Dantų valymo siūlas moters gyvenimą pavertė košmaru

65 metų JAV Viskosnino valstijos gyventoja kreipėsi į ligoninę skųsdamasi kelio skausmais ir tinimu. Medikai nustatė infekciją. Tačiau į kelį įsimetusių bakterijų šaltinis medikus pribloškė.

Dantų valymo siūlu pasekmės kartais gali būti visiškai netikėtos.<br>123rf nuotr.
Dantų valymo siūlu pasekmės kartais gali būti visiškai netikėtos.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-08-28 07:24, atnaujinta 2017-10-18 13:53

Moteriai prieš penkerius metus buvo diagnozuotas osteoartritas ir atlikta kelio sąnario pakeitimo operacija. Ir štai neseniai, prieš pusmetį, kairiosios kojos kelyje ji pradėjo jausti nestiprų skausmą.

Medikai nustatė susirgimą, būdingą bėgikams ir dviratininkams – iliotibialinio raiščio sindromą, ir patarė skausmo sumažinimui akupunktūros procedūras.

Iliotibialinis raištis yra stora audinio juosta, kuri prasideda dubenyje ir tęsiasi žemyn per išorinę šlaunies dalį, kerta kelį ir prisitvirtina prie viršutinės blauzdikaulio dalies.

Bet akupunktūra negelbėjo pacientė patyrė staigų skausmo priepuolį, lydimą patinimo ir šaltkrėčio. Kai tai nesibaigė 10 valandų, ji nuvyko į ligoninę.

Iš dešiniojo kelio buvo paimti skysčių mėginiai ir paaiškėjo, kad sąnarys užkrėstas bakterija Streptococcus gordonii.

S.gordonii – bakterija, įprastai randama burnoje ir įprastai siejama su dantų apnašų susidarymu. Jos suradimas kelio sąnaryje kaip reikiant suglumino moterį gydžiusius medikus.

Kaip bakterija atsidūrė vietoje, kur jai visai nederėjo būti, paaiškėjo, kai moteris prasitarė, jog intensyviai ir energingai valosi dantis siūlu – ir kad kenčia nuo dantenų kraujavimo.

Panašu, kad bakterija išplito iš moters burnos per kraują, nukeliaudama iki kojos, kur užkrėtė protezuotą kelio sąnarį.

Infekcinių ligų gydytoja dr. Ala Dababneh apie šį atvejį pasakojo: „Ši bakterija gyvena burnoje, bet gydytojams pasitaikė ją rasti vietoje, kurioje įprastai ji nerandama, kelio sąnaryje“.

Per šį atvejį pirmą kartą Šiaurės Amerikoje ir antrą kartą pasaulyje buvo susietas dantų valymas siūlu su kelio sąnario protezo užkrėtimu S.gordonii bakterija. Tai – labai reti atvejai.

Medikai moterį operavo, atvėrė jos kelį ir pašalino infekciją, išplaudami bakteriją. Pacientei buvo skirtas ir antibiotikų kursas. Šiuo metu moteris jaučiasi gerai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.