Grėsminga mada: dantis tiesina plaukų gumytėmis

Paaugliai pasigamina breketus iš plaukų gumyčių.<br>Youtube nuotr.
Paaugliai pasigamina breketus iš plaukų gumyčių.<br>Youtube nuotr.
Paaugliai pasigamina breketus iš plaukų gumyčių.<br>Youtube nuotr.
Paaugliai pasigamina breketus iš plaukų gumyčių.<br>Youtube nuotr.
Paaugliai pasigamina breketus iš plaukų gumyčių.<br>Youtube nuotr.
Paaugliai pasigamina breketus iš plaukų gumyčių.<br>Youtube nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

2015-08-21 15:24, atnaujinta 2017-10-19 14:56

„Youtube“ tinklapyje pasklido vaizdo įrašai, kuriuose paaugliai rodo, kaip pasigaminti netikrus dantų breketus naudojant paprastą guminę juostelę. Odontologai išsigandę perspėja, kad tokie eksperimentai gali baigtis blogai.

Nemažai vaikų ir paauglių negali pasigirti idealia šypsena. Tačiau įsidėti dantis tiesinančius breketus nėra pigiausias „malonumas“. JAV paaugliai sumąstė, jog breketus gali pakeisti paprasta gumytė ir dabar dalinasi vaizdo įrašais, kaip pasigaminti dantų plokštelę patiems.

Jaunuoliai užsideda mažą plaukų gumytę ant dantų tam, kad tarpai tarp jų sumažėtų. Vienas tokių įrašų „Youtube“ puslapyje surinko beveik pusę milijono peržiūrų. „Pigūs ir paprasti breketai. Nereikia net eiti pas gydytoja“, – skelbiama vaizdo įraše.

Paaugliai ragina išbandyti savadarbius breketus visus, kurie negali įpirkti įprastų. Komentaruose po vaizdo įrašais dalinasi savo patirtimi. Tikina esą tiesinti dantis tokiu būdu nėra labai patogu, pirmąsias dienas jaučiamas skausmas, tačiau neva verta, nes galiausiai galima tikėtis gero rezultato.

Reaguodama į naują madą, Amerikos ortodontų asociacija perspėjo, kad savadarbiai breketai gali pridaryti daugiau žalos, nei naudos. Nors breketai kainuoja apie 5 tūkstančius dolerių, gaminantis juos pačiam žalos galima pridaryti už daug didesnę sumą. Pasak medikų, dėl gumyčių nėšiojimo ant dantų, jie gali netgi iškristi.

„Atrodo labai paprasta ir smagu pačiam pataisyti savo dantis. Tačiau uždėjus ant jų gumytę dantenos gali būti suspaudžiamos taip, kad neleis normaliai tekėti kraujui. Dėl to dantys su laiku genda“, – sakė Juanas Rendonas, odontologas, dirbantis Teksase.

Medikas perspėja, kad gumytės labai silpnina dantis ir jau po kelių savaičių gali iškilti nemažai problemų. „Dantis gali iškristi jau po 6-8 savaičių“, – sakė odontologas.

Tačiau medikų perspėjimai jaunuolių negąsdina. Jie ir toliau virtualioje erdvėje tikina, kad gumytės padeda ištiesinti dantis, sumažinti tarpus tarp jų. Mergina, prisistačiusi Raeyel vardu, teigė, jog šį dantų tiesinimo metodą naudoja jau maždaug penkerius metus ir gumytės jai padėjo ženkliai sumažinti tarpą tarp priekinių dantų.

Vašingtone gyvenanti Jamila Garza atviravo, jog per 44 dienas, naudodama plaukų gumytes ji sugebėjo sumažinti tarpus tarp dantų visiškai nepakenkdama jų būklei. „Nuėjau pas gydytoją, jis apžiūrėjo mano dantis ir pasakė, kad viskas yra gerai. Taigi gumytės visiškai nekenkia dantims“, – teigė Jamila.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?