Apie didžiulę grėsmę įspėjantys simptomai: kaip užkirsti kelią regėjimo praradimui?

Suprastėti gali vienos arba abiejų akių rega. Priklausomai nuo priežasties, žmogus gali prarasti regėjimą, kai jo matomas vaizdas pasidaro tamsesnis, neryškus arba susiaurėja jo matymo laukas. Svarbu atminti, kad bet kokiu atveju žmogus gali imtis priemonių savo regėjimui pagerinti.

„Regėjimo praradimas“ – tai terminas, kuriuo apibūdinamas gebėjimo gerai matyti praradimas, be korekcijos priemonių, pavyzdžiui, akinių.<br>Unsplash.com nuotr.
„Regėjimo praradimas“ – tai terminas, kuriuo apibūdinamas gebėjimo gerai matyti praradimas, be korekcijos priemonių, pavyzdžiui, akinių.<br>Unsplash.com nuotr.
„Regėjimo praradimas“ – tai terminas, kuriuo apibūdinamas gebėjimo gerai matyti praradimas, be korekcijos priemonių, pavyzdžiui, akinių.<br>V.Ščiavinskas
„Regėjimo praradimas“ – tai terminas, kuriuo apibūdinamas gebėjimo gerai matyti praradimas, be korekcijos priemonių, pavyzdžiui, akinių.<br>V.Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 25, 2020, 11:48 AM

Regos praradimas gali pasireikšti staiga arba palaipsniui.

Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) duomenimis, regėjimo problemos yra tarp dešimties dažniausių suaugusiųjų sveikatos sutrikimų ir vienas iš labiausiai tarp vaikų paplitusių nusiskundimų.

Simptomai

„Regėjimo praradimas“ – tai terminas, kuriuo apibūdinamas gebėjimo gerai matyti praradimas, be korekcijos priemonių, pavyzdžiui, akinių.

Pagrindiniai regėjimo praradimo tipai ir priežastys:

– centrinis regėjimo praradimas, turintis įtakos žmogaus regos centrui;

– periferinio regėjimo praradimas, kuris paveikia regėjimo kraštus;

– visiškas regėjimo praradimas;

– naktinis aklumas ar apsunkusi rega prietemoje;

– neryškus, miglotas ar nesutelktas matomas vaizdas;

– sunku pamatyti formas arba įžiūrimi tik šešėliai.

Priklausomai nuo regėjimo praradimo priežasties gali pasireikšti ir kiti simptomai.

Laikino regėjimo praradimo tipai

Laikinas regėjimo praradimas pasireiškia staiga ir gali tęstis nuo kelių sekundžių ar minučių iki kelių dienų.

Migrena

Migrena dažnai gali sukelti regėjimo sutrikimus, vadinamus migrenos aura. Maždaug 25–30% migrena sergančių žmonių turi regos auros simptomų. Auros gali atsirasti ir su galvos skausmu, ir be jo.

Dažniausi migrenos auros sukeliami regėjimo sutrikimai:

– matomos kreivos linijos;

– tunelinis matymas;

– regėjimo praradimas kairėje arba dešinėje pusėje;

– visiškas regėjimo praradimas.

Migrenos aura paprastai trunka 10–30 minučių arba mažiau nei valandą. Pasitaiko ir vos kelių sekundžių trukmės. Vengdami ryškios šviesos ar didelio triukšmo bei vaistų pagalba simptomus galite palengvinti.

Tinklainės atšoka

Tai juntamosios tinklainės dalies atsiskyrimas nuo prie kraujagyslinio dangalo prigludusio pigmentinio epitelio. Dėl to gali atsirasti visiškas arba dalinis regos praradimas paveiktoje akyje. Kai žmogaus tinklainė atšokusi, jam gali atrodyti, kad kažkas užstoja dalį jo matymo lauko.

Tinklainės atšoka yra labai rimtas sutrikimas. Negydomas gali sukelti visišką regos praradimą. Paprastai gydoma atliekant specialią operaciją, priklausomai nuo to, ką rekomenduoja gydytojas.

Ragenos pažeidimas

Staigus regėjimo praradimas gali atsirasti dėl akies sužalojimo. Ragena – tarsi skaidrus langas priešais mūsų akis. Todėl jos pažeidimas turi staigių pasekmių regėjimui. Priklausomai nuo to, koks rimtas yra sužalojimas, ragenos pažeidimai gali būti laikini arba ilgalaikiai. Pagal tai ir skiriamas gydymas.

Dauguma ragenos įbrėžimų išgydomi per 24–72 valandas savaime ir be papildomų komplikacijų. Tačiau žmogus turi nedelsdamas kreiptis į gydytoją, jei kažkas įstrigo akyje.

Dažniausiai smulkūs ragenos pažeidimai praeina be jokių komplikacijų ir per 24-72 valandas sugyja savaime. Žinoma, žmogus nedelsiant turėtų kreiptis į gydytoją, jeigu jaučia, kad pažeidimą lemia jo akyje įstrigęs svetimkūnis.

Palaipsniui prarandamas regėjimas

Žmogaus regėjimas ima prastetėti palengva, o pakitiimai ne taip lengvai pastebimi. Dažniausiai pamažu prastėjanti rega yra dalis natūralaus senėjimo proceso. Tačiau taip gali nutikti ir dėl medicininio sutrikimo.

Ambliopija

Ambliopija, dar žinoma, kaip „tingioji akis“. Jos metu stipriai suprastėja vienos akies rega. Ambliopija dažniausiai pasireiškia vaikams.

Štai JAV įsikūrusio Nacionalinio akies instituto duomenimis ambliopija paveikia maždaug 3 proc. vaikų regėjimą. Todėl svarbu, kad budrūs išliktų tėvai, jei nori, kad jų vaikas vėliau gyvenime gerai matytų. Rekomenduojama, kad gydytojas oftalmologas patikrintų vaiko regėjimą iki jam sueina 3 metai.

Sutrikimą lemia smegenų ir akies „nesusikalbėjimas“. Dėl jo vienos iš akių vaizdas pateikiamas iškraipytas. Ilgainiui vaikas pats to nejausdamas ima labiau pasikliauti savo gerąja akimi, o blogoji „aptingsta“. Todėl su laiku jos darbas tik blogėja. Sutrikimas paprastai gydomas su korekcinių įrenginių pagalba, kartais atliekama operacija.

Ant stipriosios akies dėvimas raištis gali priversti silpnesniąją akį „dirbti“ ir taip ją ištreniruoti.

Katarakta

Katarakta yra rimta akių liga, kurios metu akies lęšiukas pamažu netenka skaidrumo dėl medžiagų apykaitos suletėjimo. Lęšiuke formuojasi drumstys, kurios trukdo aiškiai matyti, tad iš to žinoma, kad tai pagrindinė aklumo priežastis pasaulyje. Katarakta gali susidaryti vienoje arba abejose akyse iškart.

Katarakta dažniausiai serga vyresnio amžiaus žmonės. Pagrindinis kataraktos gydymo būdas – chirurginė operacija.

Glaukoma

Glaukoma vadinama ligų grupė, kurios pažeidžia už akies esantį regos nervą. Glaukoma gali sukelti regėjimo praradimą ir apakimą.

Simptomai gali būti tokie laipsniški, kad žmogus nežino, jog serga glaukoma, tol kol jo neapžiūri gydytojas. Dėl ligos dažnai pirmiausia prarandamas periferinis regėjimas. Glaukoma gali atsirasti vienoje arba abejose akyse.

Uždaro kampo glaukomos atveju akispūdis gali greitai padidėti ir sukelti skausmą, pykinimą, vėmimą ar net staigų regos praradimą. Sveikatos priežiūros specialistai glaukomą paprastai gydo akių lašais. Sumažinus akies slėgį, akių lašai gali užkirsti kelią tolesniam regos nervo pažeidimui. Tačiau jie negali pakeisti jau padarytos žalos. Todėl dažnai prireikia lazerinės ar chirurginės operacijos.

Parengta pagal medicalnewstoday.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.