Pravėrus operacinės duris – šokas dėl grandininio pjūklo

Grandininis pjūklas yra bene kiekvienoje Lietuvos kaimo sodyboje. Tai – labai naudingas įrankis tiek ruošiant malkas žiemai, tiek griaunant senus pastatus ar prižiūrint sodą. Kino istorijoje grandininis pjūklas dažniausiai matomas siaubo filmuose. Bet ar žinote, kad šis įrankis anksčiau buvo naudojamas medicinoje ir padėdavo gimdančioms moterims? Įsivaizduokite, jei pravėre operacinės duris, išvystumėte mediką su tokiu įrankiu! Ko gero, bet ką ištiktų šokas.

Grandininis pjūklas anksčiau buvo naudojamas medicinoje ir padėdavo gimdančioms moterims.<br>123rf nuotr.
Grandininis pjūklas anksčiau buvo naudojamas medicinoje ir padėdavo gimdančioms moterims.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

2016-12-04 14:42, atnaujinta 2018-02-10 00:49

Iš tikrųjų, tikslios grandininio pjūklo ištakos nėra žinomos. Visgi, nėra abejonių, kad šiandieninio grandininio pjūklo protėviai buvo naudojami medicinoje. Pavyzdžiui, 1830 m. Vokietijoje buvo sukurtas įrankis kaulams pjauti. Chirurgas viena ranka laikė pjūklą, o kita suko rankeną. Pakankamai brutalus įrankis savo išvaizda neprimena šiuolaikinių grandininių pjūklų, tačiau naudojo grandinę ir buvo skirtas pjauti. Kita vertus, anksčiau išrastas aparatas buvo labai panašus į šiandieninius medienai skirtus benzininius pjūklus.

Siekiant palengvinti gimdymą tais laikais buvo pjaustomi dubens kaulai. Žinoma, tik esant komplikacijoms, tačiau tuo metu anestezija dar nebuvo naudojama, todėl galima tik įsivaizduoti, ką turėjo išgyventi šios moterys. Johnas Aitkenas ir Jamesas Jeffray sukūrė šio medicininio įrankio prototipą dar XVIII a pabaigoje ir labai juo didžiavosi. Buvo teigiama, kad jis daug tikslesnis nei iki tol naudoti kaulų pjūklai, o ir žaizda gyja daug greičiau.

Vėliau šis pjūklas naudotas ir skrodimuose, kitose operacijose, kuomet buvo šalinami ligų pažeisti kaulai bei sąnariai. Nors jis visąlaik kito, medicininis grandininis pjūklas buvo naudojamas iki pat XX a.

Laimė, kitų įrankių progresas šį įrankį išstūmė iš operacinių. Visgi, teisybės dėlei reikėtų pasakyti, kad šie medicininiai grandininiai pjūklai nebuvo varomi benzininių variklių – jie buvo mechaniniai. Vargu ar tai palengvino sergančiųjų dalią, tačiau vaizduotėje operacinės vaizdas su benzininio pjūklo riaumojimu atrodo išties šiurpiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.