų vyresnio amžiaus“, – paaiškino A.Miklyčius.

Jis pripažino, kad artėja laikas, kai ligoninės senbuviai vienas po kito išeis į pensiją. Nežinia, kas tuomet rūpinsis „grybų sostinės“ gyventojų sveikata.

Pažintys efektyviau už pinigus

Ar prieš kelias savaites iki 12 tūkst. eurų padidinta kasmetinė išmoka gydytojams sulaukė atgarsio?

„Nėra jokio susidomėjimo – negirdėjau, kad kažkas skambintų“, – pripažino Varėnos ligoninės direktorius.

Jis pridūrė, kad asmeninės pažintys gydytojus į rajonų ligonines pritraukia geriau nei pinigai.

„Per pažįstamus kalbamasi, prašoma atvykti, taip ir sutariama, kad gydytojas atvažiuos dirbti“, – sakė A.Miklyčius.

Į rajonų ligonines taip pat kviečiami medicinos rezidentai. Savivalda įprastai siūlo kompensuoti jų studijų kainą.

Tiesa, ligoninių ir savivaldos pasiūlymus medikai palygina. „Pasakoju kuriozinį atvejį – prieš kelis metus vienos jaunos gydytojos tėvas skambinėjo į ligonines ir ieškojo, kas daugiau duos“, – prisiminė A.Miklyčius.

Pasak jo, užtikrinti sklandų ligoninės darbą pavyksta – priėmimo ir reanimacijos skyriuose visą parą budi bent po vieną gydytoją, „tragedijos nėra“. Tačiau papildomos medikų rankos leistų pacientams pasiūlyti daugiau paslaugų.

„Jeigu rasčiau kardiologą arba neurologą už ketvirtį etato, juos paimčiau, krūvis tikrai užsipildytų“, – tikino Varėnos ligoninės vadovas.

Siūlo kompensuoti kurą

Lrytas.lt pasidomėjo, kokias išmokas gydytojams siūlo kitos Dzūkijos gydymo įstaigos.

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninė gydytojui pirmus 3 metus moka 10 tūkst. eurų dydžio kasmetinę išmoką, skirtą gydytojo poreikiams tenkinti.

„Skatinimo priemonėmis pasinaudojęs gydytojas įsipareigoja įstaigoje dirbti ne mažiau kaip 1 etato krūviu ne trumpiau kaip 4 metus, o skatinimo priemonėmis pasinaudojęs rezidentas įsipareigoja įstaigoje dirbti ne mažiau kaip 1 etato krūviu ne trumpiau kaip 5 metus nuo pirmos darbo dienos įstaigoje (nėštumo ir gimdymo atostogų vaikui prižiūrėti laikotarpis neįskaičiuojamas)“, – nurodė Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės Personalo skyriaus vedėjas Tautvydas Džiautas.

Per pastaruosius du metus taikant skatinamąsias priemones į Alytaus ligoninę buvo pritraukti 2 gydytojai specialistai.

Į Lazdijų rajono savivaldybės sveikatos centrą atvykę dirbti trūkstamos specialybės gydytojai gauna 10 tūkst. eurų kasmetinę išmoką pirmuosius 3 metus, rezidentams yra skiriama 10 tūkst. eurų kasmetinė stipendija, ir taip pat nepriklausomai nuo faktinės gyvenamosios vietos 0,25 Eur už 1 km kelionės išlaidų kompensavimą.

Lazdijų rajono savivaldybė sutiktų ir būstą suteikti. Per pastaruosius 2 metus į Lazdijus buvo pritraukti 2 gydytojai, nurodė Lazdijų rajono savivaldybės gydytoja Karolina Berčiūnaitė.

Kaišiadorių ir Druskininkų ligoninių atstovai nenurodė, kad gydytojams būtų skiriamos išmokos. Į šių savivaldybių gydymo įstaigas atvykstantiems medikams siūloma kompensuoti kuro sąnaudas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.