Kovoje su cerebriniu paralyžiumi – kompleksinės priemonės

Kokios priemonės gali palengvinti koordinaciją sergant įgimtu cerebriniu paralyžiumi? Tokį klausimą uždavė vienas portalo lrytas.lt skaitytojas. Ne paslaptis, kad ši liga priskiriama sudėtingoms patologijoms. Cerebrinis paralyžius dažniausiai pasireiškia apribotais galūnių judesiais, eisenos sutrikimais.

Kovoje su cerebriniu paralyžiumi – kompleksinės priemonės<br>123rf nuotr.
Kovoje su cerebriniu paralyžiumi – kompleksinės priemonės<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Sep 7, 2015, 5:20 PM, atnaujinta Oct 17, 2017, 1:24 AM

Valstybinės ligonių kasos Ortopedijos technikos kompensavimo skyriaus vyriausiasis specialistas Valdemar Grinevič sako, kad pirmiausia pagalbos ieškojimo būdai priklauso nuo to, kokio amžiaus yra ligonis. Jei tai vaikas, tuomet jo būklė turėtų būti stebima pediatro, vaikų neurologo. Jeigu kalbama apie suaugusį žmogų, jį stebėti turėtų šeimos gydytojas.

„Palengvinti ligos naštą gali padėti medikamentai, taip pat reabilitacinės priemonės – tai yra pagrindiniai būdai. Išskirtiniais atvejais gali būti taikomos ortopedijos technikos priemonės. Neurologas sprendžia, ar tikslinga tokias priemones skirti. Pakonsultuoti pacientą šiuo klausimu taip pat gali ortopedas traumatologas. Tačiau norėčiau pabrėžti, kad tik kompleksinis gydymas gali būti veiksmingas“, – teigė V.Grinevič.

Specialistas priminė, kad jei ligonis yra apdraustas Privalomuoju sveikatos draudimu, už skirtas ortopedijos technikos priemones jam mokėti nereikės arba reikės sumokėti priemoką. Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis finansuojamos priemonės yra suskirstytos į tris grupes pagal tai, kokia dalis jų kainos pacientui yra kompensuojama. Didžiausia kompensuojama dalis siekia 100 procentų, mažiausia – 50 procentų ortopedijos technikos priemonės kainos.

V.Grinevič pabrėžė, kad turintiems įgimtą cerebrinį paralyžių skirtos ortopedijos technikos priemonės dažniausiai būna kompensuojamos šimtu procentų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.