7 netradiciniai būdai kontroliuoti kraujo spaudimą

Kai kraujospūdis pakyla iki pavojingos ribos, dažnai imama atidžiau rinktis maisto produktus, pavyzdžiui, sumažinamas suvartojamos druskos kiekis. Tokiam apribojimui nesuveikus, kas dieną išgeriamų vaistų gretas papildo dar vienas medikamentas.

Kraujo spaudimą gali sumažinti ir apkabinimai.<br>123rf nuotr.
Kraujo spaudimą gali sumažinti ir apkabinimai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-03-16 12:27, atnaujinta 2017-06-01 14:06

Laimei, yra gana daug būdu sumažinti spaudimą natūraliai. Vis dėl to, net ir laikantis žemiau esančių patarimų, nederėtų atsisakyti gydytojo skirtų vaistų ar pamiršti sveikus valgymo įpročius.

1. Ieškokite saulės

Pasirodo, saulė gali ne tik mus sušildyti, bet ir palaikyti širdį sveiką.

Edinburgo universiteto mokslininkų atliktame tyrime atrasta, kad UV spindulių gavusių žmonių spaudimas pastebimai nukrito. Tai įvyko net prieš prasidedant vitamino D gamybai organizme.

Priežastis – odoje esančius nitratus saulė pakeičia į azoto oksidą, kuris padeda išsiplėsti kraujagyslėms.

Nepaisant to, kremas nuo saulės turėtų būti naudojamas kas dieną. Per ilgas mėgavimasis spinduliais ne tik didina vėžio riziką, bet ir džiovina odą.

2. Aplankykite zoologijos sodą

Nebūtina įsigyti augintinio tam, kad galėtumėte pasidžiaugti gydomosiomis gyvūnų savybėmis.

Japonijoje nuo aukšto spaudimo kenčiančių žmonių grupė aplankė zoologijos sodą. Jiems išvykos metu sistolinis (viršutinis) skaičius sumažėjo 6 proc., o diastolinis (apatinis) – 8 proc.

Stebint gyvūnus yra pažadinama parasimpatinė nervų sistema, kuri sumažina kraujo spaudimą, kad galėtų kovoti su streso sukeltais adrenalino šuoliais.

3. Padėkite kitiems

Suaugę žmonės, kurie per metus savanoriauja bent 200 valandų (apie 4 valandas per savaitę), yra beveik 40 proc. atsparesni aukštam spaudimui.

Nauda yra dviguba, nes tokia veikla ne tik padeda užmegzti sveikas ar netgi naudingas pažintis, bet ir padeda pažvelgti į gyvenimą kitaip – kartais tai padeda suvokti, kad namuose esančios problemos, vis dėlto, ne tokios ir baisios.

Išmokus pažvelgti į gyvenimo metamus iššūkius pozityviai yra išvengiama neigiamų fiziologinių streso padarinių sveikatai. Na, o pati naudingiausia savanorystė yra ta, kurią atlikdami jaučiate malonumą.

4. Medituokite darbe

Žmonės, darbo metu medituojantys bent 15 minučių, džiaugėsi gerokai žemesniu kraujospūdžiu nei jų kolegos.

Tyrėjų teigimu, meditacija gali padėti numalšinti simpatinės nervų sistemos veiklą, o tai reiškia mažesnį epinefrino – hormono, didinančio kraujo spaudimą, – kiekį.

5. Apkabinkite savo mylimąjį

Meilė – pats tikriausias vaistas. Moterys, kurios dažnai apkabina savo partnerį, džiaugėsi žemesniu kraujospūdžiu.

To priežastis – ryšį stiprinantis hormonas oksitocinas, kurio išskyrimas ne tik padeda išlikti ramiems, bet ir riboja simpatinės nervų sistemos veiklą širdyje ir kraujagyslėse.

Kol kas nėra tiksliai nustatyta, kokio dažnumo ar ilgio turėtų būti apkabinimai. Visgi išsiaiškinta, kad su antra puse praktikuojant meilius prisilietimus (pavyzdžiui, masažą) bent po pusvalandį tris kartus per savaitę, gali padidėti oksitocino išskyrimas ir sumažėti kraujospūdis.

6. Mėgaukitės muzika

Olandijoje atliktas tyrimas atskleidė, kad muzikantai džiaugėsi žemesniu kraujospūdžiu, nes grojimas muzikos instrumentu kartais gali būti tiek pat fiziškai alinanti veikla, kaip sportas.

Na, o jei visgi negrojate – nenusiminkite, nes kito tyrimo metu buvo pastebėta, kad žmonės, dainuodami ir sportuodami su muzika taip pat džiaugėsi žemesniu kraujospūdžiu.

Italų mokslininkų buvo pasiūlyta esą muzika gali paskatinti dopamino išskyrimą į smegenis. Jų atlikto eksperimento metu buvo aptikta, kad grupė, sėdėjusi tyloje, kentėjo nuo aukštesnio spaudimo nei klausanti Mocarto.

7. Atlikite izometrinius pratimus

Ne tik kardio pratimai padeda širdžiai išlikti sveikai. Izometriniai delno pratimai gali padėti kontroliuoti spaudimą, jei juos atlikinėsite bent 15 minučių 2 minučių intervalais.

Kaip tai veikia: išlaikant įtemptą raumenį porą minučių į jį suteka daugiau kraujo. Šiuos pratimus atliekant 3 kartus per savaitę galite pagerinti kraujagyslių veiklą ir taip sumažinti kraujospūdį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.