Berniuką iš mirties gniaužtų išplėšė medicininių kanapių aliejus

Dviejų metukų amžiaus Waldo Dwyeris yra laimingas ir sveikas mažylis. Jis to dar nesupranta, tačiau jis tikras laimės kūdikis – sulaukus vos 6 mėnesių, jam buvo diagnozuotas agresyvus ir retas akies vėžys. Gydytojai teigė, kad grėsmė prarasti akį siekė net 50 proc. Tačiau šiandien Waldo – sveikas, aktyvus ir pilnas energijos vaikas, kuris, tėvų teigimu, turėtų būti dėkingas kanapių aliejui, pranešė reset.com.

Dviejų metukų amžiaus Waldo Dwyeris kartu su tėčiu Brianu.<br>Youtube momentinis kadras
Dviejų metukų amžiaus Waldo Dwyeris kartu su tėčiu Brianu.<br>Youtube momentinis kadras
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 23, 2016, 11:15 PM, atnaujinta May 24, 2017, 12:21 PM

Diagnozuotas akies vėžys

Berniuko tėvo Brian Dwyerio teigimu, jo sūnaus istorija įkvepianti, kadangi pasakoja apie augalus, juos auginančius žmones bei mediciną, daugelį amžių laikytą šventa.

Brianas iš aplinkinių išsiskiria savo aukštu ūgiu ir ryškiomis raudonų plaukų garbanomis. Filadelfijos Kensingtono apylinkėse jis žinomas kaip populiarios picerijos bei muziejaus įkūrėjas ir buvęs savininkas. Waldo taip pat neatsilieka nuo tėčio. Vos gimęs berniukas svėrė net 6 kg, o tai sulaukė tiek vietinės, tiek nacionalinės bei tarptautinės žiniasklaidos dėmesio.

Iš pradžių vaikas buvo sveikas ir niekuo nesiskyrė nuo savo bendraamžių. Deja, praėjus vos 6 mėnesiams, jo tėvai pastebėjo įtartiną pokytį – vienoje iš vaiko akių ryškėjo atspindys bei auganti pilka masė.

Chemoterapija pakeitė neatpažįstamai

„Nelaukę kreipėmės į gydytojus. Waldo buvo nustatyta retinoblastoma – piktybinio, agresyvaus vėžio forma. Joks tėvas nenorėtų to išgirsti, tuo labiau pirmą kartą tėvais tapę žmonės“, – su siaubu prisiminė Brianas.

Gydytojai rekomendavo nedelsti ir pradėti gydymą chemoterapija. Jau po pirmojo vaistų kurso berniukas darėsi vis silpnesnis. Jis neteko daug svorio, ėmė kentėti nuo vidurių užkietėjimo, apetito praradimo. Waldo tapo suirzęs, apatiškas aplinkai ir priminė tik buvusio vaiko šešėlį.

Norėdami palengvinti šalutinį chemoterapijos poveikį, medikai skyrė vaistus nuo pykinimo, vienas pasiūlė opiatus. Waldo tėvai buvo įspėti būti itin atsargūs – neatsakingai dozuojant ar elgiantis su vaistais berniukas galėjo patirti dar sunkesnį medikamentų poveikį. Jis galėjo apkursti, apakti, tapti nevaisingu ar, tam tikriems medikamentams palietus jo odą, patirti antro laipsnio nudegimus.

Pasiūlė medicininių kanapių

Sunkiai susitaikydami su diagnoze, Waldo tėvai pasipasakojo artimiems draugams apie sūnaus diagnozę, kurie pasiūlė pabandyti medicininių kanapių (marihuana – psichotropinė medžiaga, gaminama iš kanapių džiovintų lapų ir jų žiedų).

„Iš pradžių ši mintis pasirodė absurdiška – marihuana juk laikoma narkotiku, o „vaikas“ ir „narkotikai“ mano galvoje niekada nederėjo. Vis dėlto, tuomet pagalvojome, ar tikrai chemoterapija, alinanti kūdikio organizmą stipriais chemikalais, yra geriau“, – pasakojo berniuko tėtis.

Atlikęs paiešką internete, Brianas rado istorijų, kuriose leukemija sirgusių vaikų tėvai pasidalino, kaip kanapėmis išgydė savo atžaloms vėžį. Norėdamas sužinoti daugiau, Waldo tėtis ėmė ieškoti būdų susisiekti su panašias situacijas išgyvenusių vaikų tėvais. Savo nuostabai, jis atrado net ne porą šeimų, o visą bendruomenę, kuri jį priėmė ir nedelsė atsakyti į rūpimus klausimus.

Padeda gauti legaliai

Vienas iš pagrindinių šios veiklos gynėjų ir generalinis „Parents 4 Pot“ (liet. Tėvai už Žolę) direktorius Brandon Krenzleris teigia, kad sunkiu šeimai metu vienybė bei parama yra ypatingai svarbi. Jo organizacija remia ne tik tuos tėvus, kurie siekia medicininės marihuanos gydyti vaikams, bet ir stengiasi padėti asmenims, kurie pažeidė įstatymą bandydami padėti savo atžaloms.

Teigiama, kad įvairių vaikų vėžio formų, epilepsijos, autizmo bei kitų ligų gydymas kanapėmis rodo daug potencialo. Svarbu ir tai, kad kiti gydymo būdai šių ligų bei sutrikimų neveikia. Esama įrodymų, kad be pykinimo, apetito dingimo, skausmo ir kitų simptomų, kanapės gali padėti gydant ir patį vėžį, paveikdamos kūno endokanabinoidinę sistemą. Žinoma, reikia atlikti daugiau tyrimų, o juos varžo vyriausybė bei priešiškumas marihuanai.

„Parents 4 Pot“ padeda su keblumais susiduriantiems tėvams rasti patikimą šaltinį legaliu būdu. Žinoma, faktas, kad daugelyje pasaulio valstybių marihuana yra vis dar nelegali, užduoties nepalengvina.

Keliavo į kitą valstiją

2014 metais, medicininės kanapės Pensilvanijoje vis dar buvo draudžiama. Dėl šios priežasties Waldo tėčiui teko keliauti į kitą valstiją. Ten jis buvo nukreiptas pas moterį, žinomą Dr. Dinos vardu. Nors ši moteris nėra baigusi medicinos mokslų, ji yra žinoma kaip kanapių ekspertė ir pagrindinė reperio Snoop Dogg‘o tiekėja.

Vis dėlto, pagrindinis moters tikslas – padėti sergantiems žmonėms rasti tinkamiausią kanapių rūšį ar jų preparatą ligai gydyti. Los Andžele dirbanti ir savo parduotuvėlę turinti moteris jau 13 metų sukasi medicininių kanapių versle. Visą šį laiką ji ne tik prekiauja, bet ir tyrinėja augalo poveikį sveikatai.

Dėl jauno Waldo amžiaus, Dr. Dina berniukui skyrė ACDC genties preparatą, kuris sudarytas iš 20 dalių kanabidiolo (vienas iš mažiausiai veiklių kanabinoidų, esančių kanapėse) bei vienos dalies THC (tetrahidrokanabinolio, psichoaktyvios medžiagos esančios kanapėse). Tokiomis proporcijomis vartojamas vaistas vaikui nesukelia šalutinio svaiginančio poveikio.

Norėdamas gydymą pradėti kuo greičiau, praėjus vos savaitei po Waldo diagnozės, Brianas rankose jau laikė natūralius vaistus. Organizacijos „Parents 4 Pot“ bei Dr. Dinos teigimu, labai svarbu gydymą pradėti anksti, o geriausia – prieš chemoterapiją.

Išgelbėjo nuo šalutinių poveikių

Grįžęs namo berniuko tėvas sumaišė kanapių aliejų su vandeniu bei kokosų aliejumi. Šiuo mišiniu jis patepė sūnaus liežuvį ir buvo priblokštas staigaus rezultato.

„Vos po valandos Waldo pasikeitė. Atrodė, kad praėjusią savaitę mus lydėjęs košmaras niekuomet nebuvo įvykęs. Nuo akimirkos, kai sūnui ėmėme duoti šiuos gamtos teikiamus vaistus, jo nebepykino, nustojo kristi svoris, atsirado apetitas.

Jam ir toliau buvo taikoma chemoterapija, skirti įveikti augliui, tačiau nebereikėjo vartoti jokių papildomų medikamentų, kurie mano sūnų būtų pražudę. Nors niekada neatskleidėme, kuo gydome Waldo, gydytojai taip pat pastebėjo pokytį. Jie mums pasakė, kad nesvarbu, ką darome namuose, svarbiausia, kad tęstume“, – patirtimi džiaugėsi Brianas.

Pusę metų trukęs chemoterapijos režimas baigėsi ir nuo to laiko berniukas sveikata nesiskundė. Nors reguliari apžiūra yra vis dar atliekama, vėžys negrįžo, o Waldo akys – puikios būklės. Vis dėlto, Briano misija čia nesibaigia: teigiamą kanapių poveikį sveikatai pamatęs tėvas teigia, kad apie tai turi sužinoti kiek įmanoma daugiau žmonių.

Pradėjo kurti dokumentiką

Norėdamas pasidalinti šia istorija, Brianas kuria dokumentiką apie Waldo kelionę link sveikatos. Jo manymu yra ypač svarbu skleisti žinią, kad medicininėmis kanapėmis galima užpildyti tradicinės medicinos spragas, o kartais visai ją pakeisti bei, tam tikrais atvejais, palengvinti šalutinius vaistų poveikius. Tam labai svarbu panaikinti visuomenėje dėl kanapių vartojimo susidariusią stigmą.

Savo sūnaus istoriją papasakojęs Brianas teigia, kad didelio visuomenės pasipriešinimo nesulaukė. Daug daugiau buvo tų, kurie rūpinosi, kad berniuko tėvas nepatektų į problemą dėl įstatymų, bet Brianas teigia negalintis tylėti.

„Labai svarbu, kad kuo daugiau tėvų sužinotų apie šį gydymą ir tai, jog yra alternatyva chemijai. Kai sirgo mano vaikas, jaučiausi pasimetęs. Pamatęs, ką gali nepelnytai priešiškumo sulaukiantis augalas, nebegaliu nutylėti teigiamo jo poveikio. Žmonės gali mane pulti, tačiau tai, kad kanapės išgelbėjo mano sūnaus gyvybę, jie negali paneigti“, – savo poelgį aiškino tėvas.

Tai niekuomet nepakeis tradicinių vaistų

Australijos vėžio tarybos vadovas Ianas Olveris apie gydymą medicininėmis kanapėmis yra sakęs, jog dar prieš du dešimtmečius jam dalyvaujant specialistų diskusijoje, kur buvo apžvelgti medicininės kanapės naudingumo įrodymai, tapo aišku, kad daugeliu atveju jie yra netiesioginiai, paremti asmenine patirtimi. Situacija iki šiol yra mažai pakitusi. Todėl I.Oliveris atsargiai vertina galimybę, kad toks gydymo metodas plačiai pasklis.

Kita vertus, jis pripažino, kad kai kuriems pacientams, tai gali būti vienintelė veiksminga gydymo priemonė.

„Jei pacientui įprastas gydymas nepadeda, suprantama, kad norisi palaikyti galimas alternatyvas, bet yra sudėtinga teigti, kad tai efektyvi praktika malšinti kasdieninį skausmą.

Mane taip pat neramina galimi šalutiniai efektai, kurie kyla rūkant kanapes iš medicininių paskatų. Tai gali paskleisti kvėpavimo takuose vėžines ligas sukeliančius chemikalus.

Medicininės kanapės niekada netaps paracetamolio ar morfijaus pakaitalu. Galime kalbėti tik apie nišinę rinką, kuri būtų griežtai reguliuojama“, – teigė I.Oliveris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.