Dažniausia gimdymo komplikacija, apie kurią nepatogu kalbėtis: tarpvietės plyšimas

Stambus kūdikis, netaisyklingai įsistačiusi vaiko galvutė ar per greitas gimdymas gali sukelti tam tikrų nemalonių komplikacijų. Viena dažniausių gimdymo komplikacijų – tarpvietės plyšimas. Gydytoja akušerė – ginekologė, medicinos mokslų daktarė Lina Čiaplinskienė dalinasi patarimais moterims, ką jos turėtų žinoti, kad palengvintų savo gyvenimo kokybę pogimdyviniu laikotarpiu.

Tarpvietės plyšimas – viena dažniausių gimdymo komplikacijų ypač pirmą kartą gimdančioms moterims.<br>123rf.com nuotr.
Tarpvietės plyšimas – viena dažniausių gimdymo komplikacijų ypač pirmą kartą gimdančioms moterims.<br>123rf.com nuotr.
„Lyginant su kirptine žaizda, plėštinė dažniau užsikrečia bakterijomis ir sunkiau gyja“, – aiškina gydytoja akušerė – ginekologė L. Čiaplinskienė.<br> Asmeninio albumo nuotr.
„Lyginant su kirptine žaizda, plėštinė dažniau užsikrečia bakterijomis ir sunkiau gyja“, – aiškina gydytoja akušerė – ginekologė L. Čiaplinskienė.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Tarpvietės gijimo procesas gali užtrukti iki 6-8 savaičių.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Tarpvietės gijimo procesas gali užtrukti iki 6-8 savaičių.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 11, 2020, 8:33 AM, atnaujinta Jun 11, 2020, 12:04 PM

Lengviau gyja kirptinė žaizda

Itin delikačios kūno vietos – tarpvietės plyšimas – viena dažniausių gimdymo komplikacijų ypač pirmą kartą gimdančioms moterims.

„Tarpvietei plyšus pažeidžiami audiniai ne tik plyšimo srityje, tačiau ir virš jos. Siekiant išvengti tarpvietės plyšimų, dažnai tarpvietė kerpama. Plėštinės žaizdos kraštai nelygūs, didesnis ir jos paviršius. Lyginant su kirptine žaizda, plėštinė dažniau užsikrečia bakterijomis ir sunkiau gyja“, – aiškina gydytoja akušerė – ginekologė L. Čiaplinskienė.

Tarpvietės gijimo procesas gali užtrukti iki 6-8 savaičių. Šiuo laikotarpiu moteris vargina tarpvietės skausmas ir tempimo jausmas, sunku sėdėti, po šlapinimosi peršti tarpvietę, kartais net gali kraujuoti.

Šaltalankių kompresai nepagreitina gijimo

Prieš kelis dešimtmečius moteriai išoriniai lytiniai organai būdavo apiplaunami gulint ant basono keturis kartus per dieną su dezinfekuojančiais tirpalais. Viena pagrindinių tarpvietės plyšimų priemonių buvo šilto vandens ir ramunėlių vonelės, oro vonios ar šaltalankio kompresai.

„Tačiau nei papildomos žolelių vonelės, nei gydomieji tepalai tarpvietės žaizdos gijimo nepagreitina, – teigia gydytoja. – Šiais laikais moterys tarpvietės pogimdyvinius plyšimus bei makšties žaizdas gali gydytis efektyviais ir šiuolaikiniais gydymo metodais.“

Gydytoja akušerė – ginekologė L. Čiaplinskienė pataria, kad nėra reikalo dėti į rankšluostį suvyniotą ledo pūslę siekiant sumažinti tarpvietės skausmus. Žinoma, reikia laikytis gydytojų rekomendacijų.

Kitas patarimas moterims po gimdymo – geriau dėvėti medvilnines, o ne sintetinio pluošto apatines kelnaites. Sintetinė medžiaga trikdo natūralią oro cirkuliaciją ir apsunkina gijimo procesą.

Negalima maudytis jūroje ar baseine

Tam, kad būtų išvengta infekcijos pavojaus, kol žaizda nesugijo, negalima maudytis baseine, jūroje ar ežere, rekomenduojama maudytis po dušu, o ne vonioje.

Pageidautina 6-8 savaites po gimdymo neturėti lytinių santykių, kol gimda ir mažojo dubens organai sugrįš į normalią būseną.

„Pirmosiomis dienomis po gimdymo moteris patiria didžiulį ir emocinį krūvį. Taigi, labai svarbu naudoti veiksmingas gydymo priemones, siekiant palengvinti moters gyvenimo kokybę pogimdyviniu laikotarpiu. Viena efektyviausių priemonių, pasižyminčių greitu gydomuoju poveikiu yra „Multi-Gyn“ kompresai. Tai biologiškai aktyvūs kompresai skirti naudoti išorinių lytinių organų priežiūrai: vulvos ir lytinių lūpų, makšties ir išangės srityje. Šie kompresai palengvina nemalonius pojūčius tarpvietės ir išangės srityje, puikiai tinka gydyti įplyšimams ir įtrūkimams“, – dalinasi patarimais gydytoja.

Šie kompresai yra taip pat efektyvi priemonė ir esant hemorojui. Jie sudaryti iš natūralių medžiagų, todėl gali būti naudojami ir nėštumo metu, ne tik po gimdymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.