Įsigaliojo naujas kompensuojamųjų vaistų kainynas

Žmonės, apsidraudę privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) jau įprato prie kompensuojamųjų vaistų ir jų pasų. Įprasta, jog įsigyjant tokius medikamentus reikia mokėti tik dalį kainos, o kai kurie jų – nemokami. Tiesa, kompensuojamųjų vaistų sąrašai nuolat kinta, yra papildomi naujais medikamentais, todėl svarbu neatsilikti nuo šių naujovių, norint gauti visavertišką PSD naudą.

Vaistai į sąrašus įtraukiami atsižvelgiant į ligų paplitimą, jų įtaką gyventojų sveikatai.<br>Pixabay nuotr.
Vaistai į sąrašus įtraukiami atsižvelgiant į ligų paplitimą, jų įtaką gyventojų sveikatai.<br>Pixabay nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 11, 2015, 11:55 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 7:29 AM

Šiandien įsigalioja naujas sveikatos apsaugos ministrės Rimantės Šalaševičiūtės patvirtintas šių metų Kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainynas. Planuojama, kad naujasis kainynas leis sutaupyti apie devynis milijonus eurų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšų.

Skirtingi vaistai – skirtinga priemoka

Kompensuojamos tų vaistų įsigijimo išlaidos, kurie yra įrašyti į „Ligų ir kompensuojamųjų vaistų joms gydyti“ ir „Kompensuojamųjų vaistų“ sąrašus. Kompensuojamosios medicinos pagalbos priemonės įrašomos į atskirą „Kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių“ sąrašą. Tiesa, ne visais atvejais kompensuojama visa vaisto ar medicinos pagalbos priemonės kaina. Kartais reikia sumokėti tam tikrą dalį medikamento vertės.

Vaistai į sąrašus įtraukiami atsižvelgiant į ligų paplitimą, jų įtaką gyventojų sveikatai. Vaistų bazinė kaina kompensuojama šimtu procentų, jei jie skiriami lėtinėms, progresuojančioms ligoms ir būklėms gydyti. Kompensacijos dydis taip pat gali priklausyti nuo socialinės žmogaus grupės. Didesnės lengvatos taikomos vaikams, pensininkams, neįgaliesiems.

Gydytojas bei vaistininkas turėtų paaiškinti pacientui, už kuriuos vaistus reikės primokėti daugiau, už kuriuos – mažiau. Kad paprasčiau būtų tai padaryti, nuo 2010 metų gegužės mėnesio šalies vaistinėse įrengti pirkėjams skirti kompiuterių monitoriai.

Pasipildė naujais preparatais

Į naująjį šių metų „Kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainyną“ įrašyti 39 nauji vaistiniai preparatai. Iš viso naujajame kainyne yra beveik du tūkstančiai vaistinių preparatų, pusantrui šimto jų sumažėjo gamintojo deklaruotos kainos, bazinė kaina sumažėjo 1 300 vaistų, septyniems vaistiniams preparatams deklaruotas kainas derybų metu leista padidinti.

„Dabartinis kainynas yra naudingas pacientams. Pirmiausia dėl to, kad jam įsigaliojus, pacientai 362 vaistus, t.y. 18 proc. visų kompensuojamų vaistų, gaus neprimokėdami nieko, nes jie kompensuojami 100 procentų. Na, o 586 vaistus, t.y. 29 proc. visų kompensuojamų vaistų, esant 100 proc. kompensavimui, pacientas gali įsigyti primokėdamas ne daugiau 1,5 euro priemoką“, – tvirtina Neringa Bernotienė, VLK direktoriaus pavaduotoja.

Be to, jos teigimu, šiais metais atsiras ir naujų kompensuojamų vaistų sudėtingoms ligoms gydyti.

„Jau įtraukti 28 nauji vaistai šioms ligoms gydyti: onkologiniams ir onkohematologiniams susirgimams gydyti, plaučių arterinei hipertenzijai, hipertenzinei ligai, lėtinėms obstrukcinėms plaučių ligoms, imunodeficito su vyraujančiais antikūnų defektais, II tipo cukriniam diabetui, Hantingtono ligai, akromegalijos, lėtinio virusinio C hepatito, išsėtinės sklerozės ir osteoporozės, prostatos vėžio, cukrinio diabeto gydymui“, – pasakoja N.Bernotienė.

Siekiant užtikrinti, kad nedidėtų pacientų priemokos kompensuojamiesiems vaistams, farmacijos kompanijoms turėjo mėnesį laiko nuo kainyno patvirtinimo per, kurį galėjo teikti prašymus Valstybinei ligonių kasai dėl nuolaidos taikymo paciento priemokai.

Galimybė rinktis

Vaistus su ta pačia veikliąja medžiaga gamina įvairūs gamintojai. Vieną bendrinį pavadinimą turintiems ir vieną vaistų grupę sudarantiems vaistams gamintojai dažnai suteikia skirtingus firminius pavadinimus. Skiriasi ir vaistų firminiais pavadinimais kainos, nors jų veiklioji medžiaga yra ta pati. Pacientas, patariamas gydytojo ar vaistininko, iš analogiškų vaistų visuomet gali pasirinkti tą, kurio priemoka mažesnė. Visose vaistinėse turi būti pigiausių to paties bendrinio pavadinimo grupės vaistų, esančių didmeninės prekybos rinkoje.

Kompensuojamieji vaistai pacientams išrašomi kompensuojamųjų vaistų pasuose, kuriuos išduoda sveikatos priežiūros įstaigos, pasirašiusios atitinkamą susitarimą su teritorine ligonių kasa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.