Gali tekti perrašyti anatomijos knygas – atrastas naujas organas

Gali tekti perrašyti anatomijos knygas, mat mokslininkai žmogaus organizme atrado naują organą. Atsitiktinai atrastą organą jie pavadino „interstitium“ (liet. tarpaudiniu) ir mano, kad jis padės suprasti, kaip organizme vystosi vėžys ir, kaip besiraukšlėjanti oda tampa ne tokia elastinga, pranešė gizmodo.com.

 Mokslininkai žmogaus organizme atrado naują organą. <br> 123rf.com nuotr.
 Mokslininkai žmogaus organizme atrado naują organą. <br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 30, 2018, 2:44 PM

Mokslininkai teigia, kad kūnas turi neišnagrinėtų, skysčiu bei kolagenu užpildytų ertmių, esančių po oda ir apimančių visą kūną bei vidinius organus.

Tyrėjų komanda „interstitium“ aptiko atlikdami endoskopiją – tai yra medicininė procedūra, kurios metu specialiu prietaisu gydytojai apžiūri vidaus organus, kad įvertintų jų būklę. Dabar nauji endoskopijos aparatai leidžia medikams mikroskopiniu būdu apžvelgti gyvus žmogaus audinius.

Mokslininkai tokiu būdu apžiūrinėjo paciento tulžies latakus ir pastebėjo tinklo tipo tamsias išsišakojusias juostas, sudarytas iš kolageno ir skysčiu pripildytų ertmių.

Nepaisant to, kad naujai atrastas organas yra vienas didžiausių žmogaus organizme, bet iki šiol jis nebuvo pastebėtas. Taigi, šios ertmės ir yra laikomos naujuoju „interstitium“ organu, kurio atliekamą funkciją vis dar aiškinasi mokslininkai.

Teigiama, kad „interstitium“ kiekis sudaro penktadalį visų kūno skysčių ir šios ertmės veikia tarsi „šoko sušvelnintojai“, apsaugantys audinius nuo pažeidimų. Mokslininkų manymu, tai yra bespalvis skystis, kurį gamina limfmazgiai. Jį daugiausia sudaro baltieji kraujo kūneliai.

Anot jų, naujasis organas gali atlikti labai svarbų vaidmenį apsaugant organizmą nuo pažeidimų ir sveikatos sutrikimų, pvz., vėžio, vidinių organų patinimo ir t. t.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.