Štai kodėl pasisekė didelis sėdmenis turinčioms moterims

Pastaruosius porą metų stebimas akivaizdus didelio užpakaliuko populiarumo augimas. Atrodo, moterys sporto salėje daro viską, kad tik padailintų jo linijas, o kai kurios netgi ryžtasi plastinei operacijai.

Mokslininkai tikina, jog didelis sėdmenis turinčios moterys paprastai buvo ne tik sveikesnės, bet ir protingesnės, sumanesnės nei tos, kurių užpakalis buvo nedidelis.<br>123rf nuotr.
Mokslininkai tikina, jog didelis sėdmenis turinčios moterys paprastai buvo ne tik sveikesnės, bet ir protingesnės, sumanesnės nei tos, kurių užpakalis buvo nedidelis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 16, 2016, 7:35 AM, atnaujinta May 12, 2017, 11:15 PM

Pasirodo, tai – ne vien skonio reikalas. Mokslininkai tikina, jog didelis sėdmenis turinčios moterys paprastai buvo ne tik sveikesnės, bet ir protingesnės, sumanesnės nei tos, kurių užpakalis buvo nedidelis, pranešė punchng.com.

Oksfordo universitete atlikto tyrimo metu išsiaiškinta, kad dosniai gamtos apdovanotos moterys buvo ne tik išmintingesnės, bet ir atsparios tokioms lėtinėms ligoms kaip cukrinis diabetas. Visgi, derėtų atkreipti dėmesį, kad tarp 16,000 ištirtų moterų nebuvo nei vienos, kurios sėdmenys būtų padidinti dirbtiniu būdu.

Ant sėdmenų esantys riebalai yra kitokie, nei tie, kurie kaupiasi pilvo ar kitose kūno srityse. Po ilgų jų tyrimų taip pat atrasta, kad moterys, kurių užpakaliai didesni nei vidutiniai, turėjo žemesnį cholesterolio kiekį kraujyje bei gamino daugiau cukraus virškinančio hormono. Kadangi cholesterolis yra susijęs su aukštu kraujospūdžiu bei širdies smūgiu, taigi, neviršijant jo normos, sumažėja rizika sirgti širdies ligomis bei diabetu.

Oksfordo universiteto mokslininkai taip pat teigė, kad apatinėje kūno dalyje besikaupiantys yra kūnui naudingi Omega-3 riebalai. Jie padeda kūno bei smegenų vystymuisi, taigi nenuostabu, kad didelius sėdmenis turinčios moterys yra išmintingesnės nei tos, kurios apvaliomis formomis pasigirti negali.

Kitas, Didžiosios Britanijos Širdies fondo atliktas tyrimas ne tik nepaneigia Oksfordo universiteto atradimų, bet juos papildo. Pasirodo, didesnius nei vidutiniai užpakalius turinčios moterys yra ne tik protingesnės bei nekenčia nuo padidėjusio cholesterolio, bet ir yra atsparios lėtinėms ligoms.

„Papildomas svoris, besikaupiantis klubų ir sėdmenų srityje, yra naudingas sveikatai. Jis saugo širdį bei medžiagų apykaitą. Taip pat, šiose srityse besikaupiantys riebalai padeda pašalinti kenksmingas riebiąsias rūgštis ir turi priešuždegiminių savybių, padedančių užkirsti kelią arterijų užsikišimui.

Dideli užpakaliai yra daug naudingesni sveikatai nei pilvo srityje besikaupiantys riebalai. Gali būti, kad ateityje medikai atras būdų, kaip padėti perskirstyti šias riebalines sankaupas ne invaziniu būdu, kadangi jos padeda apsisaugoti ne tik nuo širdies ir kraujagyslių ligų, bet ir diabeto.

Vis dėlto, riebalams besikaupiant pilvo srityje, rizika susirgti diabetu ar širdies ligomis smarkiai padidėja. Taigi, kabai svarbu, kurioje vietoje jie kaupiasi. Deja, dažniausiai tiek sėdmenys, tiek juosmens apimtys didėja kartu“, – teigė tyrimą atlikę mokslininkai.

Tyrėjai taip pat atrado, kad dėmesį traukiančias formas turinčios moterys gimdo protingus ir išmintingus vaikus. Tai taip pat susiję su Omega-3 riebiosiomis rūgštimis, kurios atsakingos ne tik už motinos, bet ir už vaiko sveikatą bei smegenų vystymąsi.

„Gauti tyrimų duomenys rodo, kad didžioji dalis riebalų, esančių krūties piene atkeliauja iš apatinės moters kūno dalies. Taigi, jame gausu gerųjų riebalų rūgščių, kurios praturtina motinos pieną“, – aiškino 2015 metais tyrimą atlikęs Willas Lassekas, Pitsburgo Universitete atliekantis Epidemiologijos profesoriaus asistento pareigas.

Jie taip pat patvirtino, kad svarbu ne tai, kiek riebalų moterys yra sukaupusios, bet ir tai, kokia tų riebalų kokybė. Toms, kurios planuoja turėti vaikų ateityje, derėtų vartoti daugiau Omega-3 turinčių produktų. Tokiu būdu organizme būtų sukaupta pakankamas jų atsargų kiekis. Taip nėštumo ir žindymo metu kūdikis bus aprūpintas reikiamomis medžiagomis per kraują arba pieną.

Daugiausia Omega-3 galima rasti atlantinės lašišos mėsoje, tune ar krevetėse. Visgi, valgant jūros gėrybes ir žuvį derėtų būti atidžioms – šiuose produktuose gausu gyvsidabrio, kuris smegenis veikia neigiamai. Taigi, žuvimi nederėtų piktnaudžiauti.

Šiuo metu dideli sėdmenys yra sulaukę ypatingo populiarumo. Jais didžiuojasi tiek garsiausios pasaulio įžymybės, tiek paprastos, gatvėje sutinkamos moterys. Tačiau nederėtų pamiršti, kad daugybė ekranuose matomų kūnų yra pakeisti taikant įvairias chirurgines procedūras, todėl negalinčios pasigirti ypatingai apvaliomis kūno linijomis neturėtų nusivilti ir atminti, kad sveikatai naudingi tik natūralūs sėdmenys, kurių dydį nulemia genai.

Taip pat, svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad kiekviena ambicinga moteris turi galimybę pasiekti aukštumų, nepaisant jos sėdmenų dydžio. Neretai tai padaryti sunkiau yra toms, kurių figūros ypatingai traukia akį, nes „seksualios gražuolės“ aprašymą atitinkanti moteris dėmesio neretai susilaukia dėl klaidingų paskatų, o ne dėl jos protinių sugebėjimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?
Gyvai
Gyvai: Silvester Belt išlydėjimas į „Euroviziją“