Tiriama, kaip koronavirusas veikia motinos pieną ir juo žindomus kūdikius

Kalifornijos mokslininkai paskelbė tiriantys, kaip motinos pienu maitinami kūdikiai reaguoja į pasaulyje siaučianti virusą COVID-19.

Tarptautinė žindymą skatinanti organizacija pataria, net susirgus virusu nenustoti žindyti kūdikio<br>123rf nuotr.
Tarptautinė žindymą skatinanti organizacija pataria, net susirgus virusu nenustoti žindyti kūdikio<br>123rf nuotr.
Tiriama, ar koronavirusas patenka į motinos pieną ir ar jame yra antikūnų<br>123rf nuotr.
Tiriama, ar koronavirusas patenka į motinos pieną ir ar jame yra antikūnų<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 31, 2020, 10:37 AM, atnaujinta Mar 31, 2020, 4:24 PM

„Larsson-Rosenquist šeimos fondas” ir Kalifornijos universiteto medicinos mokykla bendradarbiauja aiškindamiesi motinos pieno poveikį ir galimą apsaugą nuo viruso.

Motinos pieno nauda kūdikiams niekas nebeabejoja – tai pats geriausias pasirinkimas naujagimiui ir mamai, jei leidžia fizinės galimybės. Su motinos pienu kūdikiai gauna ne tik reikiamų vitaminų, mikroelementų bei imuninių medžiagų, kurios jį apsaugo nuo įvairių ligų sukėlėjų, toksinų, alergenų. Įrodyta, kad natūraliai maitinami naujagimiai rečiau serga plaučių ligomis ar viduriuoja.

Dabartinė mokslininkų užduotys – sužinoti ar virusas yra randamas motinos piene ir išaiškinti, ar motinos piene yra antivirusinių komponentų, galinčių kūdikius apsaugoti nuo korona viruso.

Didžiausia problema, kad šiuo metu yra labai nedaug duomenų, apie COVID-19 trumpalaikį ar net ilgalaikį poveikį naujagimiams, nors jau aišku, kad tiek besilaukiančios, tiek žindančios moterys gali užsikrėsti virusu.

Tarptautinė žindymą skatinanti organizacija „La Leche League International“ (LLLI) ragina visas šeimas pripažinti žindymo svarbą užtikrinant imunologinę apsaugą žindomam vaikui. Teigiama, kad dažniausiai maitinami kūdikiai išlieka sveiki net tada, kai jų tėvai ar kiti šeimos nariai suserga infekcine liga. Daugėja tyrimų, rodančių, kad kūdikiai gauna daug ir įvairių imunologinių baltymų, įskaitant antikūnus, kurių patenka į motinos pieną, ypač tiesiogiai maitinant krūtimi.

LLLI savo oficialiai išplatintame pranešime teigia, kad net užsikrėtusių prieš pat gimdymą, o tada iškart pradėjusių maitinti krūtimi ir tų, kurios užsikrėtė jau žindydamos, piene gamins specifinius sekrecinius IgA antikūnus ir daugelį kitų svarbių imuninių veiksnių, kurie apsaugo kūdikius ir sustiprina pačių kūdikių imuninį atsaką. Šiuo metu šie imunologiniai veiksniai padės kūdikių kūnams veiksmingiau reaguoti į poveikį ir infekciją. Higienos laikymasis taip pat padės sumažinti viruso plitimą.

Jei suserga mama, maitinanti krūtimi, pasak LLLI, svarbu nenutraukti tiesioginio žindymo. Kūdikį virusu jau paveikė motina ir (arba) šeima ir jis bus daug naudingiau tęsti žindymą.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.