Spalvas užuodžianti kvepalų kompanijos įkūrėja nosį naudos ir gelbėdama nuo vėžio

Multimilijoninės kvepalų kompanijos įkūrėja Jo Malone turi iš tiesų ypatingą nosį. Pasak kvepalų kūrėjos, jos gebėjimas užuosti padeda ne tik kuriant kvapus, bet ir užuodžiant ligas. Tai patvirtino ir mokslininkai, kurie jos uoslę prilygino ligas užuodžiančių šunų, rašė dailymail.co.uk.

Multimilijoninės kvepalų kompanijos įkūrėja Jo Malone turi iš tiesų ypatingą nosį.<br>ViDA Press nuotr.
Multimilijoninės kvepalų kompanijos įkūrėja Jo Malone turi iš tiesų ypatingą nosį.<br>ViDA Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 19, 2017, 7:26 AM, atnaujinta Apr 7, 2017, 5:58 PM

Jo Malone, 53 m., atrado, kad dėl cheminių pokyčių žmogaus organizme ji gali užuosti net ir tokias ligas kaip vėžį. Tačiau moteris niekuomet pernelyg nesidomėjo tikrąja savo uoslės galia.

Jos teigimu, ji pati buvo priblokšta tokio gero uoslės testo rezultato. Tyrėjai taip pat negali atsistebėti – pasak jų, jie niekuomet nematė jokio kito taip gerai kvapus atskiriančio žmogaus.

Tyrimo metu Jo buvo paprašyta atskirti, kuriame iš 5 vandens indų yra mažytė dozė amilo acetato. Paprastai net ir gerą uoslę turintys asmenys negali identifikuoti mažesnio nei 1 : 1000 santykio. Visgi, Jo nesunkiai atskyrė 1 : 100 000 bei 1 : 1000 000 santykiu vandeniu praskiesto chemikalo kvapą.

„Kai išlaikiau šį testą, visai kitaip pažvelgiau į savo gebėjimus. Tai visiškai pakeitė mano gyvenimą, dabar jaučiuosi iš tiesų puikiai“, – Dubajuje vykusio Literatūros festivalio metu kalbėjo Jo Malone.

Vis dėlto, norėdama įveikti geriausiai treniruotus šunis, ji turėtų dar gerokai pasistengti. Jautriausią uoslę turintys keturkojai gali užuosti 1 : 1 trln. santykiu praskiestą chemikalą. Tai lygu vienam arbatiniam šaukšteliui cukraus dviejuose olimpinio dydžio baseinuose.

Disleksija serganti Jo iš mokyklos išėjo būdama 13-os. Mergaitė šį sprendimą turėjo priimti po to, kai jos motina patyrė insultą.

1983 metais Londone ji įkūrė savo kvepalų firmą, kurią 1999 m. pardavė kompanijai „Estee“. Šiandien šios kompanijos kvepalai, žvakės ir vonios aliejais yra pardavinėjami viso pasaulio prekybos centruose.

Gali būti, kad didelė dalis Jo Malone sėkmės buvo pasiekta dėl reto sutrikimo, vadinamo sinestezija. Dėl jo moters pojūčiai persipina ir garsą bei spalvas ji suvokia kaip kvapą.

„Kai matau baltą ir violetinę spalvas, užuodžiu eukaliptą ir juoduosius serbentus. Kai klausausi džiazo jį taip pat išgyvenu per kvapus. Žinoma, fiziškai aš jų nejaučiu, tačiau viską užuodžiu savo vaizduotėje“, – aiškino ji.

Visgi, 2003 metais susirgus krūties vėžiu ji turėjo iškęsti gydymą chemoterapija, kuris, pasak moters, smarkiai paveikė jos kvapo pojūtį. Laimei, laikui bėgant jis grįžo tiek, kad uosdama savo vyro kaklą ji galėjo nustatyti, kad jis serga. Pasak Jo, paaiškinimas buvo paprastas – jis tiesiog kvepėjo neįprastai.

Tačiau tikroji jos uoslės galia atsiskleidė sausio mėnesį atliktas testas. Tyrimus vykdžiusiame centre taip pat yra treniruojami šunys, kurių pagrindinė užduotis yra užuosti cheminius pokyčius žmonių organizmuose ir padėti asmenims, sergantiems diabetu, epilepsija, širdies ligomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.