Nuo kvaišalų kentę žvaigždės, kurių paklydimų galbūt nežinojote

Jie turėjo viską – šeimą, mylimus žmones, pulkus gerbėjų, pripažinimą, pinigų. Tačiau širdyje žiojėjo tuštuma – turbūt todėl ją ir užpildė kvaišalai. Žinomiems žmonėms kovoti su priklausomybe sunkiau, nes jie sulaukia daugiau pagundų ir dėmesio. Vis dėlto daugybė įžymybių sugebėjo atsitiesti.

Šiandien žiūrėdami vaidybinius filmus vargu ar įtartumėte, jog šie žmonės buvo įklimpę į kvaišalų liūną.<br>Reuters, AFP/Scanpix nuotr.
Šiandien žiūrėdami vaidybinius filmus vargu ar įtartumėte, jog šie žmonės buvo įklimpę į kvaišalų liūną.<br>Reuters, AFP/Scanpix nuotr.
Anthony Hopkinsas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Anthony Hopkinsas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Eltonas Johnas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Eltonas Johnas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Melas Gibsonas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Melas Gibsonas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Lindsay Lohan.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Lindsay Lohan.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jamie Lee Curtis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jamie Lee Curtis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Johnny Deppas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Johnny Deppas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Eminemas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Eminemas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Stevenas Tyleris.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Stevenas Tyleris.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Betty Ford.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Betty Ford.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ernestas Hemingway.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ernestas Hemingway.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Davidas Hasselhoffas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Davidas Hasselhoffas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Robinas Williamsas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Robinas Williamsas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Danielis Radcliffe'as.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Danielis Radcliffe'as.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (14)

„Lietuvos rytas“

2015-08-15 08:00, atnaujinta 2017-10-20 13:39

Šiandien žiūrėdami vaidybinius filmus, klausydamiesi muzikos ar skaitydami knygas galite nė neįtarti, kad jų kūrėjai buvo giliai įklimpę į alkoholizmo ar kvaišalų liūną.

Pateikiame penkiolika nuo kvaišalų kentėjusių garsenybių, apie kurių paklydimus galbūt net nežinojote.

1. Anthony Hopkinsas

Anthony Hopkinsas (77 m.), labiausiai išgarsėjęs Hanibalo Lekterio vaidmeniu filme „Avinėlių tylėjimas“, irgi kentė priklausomybę nuo alkoholio. Kartą jis pabudo kitoje valstijoje, bet neprisiminė, kaip ten pateko, – būtent tada aktorius suprato, kad jo problema rimta. Garsenybė prisidėjo prie anoniminių alkoholikų draugijos ir nuo tada pradėjo kapstytis iš liūno.

Į jį A.Hopkinsas įklimpo dar jaunas, dirbdamas aktoriumi Didžiojoje Britanijoje. Scenoje jis jautėsi nejaukiai, įsitempęs, tad ėmė vartoti alkoholį.

Vyras liovėsi gerti 1975-aisiais ir daugiau nebelietė alkoholio.

2. Eltonas Johnas

Kaip ir daugybė kitų garsenybių, dainininkas Eltonas Johnas (68 m.) alkoholio ir narkotikų griebėsi norėdamas būti drąsesnis per pasirodymus. Viskas prasidėjo nuo kokaino, kurio pasiūlė prodiuseris. Eltonas Johnas prisipažino negalvojęs apie narkotikų pasekmes tol, kol padėtis tapo nekontroliuojama. Taip pat jam išsivystė bulimija.

Dainininko gyvenimas į senas vėžes grįžo tik jo draugo Ryano White’o dėka. Dabar jis blaivus jau 20 metų.

3. Melas Gibsonas

Žinomas Holivudo aktorius Melas Gibsonas (59 m.) ne tik vaidina, bet ir pats kuria filmus, rašo scenarijus. Garsiausias aktoriaus režisuotas filmas – „Narsioji širdis“, kuriame jis pats atliko pagrindinį vaidmenį.

Šis filmas pelnė 5 „Oskaro“ statulėles. Tačiau M.Gibsono karjerai pakenkė priklausomybė nuo alkoholio.

2006-aisiais aktorius buvo areštuotas už tai, kad vairavo girtas. Dėl to kilo daug problemų ir viešajame, ir asmeniniame M.Gibsono gyvenime. Tačiau aktorius parodė turįs tvirtą valią ir narsią širdį – jam pavyko susivaldyti ir pradėti kontroliuoti priklausomybę nuo alkoholio.

4. Lindsay Lohan

Aktorė, dainininkė Lindsay Lohan (29 m.) reabilitacijos klinikose lankėsi taip dažnai, kad jai būtų sunku prisiminti tikslų vizitų skaičių.

Paauglystės metais L.Lohan buvo pavyzdinga: nevaikščiojo į vakarėlius ir nevartojo alkoholio. Pirmą kartą alkoholio padaugino sulaukusi septyniolikos.

Kai apsivėmė, motina, norėdama nubausti savo dukrą, taip ir paliko ją miegoti.

Po to L.Lohan teko daugybę kartų gydytis nuo priklausomybės. Aktorė teigė suprantanti, kad tai – rimta liga, o pasveikti pernakt neįmanoma.

5. Jamie Lee Curtis

Holivudo aktorės Jamie Lee Curtis (56 m.) priklausomybė prasidėjo po kosmetinės operacijos – moteris ėmė vartoti daugiau, nei reikėtų, nuskausminamųjų ir gerti daug alkoholio.

Ji žinoma dėl vaidmenų filmuose „Žuvelė, vardu Vanda“ ar „Helovinas“. J.L.Curtis taip pat dalyvavo projekte-fotosesijoje be lašelio makiažo. Teigiama, kad išvydusi nepagražintas nuotraukas moteris ėmė labai nepasitikėti savimi ir pradėjo stengtis atrodyti idealiai. Būtent tai paskatino potraukį prie alkoholio.

Kai aktorė susitvarkė su savo priklausomybe, ėmė save priimti tokią, kokia yra.

6. Johnny Deppas

Buvusios problemos dėl alkoholio niekaip neatsispindi Johnny Deppo (52 m.) vaidyboje. Aktorius vaidino daugybėje filmų – trijose „Karibų piratų“ dalyse, filme vaikams „Edvardas Žirkliarankis“ ir gausybėje kitų populiarių kino kūrinių. Gali būti, kad aktoriaus patirtis vartojant alkoholį padėjo jam taip įtikinamai „Karibų piratuose“ suvaidinti girtą piratų laivo kapitoną Džeką Sparou.

J.Deppas yra vienas geriausių aktorių, o jo priklausomybė nuo alkoholio neturėjo jokios įtakos karjerai.

7. Eminemas

Dainininko Eminemo (42 m.) problemos dėl alkoholio žinomos visiems. 2007-aisiais jis kentėjo dėl didžiulės priklausomybės – vyras ne tik svaiginosi alkoholiu, bet ir suvartodavo daugiau nei 30 narkotikų piliulių per dieną. Po to, kai sykį vos nemirė perdozavęs, nutarė išsiblaivyti ir tapti geresniu tėvu savo dukrai Hailie.

Eminemui nebuvo lengva, tačiau jo priklausomybės dabar – tik istorija.

Draugystė su Eltonu Johnu padėjo dainininkui atsisveikinti su alkoholiu.

8. Stevenas Tyleris

Stevenas Tyleris (67 m.), roko grupės „Aerosmith“ vokalistas, gyvenime jautėsi tarsi sūpuoklėse – ir sėkmė, ir sunkumai buvo šalia.

Keturis dešimtmečius roko scenose karaliaujantį S.Tylerį gerbėjai dievina ir dėl puikaus balso, ir dėl energijos, sklindančios iš jo pasirodymų metu.

Kai S.Tyleris tapo žinomas, kartu su tuo atėjo ir įtampa bei sunkumai. Vokalistas pradėjo vartoti alkoholį ir narkotikus.

Tai pakenkė karjerai, ir grupė tapo ne tokia populiari. Ne tik asmeninė, bet ir bendra grupės nesėkmė supurtė S.Tylerį – jis nutarė susiimti. 1986-aisiais grįžęs iš reabilitacijos klinikos dėjo visas pastangas, kad sugrįžtų ankstesnė „Aerosmith“ šlovė.

S.Tyleris blaivus išbuvo 20 metų, tačiau per tą laiką kartą suklupo – ėmė piktnaudžiauti nuskausminamaisiais. Tai ilgai netruko. Nuo 2009-ųjų dainininkas nelietė narkotikų ir alkoholio.

9. Billie Holiday

Kuo daugiau dėmesio sulaukė dainininkė Billie Holiday (1915–1959) – graži moteris angelo balsu, tuo daugiau įtampos patyrė.

Prieš pradėdama dainuoti ji dirbo administracinį darbą viešnamyje. Per savo dainininkės karjerą moteris dirbo su tokiais patyrusiais atlikėjais kaip Ella Fitzgerald, Louisas Armstrongas ir kiti.

Priklausomybė nuo alkoholio jai baigėsi kepenų ciroze. Gydytojai B.Holiday uždraudė gerti – kitaip grėsė mirtis. Dainininkė nesugebėjo atsispirti pagundai. Mirė sulaukusi 44-erių.

10. Betty Ford

JAV prezidento Geraldo Fordo žmona Betty Ford (1918–2011) 1970-aisiais viešai paskelbė kenčianti nuo alkoholio priklausomybės. Nuo 1974-ųjų iki 1977-ųjų pirmoji JAV ponia buvusi B.Ford atskleidė, kad alkoholikai buvo ir jos tėvas bei brolis.

B.Ford per dieną išgerdavo daugiau nei 20 nuskausminamųjų tablečių, o vakare – porą kokteilių. Bet dėl šeimos sugebėjo suvaldyti priklausomybę nuo alkoholio.

1978-aisiais moteris pradėjo gydytis nuo priklausomybės. Palaikydamas ją vyras, buvęs prezidentas, irgi liovėsi vartoti alkoholį – namie neliko nė butelio gėrimo, nė vieno stikliuko.

Dabar Kalifornijoje veikiantis B.Ford įkurtas priklausomybės ligų gydymo centras yra žinomas visame pasaulyje.

11. Ernestas Hemingway

Ernestas Hemingway (1899–1961) – amerikiečių rašytojas, žurnalistas, vienas labiausiai žinomų visų laikų kūrėjų.

Būdamas vyresnio amžiaus E.Hemingway daugybę kartų pasidavė alkoholiui. Po to prasidėjo ir psichikos, ir fizinės problemos. Psichiatrijos ligoninėje jis buvo gydomas nuo depresijos. Kai E.Hemingway buvo leista grįžti namo, jis nusižudė.

Neaišku, ar polinkis į alkoholizmą kilo dėl psichikos ligos, ar atvirkščiai – ją paskatino alkoholis.

12. Davidas Hasselhoffas

Aktoriaus, dainininko Davido Hasselhoffo (63 m.) kova su priklausomybe nuo alkoholio truko daugiau nei dešimtmetį. Reabilitacijos klinikoje įžymybė pirmą kartą apsilankė 2002-aisiais, kai suprato, kad nebekontroliuoja savęs vartodamas alkoholį. Tačiau jo pasiryžimas negerti truko vos dieną – jau kitą dieną jis tiek prisigėrė, kad teko vežti į ligoninę.

D.Hasselhoffas bandė teisintis sakydamas, kad tuomet dar nebuvo pasiruošęs sustoti. Jis grįžo į kliniką ir po to blaivus išliko penkerius metus. Vyras stengėsi dėl savo šeimos gerovės.

Bet po penkerių metų jis vėl pasidavė alkoholiui. Kartą D.Hasselhoffo dukra nufilmavo jį girtą gulintį ant grindų ir valgantį mėsainį – ji norėjo vėliau tėvui parodyti, kaip jis atrodo būdamas neblaivus.

2009-aisiais ir 2010-aisiais perdozavęs alkoholio D.Hasselhoffas ir vėl pateko į ligoninę. Įžymybė dabar gali ilgai neliesti alkoholio, tačiau jo gurkštelėjęs nebegali sustoti.

13. Robinas Williamsas

Vienu geriausių aktorių pasaulyje vadinamas Robinas Williamsas (1951–2014) piktnaudžiauti alkoholiu ir kokainu ėmė ankstyvais savo karjeros metais. Po to, kai jo draugas mirė perdozavęs kvaišalų, bandė atsikratyti priklausomybės.

Su priklausomybe nuo alkoholio ir kokaino R.Williamsas kovojo apie 30 metų.

Retkarčiais nustodavo gerti, tačiau paskui ir vėl grįždavo prie senų įpročių.

Teigiama, kad aktorius nusižudė būdamas blaivus. Nors jam pavyko susilaikyti nuo narkotinių medžiagų vartojimo, jis nesugebėjo suvaldyti depresijos.

14. Stephenas Kingas

Garsusis siaubo istorijų rašytojas ir daugelio bestselerių autorius Stephenas Kingas (67 m.) daug metų kentė nuo alkoholio ir narkotikų priklausomybės. 1987-aisiais griežtai pareikalavus šeimai jis nutarė pasikeisti.

Nuo tada rašytojas nebevartoja alkoholio. S.Kingo knygų pagrindiniai veikėjai neretai kenčia nuo tų pačių priklausomybių kaip ir jis. Autorius taip pat dažnai kalbėjo apie savo nuolatines pastangas įveikti priklausomybę. Jis teigė, kad alkoholis ir narkotikai buvo priemonė pabėgti nuo realybės.

Jis nesididžiuoja savo senais įpročiais, tačiau atvirai kalba apie tai, kaip juos įveikė.

15. Danielis Radcliffe’as

Ankstyva šlovė pakenkė ir Danieliui Radcliffe’ui (26 m.), visiems pažįstamam iš filmų apie Harį Poterį.

Vienuolikos išgarsėjęs jaunasis aktorius patyrė daug įtampos ir spaudimo.

Neurologinis koordinacijos sutrikimas paskatino priklausomybę nuo alkoholio.

Aktoriui būdavo sunku atlikti net paprastus kasdienius darbus – būdavo dienų, kai D.Radcliffe’as negalėdavo užsirišti batų raištelių. Net sklinda gandai, kad dėl to kartais tekdavo sustabdyti filmavimo darbus.

Sužinojęs savo ligos diagnozę D.Radcliffe’as pradėjo vartoti alkoholį.

Iš pradžių tiktai vakarėliuose, o vėliau tai tapo priklausomybe. Net į filmavimo aikštelę aktorius retkarčiais ateidavo girtas.

Prieš penkerius metus jis suprato savo problemą ir nusprendė daugiau niekada nebevartoti alkoholio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.