Oficialu – 2024 spalį Lietuvai patikėta išskirtinė garbė organizuoti Europos organų donorystės dieną

Organų ir audinių donorystė ir transplantacija – šiuolaikinis medicinos stebuklas, galintis dovanoti gyvenimą ar sugrąžinti sveikatą sunkiai sergantiems tais atvejais, kai kitų gydymo būdų jau nebelieka. Nors Europos tarybos (ET) šalyse per metus atliekama 39 tūkst. transplantacijų, tačiau į transplantacijų laukiančiųjų sąrašus užregistruojama net 48 tūkst. naujų ligonių. Deja, nesulaukę transplantacijų kasdien miršta 19 žmonių.

Šiemet Europos organų donorystės dienos renginiai bus organizuojami Lietuvoje.<br>NTV nuotr.
Šiemet Europos organų donorystės dienos renginiai bus organizuojami Lietuvoje.<br>NTV nuotr.
Audronė Būziuvienė<br>G.Staučės nuotr.
Audronė Būziuvienė<br>G.Staučės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Nacionalinio transplantacijos biuro inf.

Apr 10, 2024, 3:24 PM

Nuo 1998 m. ET iniciatyva, siekiant atkreipti dėmesį į organų donorystės ir transplantacijos temą, antrą spalio šeštadienį minima Europos organų donorystės diena.

ET taip pat kasmet vis kitoje šalyje organizuoja Europos organų donorystės dienos renginius, kurių metu rengiamos tarptautinės konferencijos ir susitikimai bei renginiai plačiajai visuomenei. Šiais metais Lietuvai tenka išskirtinė garbė – Europos organų donorystės dienos renginiai bus organizuojami Lietuvoje.

„Europos tarybos Europos vaistų ir sveikatos priežiūros kokybės direktorate (EDQM) savo valstybes atstovauja beveik pusšimtis skirtingų šalių atstovų. Kiekvienai šaliai yra išskirtinė garbė, jei ji būna pasirenkama organizuoti Europos organų donorystės dienos renginius savo valstybėje.

Šiais metais spalio 3–5 dienomis ET Europos organų donorystės dienos renginiai bus rengiami Lietuvoje. Tai išskirtinis Lietuvos pasiekimas ir įvertinimas“, – pasakoja Nacionalinio transplantacijos biuro vadovė Audronė Būziuvienė.

Anot NTB vadovės, 2023 metais Europos organų donorystės diena buvo organizuojama jau 3 dešimtmečius lyderiaujančias pozicijas organų donorystės ir transplantacijos srityje užimančioje Ispanijoje, o dabar atsirado reta ir išskirtinė galimybė perimti estafetę ir gerąją patirtį iš Ispanijos.

Dalinsis gerąja patirtimi, laukia renginiai visuomenei

Spalio 3–5 dienomis Lietuvoje bus organizuojami Europos organų transplantacijos komiteto (CD-P-TO) posėdžiai, tarptautinė konferencija, kurios metu organų donorystėje ir transplantacijoje pirmaujančių šalių ekspertai dalinsis gerąja patirtimi, bus skaitomi pranešimai apie tarptautinius donorinių organų mainus ir glaudesnio bendradarbiavimo galimybes, kuriančias sąlygas gelbėti žmonių gyvybes. Planuojama, kad konferencijoje dalyvaus iki pusšimčio atstovų iš visų ET narių valstybių. Taip pat plačiajai visuomenei bus organizuojami renginiai ir akcijos, atkreipiant dėmesį į organų donorystės svarbą.

„Labai tikimės į Lietuvą atvežti geriausius organų donorystės ir transplantacijos proceso ekspertus, kurie savo neįkainojama patirtimi ir žiniomis suteiks proveržio akstiną. Tarptautinės konferencijos metu taip pat dalinsimės ir Lietuvos donorystės ir transplantacijos proceso dalyvių patirtimis: nuo proceso koordinavimo iki transplantacijų.

Žinoma su savo partneriais esame numatę ir įtraukiantį renginių planą plačiajai visuomenei. Viliamės, kad pateisinsime mums keliamus lūkesčius ir įgyvendinus Europos organų donorystės dienos renginių planą Lietuvos donorystės ir transplantacijos iniciatyvos taps labiau matomos ir girdimos tiek Lietuvoje, tiek Europoje“, – apie artėjančius pasiruošimo darbus ir iššūkius pasakoja NTB vadovė.

Tad mieli donorystės ir transplantacijos proceso dalyviai, kviečiame rezervuoti datą – spalio 5ą – tarptautinė konferencija Organų donorystė ir transplantacija: prisikėlimas – tai gyvenimas. Ir labai prašysime visų įsitraukimo ir pagalbos – kartu mes galime sukurti stebuklus.

-

Europos Taryba buvo įsteigta 1949 m., jos būstinė įkurta Strasbūre (Prancūzijoje). Europos Tarybai priklauso beveik visos Europos valstybės. Šiuo metu Organizacija turi 47 nares.

Europos vaistų ir sveikatos priežiūros kokybės direktoratas (angl. EDQM, tai Europos Tarybos organas), pasitelkęs Europos organų transplantacijos komitetą (CD-P-TO), aktyviai propaguoja organų donorystę ir transplantaciją, skatina kovoti su prekyba organais ir rengti organų, audinių bei ląstelių transplantacijos etikos, kokybės ir saugumo standartus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste