Ypatingai naudingas vaisius besilaukiančioms: svarbi V. Kurpienės rekomendacija

Vasarą parduotuvių lentynas ir daugelio pirkinių krepšelius užkariaujantis arbūzas yra ne tik gaivinantis, bet gali apmalšinti rytinį pykinimą, apsisaugoti nuo dehidratacijos ir suteikti naudingų medžiagų.

Vasarą nuo dehidratacijos apsaugos ir daug naudingų vitaminų suteiks arbūzai, bet juos Vaida Kurpienė pataria valgyti saikingai.<br>lrytas.lt koliažas
Vasarą nuo dehidratacijos apsaugos ir daug naudingų vitaminų suteiks arbūzai, bet juos Vaida Kurpienė pataria valgyti saikingai.<br>lrytas.lt koliažas
Arbūzas sumažina rėmens graužimą ir patinimą.<br>D.Umbraso nuotr.
Arbūzas sumažina rėmens graužimą ir patinimą.<br>D.Umbraso nuotr.
Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė pataria nepadauginti arbūzo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė pataria nepadauginti arbūzo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 23, 2020, 2:12 PM, atnaujinta Jun 24, 2020, 12:24 PM

Gausu naudingo antioksidanto

Dažnai dėl skonio vertinama uoga iš tiesų turėtų būti privalomas nėščiųjų maisto raciono dalis.

Arbūzas sumažina rėmens griaužimą ir patinimą, jame esantis didelis vandens kiekis (net 92 procentai!) ir vaisių cukrus gali palengvinti rytinį pykinimą bei dehidrataciją, o mineralai gali padėti išvengti trečio trimestro raumenų mėšlungio.

Tinklalapyje parents.com rašoma, jog arbūzuose yra daugiau nei pomidoruose likopeno – antioksidanto, kuris apsaugo nuo vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų, padidina imuniteto atsparumą infekcijoms ir net natūraliai pakelia odos SPF, apsaugos nuo saulės faktorių. Būtent likopenas vaisius nudažo gražia raudona spalva ir laikomas, kaip jaunystę prailginantis elementas.

Tarptautiniame ginekologijos ir akušerijos žurnale paskelbtas tyrimas nustatė, kad kasdien vartojami likopeno papildai sumažino preklampsijos dažnį net 50 procentų. Tiriamosioms buvo duota 4 miligramai likopeno, o vienoje porcijoje arbūzo gali būti trigubai daugiau.

Padės nuo pykinimo

Mokslininkai išsiaiškino, kad arbūze gausu ne tik vandens, bet ir vitaminų A, C ir B6, taip pat kalio ir magnio. Šios maistinės medžiagos yra svarbios besivystančio kūdikio regėjimui, smegenims, nervų ir imuninei sistemai, kalis nėštumo metu reguliuoja vandens balansą kraujyje ir kūno audiniuose. Ir visa tai nėščioji gali gauti suvartodama mažiau nei 50 kalorijų!

Kai kurios besilaukiančios moterys tikina, jog arbūzas yra būtent tas vaisius, kuris neleidžia joms jaustis alkanoms, bet ir nesukelia rytinio pykinimo. Jei nenorite kramtyti, galite išbandyti trintų arbūzų kokteilį ar net jo šerbetą.

Svarbu nepadauginti

Mitybos specialistė Vaida Kurpienė pastebi, kad daugelis nepagalvoja ir vietoje rekomenduojamos 280 gramų porcijos suvalgo net porą kilogramų arbūzą. 

„Rekomenduoju nepadauginti. Nors atrodo, kad jis yra nekaloringas, jį pagrinde sudaro vanduo, suvalgius didesnį kiekį kalorijų gaunate tiek, kiek per sočius pietus“, - teigia dietistė. 

Taip pat sveikos mitybos kursų vadovė pabrėžia, kad didesni kiekiai gali sukelti ne tik persivalgymo, sunkumo jausmą, bet pilvo pūtimą, nevirškinimą ar net viduriavimą ir širdies permušimus. „Taigi mėgaukitės saikingai“, - šypteli Vaida, pridūrusi, jog perpjautą arbūzą reikėtų suvartoti tą pačią dieną, nes pastovėjęs ilgiau jis linkęs greitai gesti. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.