Sauso šampūno pasekmės: šašai, opos ir išplikę plotai

Sausas šampūnas milijonams moterų yra tikras išsigelbėjimas: jis akimirksniu atgaivina nešvarius plaukus, sugerdamas riebalus, kai nėra laiko plauti ir džiovinti plaukų, o ploniems, prigludusiems plaukams suteikia taip trokštamos apimties.

Plaukų slinkimas – dažnas sauso šampūno naudotojų skundas.<br>123rf nuotr.
Plaukų slinkimas – dažnas sauso šampūno naudotojų skundas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 30, 2015, 6:59 AM, atnaujinta Oct 22, 2017, 6:12 PM

Visai nenuostabu, kad sauso šampūno prekyba vis auga. Kaip rašo „Daily Mail“, britų moterys yra didžiausios pasaulyje šio produkto vartotojos. Kas ketvirta savo vonioje ar ant tualetinio staliuko turi sauso šampūno buteliuką.

Taip pat visai nenuostabu, kad vis daugiau laiko stokojančių moterų pripažįsta, jog pernelyg dažnai naudojasi šiuo prikvėpintu, miltelių pavidalo purškalu formuoti savo šukuosenai.

Greitas papurškimas ant šaknų, nedidelis galvos pamasažavimas – ir plaukai atrodo bemaž taip pat pribloškiančiai, lyg ką tik išėjus iš grožio salono.

Tačiau priklausomybė nuo sauso šampūno, kaip ir visos kitos, turi savo kainą. Kirpėjai ir trichologai (dermatologų rūšis, plaukų ir galvos odos specialistai) įspėja, kad pernelyg gausus produkto naudojimas gali turėti nelauktų ir itin nemalonių pasekmių: niežulį, pleiskanojimą, šašus, opas ir net išplikimus.

Garsus kirpėjas, tarp kurio klienčių – aktorės ir manekenės, Lee Staffordas sakė: „Sausas šampūnas be galo populiarus, bet jis neskirtas nuolatiniam naudojimui. Jis turi riebalus sugeriančių medžiagų, bet jeigu yra naudojamas nuolat, gali išdžiovinti plaukus ir galvos odą, sukelti pleiskanojimą. Jeigu paliekamas ant plaukų pernelyg ilgai, jis gali užkimšti poras, dėl to atsiranda spuogų ir išopėjusių plotų“.

Būtent taip nutiko britei Kerry Kilmister, kai po trečiojo vaiko, Poppy, gimimo pradėjo nuolat naudoti sausą šampūną. Kaip ir daugelis užimtų mamyčių, 34 m. Kerry neturėjo daug laiko skirti savo išvaizdai, todėl kaip sprendimą pasirinko sausą šampūną.

„Gimus Poppy aš neturėjau laiko plauti ir džiovinti plaukų dažniau nei kartą per savaitę, – pasakojo moteris. – Galvojau, kad sauso šampūno flakonėlis yra patogus sprendimas, aš pradėjau jį naudoti kasdien. Man patiko, kaip atrodė mano plaukai: mažiau riebaluoti, maloniai kvepiantys, storesni.

Bet po keleto savaičių pastebėjau, kad man man niežti galvą, atsirado žaizdelių. Pradėjo atsirasti bjaurių pleiskanų, o po to galvoje aptikau mažų skausmingų plotelių, kurie kliūdavo už šukų ir kraujuodavo.

Tai buvo siaubinga, bet aš to nesusiejau su sausu šampūnu. Tik mano kirpėja pasakė, kad aš jo naudoju per daug“.

Kerry visiškai liovėsi naudoti sausą šampūną, pleiskanos ir žaizdelės dingo.

Nėra naujas išradimas

Sausas šampūnas nėra naujas išradimas. Dar Viktorijos laikais plaukai buvo barstomi marantės augalo milteliais, kad šie sugertų riebalus.

Prekyboje pirmieji sausi šampūnai pasirodė septintajame–aštuntajame dešimtmetyje. Viena pirmųjų gamintojų buvo amerikiečių kompanija „Psssst!“

Šiandien galima rasti ir pigių, ir brangių sauso šampūno versijų. Jos mažiau miltuotos, turi įvairių atspalvių ir apimties plaukams suteikiančių priedų – todėl kur kas labiau mėgstamos nei anksčiau.

Tačiau daugeliu atžvilgiu jos veikia tuo pačiu principu, kaip ir senosios versijos. Visa problema – tai, kad sausas šampūnas iš viso nėra šampūnas. Jis nevalo plaukų, tiesiog ant galvos užpurškiama tokius riebalus sugeriančios medžiagos kaip talkas, kukurūzų ar ryžių krakmolas.

„Tai – žmogiškas atitikmuo to, ką daro gyvūnai, „maudydamiesi“ smėlyje, – aiškino trichologas Iainas Sallisas. – Jis apvelka plaukus, užuot juos išvalęs – tai reiškia, kad mikrobai, mintantys galvos odos drėgme, ten tebėra.

Žmonių, linkusių į pleiskanas ar dermatitą, galvos oda ima pleiskanoti, sudirginama. Be to, iš esmės tai miltelinis produktas, kuris gali sukelti ant odos trintį. Ilgainiui tai sukelia išopėjimus, ypač jeigu sausas šampūnas būna neišplaunamas“.

Prabangaus grožio salono „Loconego“, tarp kurio klienčių – tokios garsenybės kaip Sienna Miller ir Pippa Middleton, vienas iš įkūrėjų Jonathanas Longas sutinka, kad sausas šampūnas gali pridaryti problemų.

„Jeigu užsitepsite ant veido didelius kiekius makiažo ir jo nenuplausite, jūsų oda taps užsikimšusi ir sudirgusi. Lygiai tas pats su galvos oda“, – sakė specialistas.

Išplikę plotai

35 m. britė mokytoja Kym Fryer dėl pernelyg dažno sauso šampūno naudojimo susirgo dermatitu. Jos reakcija buvo tokia baisi, jog ant galvos atsirado plikų plotų.

„Buvau labai užimta su darbais, todėl prieš porą metų atradusi sausą šampūną pradėjau jį naudoti kasdien. Po kurio laiko palei plaukų augimo liniją pastebėjau raudonus pleiskanojančius bėrimus. Nurašiau tai stresui. Tada vieną dieną mano mama pastebėjo mano pakaušyje pliką plotą, tai mane išgąsdino. Mano plaukai tapo sausi ir ėmė lūžinėti“, – pasakojo moteris.

Po keturių mėnesių Kim kirpėja užsiminė apie jos išbėrimą ir išplikusį plotą. „Ji man liepė liautis naudojus sausą šampūną, nes jis akivaizdžiai dirgina mano galvos odą. Nuo tada aš jo niekada nebenaudojau ir mano plaukai vėl ataugo“, – sakė Kim.

Plaukų slinkimas – dažnas sauso šampūno naudotojų skundas. Taip atsitinka, kai vienu ypu iškrenta didelis kiekis plaukų, tuo tarpu reguliariai plaunant galvą jie iškrenta palaipsniui. Trichologas I.Sallisas rekomenduoja naudoti sausą šampūną ne dažniau kaip kartą per savaitę.

„Jeigu naudosite jį retkarčiais, kada tikrai neturite laiko išsiplauti galvos, jis nepadarys jokios žalos“, – sakė trichologas.

Tuo tarpu J.Longas mano, kad sausas šampūnas yra puiki plaukų formavimo priemonė, siekiant padidinti plaukų apimtį – tačiau naudojant jį ant švarių plaukų, o ne vietoj galvos plovimo.

Iš esmės visos garsenybės, besipuikuojančios tankiais plaukais – kaip Jennifer Aniston ir Kate Moss, – daugiau ar mažiau pasikliauja sausais šampūnais, kad sukurtų ir išlaikytų savo vešlias, išpūstas šukuosenas.

„Pagrindinė taisyklė – sausą šampūną naudoti paraleliai su galvos plovimu, o ne vietoj jo“, – pabrėžė J.Longas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.