Šis metodas padės išsaugoti aštrų regėjimą: užtruks vos kelias minutes per dieną

Mokslininkai skelbia atradę paprastą metodą, kuris gali padėti palaikyti gerą regėjimą. Vos kelios minutės reguliaraus žiūrėjimo į ryškią raudoną šviesą apsaugos nuo regos silpnėjimo senstant, skelbiama „The Journals of Gerontology“ publikuotame tyrime.

Mokslininkai skelbia atradę paprastą metodą, kuris gali padėti palaikyti gerą regėjimą.<br>Kauno klinikų nuotr.
Mokslininkai skelbia atradę paprastą metodą, kuris gali padėti palaikyti gerą regėjimą.<br>Kauno klinikų nuotr.
Mokslininkai skelbia atradę paprastą metodą, kuris gali padėti palaikyti gerą regėjimą.<br>123rf nuotr.
Mokslininkai skelbia atradę paprastą metodą, kuris gali padėti palaikyti gerą regėjimą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-12-03 07:02

Tiesa, vis dar būtinos nuodugnesnės mokslinės studijos, tačiau jei pirminės išvados pasitvirtins, tai galėtų reikšti naują erą akių priežiūros srityje ir suteiktų galimybę milijonams žmonių pasirūpinti rega neišeinant iš namų.

„Jums nereikia naudoti šio metodo labai ilgai, tam kad pasireikštų pirmieji rezultatai“, – sakė tyrimo vadovas Glenas Jeffery`is, neuromokslo profesorius iš Londono universiteto. Pasak jo, šviesa stimuliuoja mitochondrijas, kurias jis vaizdingai pavadino, mūsų ląstelių baterijomis. Mitochondrijos yra susijusios su daugeliu ligų, tad tyrimų rezultatai gali pagelbėti išsaugant ne tik akių sveikatą, bet ir prisidėti prie tokių susirgimų, kaip Parkinsono liga ar diabetas, prevencijos ir gydymo.

Pakanka kelių minučių

Bandomuosiuose testavimuose dalyvavo 12 moterų ir 12 vyrų. Jų amžius svyravo nuo 28 iki 72 metų. Kiekvienam iš savanorių buvo duotas nedidelis žibintuvėlis. Svarbu pabrėžti, kad jų skleidžiamos raudonos šviesos bangų ilgis – 670 nanometrų. Tai reiškia, kad ši šviesa yra ties žmogaus akiai matomo spektro pabaiga, bangos vos trumpesnės už infraraudonųjų spindulių bangos ilgį, kuris paprastai būna nematomas žmogaus akiai.

Tyrimo dalyviai dvi savaites kasdien praleisdavo po tris minutes žvelgdami į žibintuvėlių šviesą. Vėliau mokslininkai patikrino eksperimento dalyvių gebėjimą matyti prieblandoje. Tyrėjai pastebėjo, kad visų savanorių rezultatai pagerėjo, tačiau didesnę pažangą padarė žmonės, vyresni nei 40 m.

„Tinklainė sensta greičiau nei bet kuris kitas jūsų kūno organas. Iš evoliucijos perspektyvos žmonėms pakankamai neseniai tapo įprasta gyventi ilgiau nei 40 metų. Dabar gyvename gerokai ilgiau, bet ne visi mūsų organai atitinkamai prisitaikė. Todėl turime saugoti akies tinklainę, kuri ypatingai linkusi susidėvėti“, – sakė G.Jeffery`is.

Didžiausios rizikos grupė

Pasak JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro, didžiausias pavojus susirgti akių ligomis, tokiomis kaip katarakta, diabetinė retinopatija, glaukoma ir geltonosios dėmes degeneracija, yra vyresniems nei 40 metų asmenims. Šios ligos gali pasireikšti jauniems žmonėms, tačiau jų rizika su amžiumi gerokai išauga.

Todėl po 40-ojo gimtadienio rekomenduojama reguliariai tikrinti akis, kas dvejus arba ketverius metus žmonėms, o ant torto užpūtus 65 žvakutes – kas vienerius arba dvejus metus.

Minėtų ligų progresavimą taip pat galima sulėtinti pasirinkus tinkamą mitybą, kurioje gausu antioksidantų, palaikant normalų kūno svorį ir kraujospūdį.

Ankstesnių tyrimų rezultatai

Mokslininkai raudonos šviesos poveikiu žmonių akims susidomėjo neatsitiktinai. Praeityje su vaisinėmis muselėmis ir pelėmis atlikti tyrimai parodė, kad raudona šviesa gali pagerinti mitochondrijų funkcionavimą.

Pavyzdžiui, 2015 m. tyrimas parodė, kad arti infraraudonųjų spindulių spektro esanti šviesa gali paskatinti energijos gamybą, pagerinti mobilumą ir prailginti vaisinių muselių gyvenimo trukmę. 2017 m. analogiškos šviesos tyrimas parodė, kad pelių tinklainės funkcionavimas pagerėjo 25 proc.

Visgi metodo veiksmingumą turi patvirtinti platesnio masto tyrimai. Galiausiai, terapijai pritaikyto prietaiso naudojimą privalėtų patvirtinti medicinos licencijavimo institucijos. Realu, kad net ir patvirtinto produkto naudojimui pradžioje būtų privaloma gydytojo priežiūra.

Visgi tyrėjai įsitikinę, kad jų metodas bus nesunkiai patvirtintas, nes jie patys nepastebėjo jokio šalutinio poveikio. Visi mokslininkai prieš pradėdami tyrimą išbandė raudonas šviesas savo akimis, tyrime dalyvavę tiriamieji taip pat nepranešė apie neigiamą poveikį. „Jei naudojate tai kasdien, neturime įrodymų, jog tai kenkia“, – sakė G.Jeffery`is.

Parengta pagal CNN

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.