Kokiems vizitams pas medikus turėtų ruoštis besilaukiančios?

Kūdikio laukianti šeima jo sveikata turi rūpintis dar gerokai iki vaiko gimimo. Nuolatiniai vizitai pas sveikatos priežiūros specialistus – būtina sąlyga tam, kad būtų galima užtikrinti kuo geresnę tiek mamos, tiek ir gimsiančio mažylio sveikatą. Neatidėlioti apsilankymų pas gydytojus turėtų paskatinti ir faktas, kad Privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) apsidraudusioms moterims šios paslaugos suteikiamos nemokamai.

Pirmiausia nėščioji turėtų kreiptis į šeimos kliniką ar polikliniką.<br>123rf nuotr.
Pirmiausia nėščioji turėtų kreiptis į šeimos kliniką ar polikliniką.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Oct 8, 2015, 9:57 AM, atnaujinta Oct 11, 2017, 10:40 AM

Pirmiausia nėščioji turėtų kreiptis į šeimos kliniką ar polikliniką, kur pirmojo apsilankymo metu bus surenkami duomenys apie moters sveikatos būklę, įvertinami nėštumo rizikos veiksniai, atlikti kraujo bei šlapimo tyrimai. Antrojo apsilankymo metu – po 10-14 dienų – specialistai sudaro nėščiosios priežiūros planą bei išduoda kortelę, kuri bus pildoma vėlesnių apsilankymų metu.

Vėliau pas specialistus reikės lankytis reguliariai tam, kad būtų atliekami tuo metu reikalingi tyrimai: ultragarso, vertinami vaisiaus širdies tonai, kūdikio padėtis. Prireikus gali būti paimamas ir gliukozės tolerancijos mėginys, skiriama genetiko konsultacija. 41-ąją nėštumo savaitę akušeris-ginekologas nuspręs dėl kito moters apsilankymo arba guldymo į ligoninę.

„Nedirbančioms nėščiosioms primename, kad jos turi būtinai apsilankyti teritorinėje ligonių kasoje ir pateikti savo asmens dokumentą bei dokumentą apie nėštumo laikotarpį. Tada galima apskaičiuoti draudimo laikotarpį, kuriuo moteriai suteiktos gydymo paslaugos būtų kompensuojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis ir žmogui už jas nereikėtų mokėti iš savo kišenės“, – pabrėžė Valstybinės ligonių kasos Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

Specialistai taip pat primena nėščiosioms, kad jei šios nori atlikti papildomus tyrimus, kurie nėra apmokami fondo lėšomis, tuo atveju jų išlaidas padengia pati pacientė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.