Gydymas dėlėmis: būdas pasveikti ar užsikrėsti?

Gydymas dėlėmis vertinamas dvejopai – vieni labai jį giria, kiti tikina, kad yra geresnių būdų pasveikti. Medikų nuomonė dėl gydymo dėlėmis taip pat išsiskiria, tačiau kai kurie jų mielai siūlo šią procedūrą kaip papildomą būdą pasveikti.

Dėlės dažniausiai dedamos ten, kur yra sutrikusi kraujotaka.<br>123rf nuotr.
Dėlės dažniausiai dedamos ten, kur yra sutrikusi kraujotaka.<br>123rf nuotr.
Dėlės dažniausiai dedamos ten, kur yra sutrikusi kraujotaka.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dėlės dažniausiai dedamos ten, kur yra sutrikusi kraujotaka.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dėlės dažniausiai dedamos ten, kur yra sutrikusi kraujotaka.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dėlės dažniausiai dedamos ten, kur yra sutrikusi kraujotaka.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Holistinės medicinos instituto vadovas O.Bulanovas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Holistinės medicinos instituto vadovas O.Bulanovas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dėlės dažniausiai dedamos ten, kur yra sutrikusi kraujotaka.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dėlės dažniausiai dedamos ten, kur yra sutrikusi kraujotaka.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dėlės dažniausiai dedamos ten, kur yra sutrikusi kraujotaka.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dėlės dažniausiai dedamos ten, kur yra sutrikusi kraujotaka.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Ana Daukševič

Jul 10, 2015, 11:11 AM, atnaujinta Oct 27, 2017, 1:40 AM

Neretas baiminasi, jog gydymas dėlėmis – tiesus kelias užsikrėsti įvairiomis ligomis. Juk žmogus, norintis verstis šia veikla, neprivalo turėti jokio medicininio išsilavinimo. O tai reiškia – niekada nežinai, ar patekai pas specialistą, ar pas šarlataną. Juolab, kaip gali būti tikras, kad jau kartą panaudota dėlė su visu ligų „kraičiu“ nebus uždėta tau? Juolab, kad vienos tokios procedūros kaina gali svyruoti nuo 20 iki 40 eurų.

Kaip iš tikrųjų atrodo gydymas dėlėmis ir ar nerizikuojame, jog mums uždės „užkrėstą“ dėlę, kalbame su Holistinės medicinos instituto vadovu, gydytoju Olegu Bulanovu.

- Kaip atrodo gydymas dėlėmis?

Dėlės iš kraujo valgo teršalus, todėl kai ji kanda ir prisisiurbia, iš pradžių kraujo negeria. Ji įpurškia fermentus, kurie skystina kraują, o tai padeda nuo kraujagyslių „nulupti“ teršalus. Jeigu pabandytume tiesiog pradurti odą su adata, tuomet išbėgtų tik švarus kraujas, o teršalai pasiliktų ant kraujagyslių sienelių.

Dėlės fermentai praskystina kraują, ir dėlė jį siurbia. Tai trunka maždaug valandą, o vėliau dėlė pati tiesiog nukrenta. Žaizdelė kraujuoja maždaug dvylika valandų, ir būtent tuo metu vyksta valymas. Ant žaizdos uždedame tvarstį, bet specialiai kraujavimo nestabdome.

Dėlėmis žmonės gydomi jau tūkstančius metų, ir tai nesikeičia, nors visa kita medicina kinta labai greitai. Reiškia, tikrai padeda. Be abejo, dėlėmis tikrai nepagydysi visų ligų, todėl taip kalbėti ar žadėti nereikėtų. Be to, net ir gydantis dėlėmis, būtina stebėti savo sveikatą, imtis profilaktikos priemonių.

Tačiau dėlės yra vienas iš gydymo būdų. Jis niekuo ne geresnis už kitus. Dėles galima naudoti ne visada. Šis gydymo būdas, kaip ir kiti, turi savo parodymus, kada galima, o kada – ne. Apie tai sprendžia gydytojas. Jis nustato, ar dėlės padės, ar ne.

Medicinoje nėra blogų gydymo būdų, visi jie geri, tiesiog kiekvieną jų reikia taikyti tikslingai. Gydytojo užduotis – paskirti tokį gydymo būdą, kuris tiks žmogui.

- Kokias ligas galima gydyti dėlėmis?

– Dėles dedame tik ten, kur yra sutrikusi kraujotaka. Nustatyti, kurios tai vietos – gydytojo užduotis. Dažnai dėlės dedamos ant dubens. Žmonės praleidžia labai daug laiko sėdėdami ir taip kenkia kraujotakai. Nuo to kenčia daugelis organų – šlapimo takai, tiesioji žarna, lytiniai organai.

Tas pats vidurių pūtimas ar užkietėjimas gali atsirasti ne tik dėl mitybos, bet ir dėl „užsisėdėjimo“ – sutrikus kraujotakai ir žarnynas neveiks.

Sakyti, kad dėlės padės nuo visko, būtų klaidinga. Jos padeda sutrikusios kraujotakos atveju. Dėles galima dėti tiek vaikui, tiek vyresnio amžiaus žmogui. Tiesa, vaikams jų dėti įprastai nėra tikslinga, nes jų kraujotaka nebūna sutrikusi. Nebent po įvairių traumų, kaulų lūžių.

Jeigu žmogus vartoja vaistus, kurie skystina kraują, dėlių dėti nereikėtų. Visuomet reikia žiūrėti labai individualiai.

- Toks gydymas nėra rizikingas?

– Rizika yra visuomet, juolab, kai kalbame apie gydymą. Kita vertus, jei pasversime dėlių teikiamą naudą ir riziką, bus akivaizdu, kad jos yra naudingos. Be to, nesukels tokios rizikos, kaip intervencinis gydymas, pavyzdžiui, operacija.

Dažnai gydome išsiplėtusias kojų venas. Nors šios problemos priežasčių yra nemažai, bet viena jų – kraujotakos sutrikimai. Jei dubens kraujagyslėse susiformavo „kamštis“, jis neleidžia pakilti kraujui iš kojų. Dėl to kojų venos plečiasi. Turime nustatyti, ar išsiplėtusių venų priežastis būtent ši.

Jei taip – dėles dedame ant dubens. Jei dėsime jas ant kojų, ką neretai daro žmonės, neišmanantys medicinos, dėlė tik padarys žaizdą, ir viskas gali supūliuoti.

Jeigu ligos stadija leidžia gydyti dėlėmis, geriau pasirinkti jas, ne operaciją. Be abejo, yra atvejų, kad liga sudėtinga, ir operacijos neišvengsime. Tada bandyti gydyti dėlėmis nėra jokios prasmės.

Kai žmogus į mane kreipiasi, iš pradžių nustatau jo negalavimo priežastį. Jei matau, kad jo kraujotaka sutrikusi ir sutrikimą galima pašalinti dėlių pagalba, tada tokį gydymą ir skirsiu. Šiaip sau dėlių tikrai nededu.

- Ar naudojant dėles nėra rizikos užsikrėsti kokiomis nors ligomis?

– Iš esmės, be abejo, įmanoma. Dėlės tikrai gali pernešti užkrečiamas ligas. Kad taip neatsitiktų, reikia žinoti, iš kur perkamos dėlės. Mes jas gauname iš tiekėjų, kurie garantuoja, kad dėlės nėra užkrėstos. Per visą mano darbo laiką nepasitaikė atvejų, kad dėlės užkrėstų žmogų.

Daugiau bėdų kilti gali tuomet, jei dėlės dedamos ant vietų, kuriose ir taip labai sutrikusi kraujotaka. Tačiau kalta ne dėlė, o žmogus, kuris netinkamai ją uždėjo.

- Kai kurie žmonės baiminasi, kad jiems bus uždėtos jau „panaudotos“ dėlės. Kaip yra iš tikrųjų?

– Tai, kad tos pačios dėlės naudojamos kelis kartus – visiškas mitas. Antrą kartą panaudoti dėlės neįmanoma. Todėl net nesąžiningi žmonės turės jas utilizuoti jau po pirmo panaudojimo. Dėlės valgo kartą per metus. Laukti, kol ji vėl bus alkana, nėra prasmės.

Dėles gauname iš fabriko, kur jos specialiai auginamos. Klinikoje kiekvieną dieną dėlėms keičiame vandenį, laikome jas dideliame stiklainyje, kurio trečdalis lieka tuščias, kad dėlės turėtų oro. Vidutiniškai vienos procedūros metu žmogui uždedamos keturios dėlės.

- Žmonės noriai renkasi gydymą dėlėmis?

– Nepasakyčiau, kad Lietuvos žmonės šiuo atveju kuo nors išsiskiria nuo kitų. Dėlės naudojamos daugelyje šalių. Be abejo, pasitaiko žmonių, kuriems nemalonu vien pažvelgti į dėlę, o ką jau kalbėti apie tai, kad jomis gydytųsi. Tuomet tokio gydymo net nesiūlome, nes žmogus tik patirs daug streso.

- Pats išbandėte šią procedūrą? – Taip, be abejo. Prieš maždaug penkiolika metų patyriau sunkią galvos smegenų traumą patekęs į auto įvykį. Prireikė ne tik ilgo gydymo, bet ir ne vienos procedūros su dėlėmis. Mano kraujotaka buvo sutrikusi, todėl reikėjo ją atstatyti. Tuo pačiu ir pats įsitikinau, kad gydymas dėlėmis tikrai padeda.

Man prireikė tikrai daug kartų dėti dėles, tačiau vidutiniškai žmogui reikia 5 procedūrų su dėlėmis, o vėliau žiūrime, kokį rezultatą jau pasiekėme. Jei reikia, procedūras galima dar kartoti. Be abejo, nereikia pamiršti, jog net ir po gydymo dėlėmis sveikatos problemos gali atsinaujinti. Taip nutinka tuomet, jei nepašalinama pati negalavimo priežastis.

Pavyzdžiui, jei žmogus turėjo bėdų dėl per ilgo sėdėjimo, mes jam padėjome, tačiau jis vėl grįžo į darbą ir toliau sėdi visą dieną prie kompiuterio, be abejo, skausmai ir bėdos atsinaujins. Svarbu, kad žmogus pats rūpintųsi savo sveikata. Jei tai darys, bėdų nebus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.