Dienos paslaugos – geras pasirinkimas

Lietuvoje sparčiai populiarėja gydymo įstaigose teikiamos dienos chirurgijos, dienos stacionaro ir ambulatorinės chirurgijos paslaugos. Tai patogu pacientams – nereikia dėl nesudėtingos operacijos ar procedūros gultis į ligoninę. Tuo tarpu gydymo įstaigos gali efektyviau organizuoti savo darbą ir aptarnauti daugiau pacientų. Tai – ekonomiškai efektyvios ir mediciniškai saugios paslaugos.

Tai patogu pacientams – nereikia dėl nesudėtingos operacijos ar procedūros gultis į ligoninę.<br>123rf nuotr.
Tai patogu pacientams – nereikia dėl nesudėtingos operacijos ar procedūros gultis į ligoninę.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 29, 2015, 5:31 PM, atnaujinta Nov 25, 2017, 7:57 PM

„Spartus medicinos technologijų vystymasis, farmacijos naujovės sudarė sąlygas gydymo įstaigose, ypač ligoninėse, teikti pacientams itin efektyvias gydymo paslaugas, kurioms nebereikia daug laiko. Pavyzdžiui, dienos stacionaro prireikia dėl nėštumo patologijos, dermatovenerologijos, onkohematologijos, hematologijos, vaikų ligų, alerginių ir kitų ligų.

Na, o dienos chirurgijos sąlygomis vis dažniau atliekamos mažos invazijos operacijos: odos darinių šalinimas, tam tikros ginekologinės, urologinės, ortopedinės, oftalmologinės (ypač kataraktos) ir kitos operacijos,“– teigia Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Sveikatos priežiūros paslaugų departamento direktorius Viačeslavas Zaksas.

Viačeslavo Zakso teigimu, VLK kasmet atlieka teikiamų paslaugų analizę, planuodama kokias dar dienos paslaugas papildomai galima būtų teikti. Dar šiemet dienos stacionaro paslaugų sąrašą planuojama papildyti naujomis intervencinės kardiologijos dienos stacionaro paslaugomis.

„Per pastarąjį dešimtmetį gerokai išaugo dienos sąlygomis teikiamų paslaugų įvairovė ir galima teigti, kad jų diegimas Lietuvoje pasiteisino. Pavyzdžiui, nuo 2012 m. gydymo įstaigoms pradėta mokėti už naujas spindulinės terapijos dienos stacionaro paslaugas, nuo 2013 m. – už alerginių bei imuninių ligų diagnostikos ir gydymo paslaugas. Taip pat buvo patvirtintos naujos, nuotoliniu būdu teikiamos telekardiologijos ir teleradiologijos paslaugos (gydytojas gali pasikonsultuoti su gydytoju specialistu nusiųsdamas jam atliktų tyrimų duomenis). Pernai dienos stacionaro paslaugų spektras buvo papildytas nauja vaikų ligų dienos stacionaro paslauga“, – sako V.Zaksas.

Siekiant, kad nesudėtingos chirurginės intervencijos būtų atliekamos ambulatoriškai, nuo praėjusių metų sausio pradėta finansuoti nauja – ambulatorinės chirurgijos paslauga. Per metus gydymo įstaigos suteikė daugiau nei 27 tūkstančius minėtų paslaugų.

Lietuvoje, kaip ir daugelyje Europos šalių, vis daugiau pacientų gydosi dienos chirurgijos ir dienos stacionaro paslaugas teikiančiose sveikatos priežiūros įstaigose. Šios paslaugos, gavusiems gydytojo siuntimą, teikiamos daugumoje ligoninių ir kai kuriose poliklinikose. Vien pernai gydymo įstaigos suteikė daugiau nei 656 tūkst. dienos stacionaro paslaugų bei daugiau nei 93 tūkstančius dienos chirurgijos paslaugų.

„Siekiant gydymo įstaigas paskatinti teikti daugiau dienos paslaugų, yra nustatytas ambulatorinės chirurgijos ir dienos chirurgijos paslaugų prioritetinis apmokėjimas“, – teigia V.Zaksas.

Kadangi kasmet dienos paslaugų gydymo įstaigose suteikiama vis daugiau, išleidžiama vis daugiau Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų šioms paslaugoms apmokėti. Pavyzdžiui, jie 2004 m. dienos stacionare buvo suteikta paslaugų už 2,1 mln. eurų, tai 2014 m. – apie 16,6 mln. eurų. Jei 2004 m. už suteiktas dienos chirurgijos paslaugas buvo sumokėta 1,1 mln. eurų, tai 2014 m. – daugiau nei 26,05 mln. eurų.

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos Ryšių su visuomene skyrius Tel. (8 5) 237 0717, (8 5) 236 4168

Kviečiame apsilankyti VLK profilyje Facebook: https://www.facebook.com/vlk.lt

Visi gyventojai rūpimus klausimus gali pateikti el. pašto adresu info@vlk.lt arba ligonių kasų informacijos telefono numeriu 8 700 88888.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.