10 skausmingiausių ligų, kurias ištverti – tikra kankynė

Nuo inkstų akmenų iki ūminio pasikartojančio galvos skausmo – žemiau esančiame sąraše, sudarytame atsižvelgiant į patiriamą skausmo lygį, prevention.com pateikė 10 didžiausią skausmą sukeliančių diagnozių.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Dažniausiai ūminius galvos skausmus kenčia stipriosios lyties atstovai.<br>123rf.com
Dažniausiai ūminius galvos skausmus kenčia stipriosios lyties atstovai.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 9, 2016, 1:24 PM, atnaujinta May 22, 2017, 7:59 AM

10. Pooperacinis skausmas

Atliekant įvairias operacijas dažnai yra rizikuojama pažeisti nervą. Tai gali sukelti chronišką, vis nesibaigiantį skausmą, atsirandantį beveik 50 proc. pacientų. Atliktas tyrimas parodo, kad jis gali išsivystyti net kas antram krūtinės ląstos operaciją patyrusiam asmeniui.

Dėl šios priežasties po operacijos derėtų nekentėti ir medikams nurodyti, kokį diskomfortą patiriate iš tikrųjų. Tai yra labai svarbu, kadangi skausmo malšinimas ir gydymas iš karto po operacijos yra susijęs su mažiau nemalonių potyrių vėliau.

9. Inkstų akmenligė

Inkstų akmenlige sirgę asmenys teigia, kad skausmas, jaučiamas dėl šių mažos masės darinių, yra sunkiai suvokiamas sveikam žmogui. Nuo smėlio granulės iki perlo dydžiu varijuojančios masės, keliaudamos šlapimtakiais, sukelia stiprų nugaros apačios, tarpukojo, papilvės skausmus.

Laimei, vos jiems pasišalinus iš organizmo, skausmas nuslūgsta beveik iš karto, o kol tai įvyks belieka vartoti daug skysčių ir laukti. Kartais gydytojai pataria ištirti pasišalinusį akmenį. Tokiu būdu galima nustatyti, ar, pakeitus tam tikrus gyvensenos įpročius, būtų galima jų išvengti ateityje.

8. Chroniškas nugaros skausmas

Nugaros skausmas, kaip ir mokesčiai ar mirtis, yra neišvengiamas ir vienu ar kitu gyvenimo etapu patiriamas kiekvieno. Maždaug 9 iš 10 asmenų pasveiksta iš karto, tačiau likusiam vienam šis skausmas tampa nuolatiniu palydovu.

Skausmą sukėlusios traumos rimtumas ir polinkis į nerimą daro didelę įtaką skausmo ilgalaikiškumui. Pagrindinis ir veiksmingiausias jo tramdymo būdas – pilvo preso ir nugaros raumenų stiprinimas.

7. Periferinė neuropatija

Ši, dažniausiai diabetu sergančių asmenų patiriamą liga, sukelia nervų galų, esančių pirštuose, delnuose bei pėdose, pažeidimus. Asmenys kenčiantys šią ligą teigia, kad jos sukeltas skausmas primena vaikščiojimą skustuvo ašmenimis.

Periferinė neuropatija gali būti kontroliuojama vartojant vaistus, skirtus traukuliams gydyti. Pacientams taip pat svarbu užsiimti bent minimalia fizine veikla, skatinančią kraujotaką galūnėse.

6. Vėžio sukeliamas skausmas

Tai gali būti skausmas, sukeliamas pačios ligos, jo gydymo chemoterapija arba šių dviejų kombinacija. Didžiausią diskomfortą patiria asmenys, kovojantys su jau pažengusia liga. Kaip skausmingiausi vėžio tipai yra išskiriami kasos, smegenų augliai bei sarkomos (jungiamojo audinio piktybiniai navikai).

Jam malšinti gydytojai skiria įvairius vaistus, atsižvelgdami į keliamo skausmo tipą. Pavyzdžiui, steroidai gali padėti kovoti su audinių tinimo sukeltu skausmu.

5. Postherpetinė neuralgija

Tai skausmas, kylantis maždaug kas dešimtam asmeniui, sergančiam juostine pūsleline, kitaip žinoma kaip atsinaujinusiais suaugusiųjų vėjaraupiais. Taip yra todėl, kad jais persirgus, virusas „užmiega“ žmogaus smegenyse ir stubure.

Deja, jis gali suaktyvėti ir pasireikšti iš naujo, sukeldamas juostinę pūslelinę. Kartais ši liga pažeidžia nervus ir, praėjus bėrimui, pacientai skundžiasi nuolatiniu sunkiai gydomu skausmu.

4. Trigeminalinė neuralgija

Trišakio nervo neuralgija pasireiškia kaip itin stiprus, duriantis skausmas vienoje veido pusėje. Įvairios infekcijos, augliai bei kiti susirgimai gali pažeisti nervą, kuris pojūčius veido srityje perduoda smegenims.

Pacientai šį skausmą apibūdina kaip deginantį ir pulsuojantį, kartais pasikartojantį kas porą minučių. Vienas iš pagrindinių gydymo būdų – vaistų nuo traukulių vartojimas.

3. Šlapimo pūslės uždegimas

Šlapimo pūslės uždegimas yra iš tiesų skausminga liga, verčianti pacientus jausti stiprų deginantį skausmą dubens srityje. Ekstremaliais atvejais, asmenys, kenčiantys nuo cistito šlapinasi iki 60 kartų per dieną.

Deja, kiekvienas nusišlapinimas sukelia stiprų skausmą, kuriam palengvinti gali būti skirta fizinė terapija, nervų stimuliacija ir priešuždegiminiai vaistai, padedantys įveikti ligą.

2. Kompleksinis regioninis skausmo sindromas

Nors šio sindromo pavadinimas nekelia pasitikėjimo, skausmas, jaučiamas nuo jo kenčiančių pacientų, yra tikras ir stiprus. Dažniausiai jis pasireiškia vienoje iš traumą patyrusių galūnių.

Jaučiamas skausmas gali būti toks stiprus, kad pacientas negali ne tik pats liesti paveiktos vietos, bet ir leisti prie jos priglusti drabužiams. Deja, mokslininkai kol kas nežino, kad sukelia šią ligą. Vienintelis gydymo būdas – reabilitacija, medikamentų vartojimas ir neurostimuliacija.

Dažniausiai šiuo sindromu serga moterys.

1. Ūminiai galvos skausmai

Stipresni už migreną, ūminiai galvos skausmai sukelia staigų, aštrų skausmą, paprastai apimantį vieną akį ar galvos pusę. Laikotarpis, kurio metu pasireiškia šie skausmai, gali trukti nuo poros savaičių iki kelių mėnesių.

Kartais patiriamas skausmas būna ypatingai stiprus ir varginantis. Deja, užfiksuota atvejų, kai jį patiriantis asmuo nusižudė, nes nebegalėjo iškęsti diskomforto.

Šis sutrikimas nėra išgydomas, tačiau gali būti kontroliuojamas steroidų, kalcio kanalų blokatorių ar su traukulius lengivinančių medikamentų vartojimu.

Dažniausiai ūminius galvos skausmus kenčia stipriosios lyties atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.