Išmaniosios kūdikių sauskelnės: ne tik praneša, kada reikia jas keisti

Vienų populiariausių sauskelnių „Pampers“ gamintojai paleido reklamą, kurioje pristatoma išmanioji kūdikių priežiūros sistema „Lumi“, kurią sudaro „protingos“ sauskelnės, kūdikio stebėjimo monitorius ir telefono programėlė. 

 Norėdami gauti vis informaciją tėvai turi įsigyti visą „Lumi“ sistemą už 250 Eur.<br>  „Lumi by Pampers“ nuotr.
 Norėdami gauti vis informaciją tėvai turi įsigyti visą „Lumi“ sistemą už 250 Eur.<br>  „Lumi by Pampers“ nuotr.
 Šiuolaikiniai tėvai naujausias technologijas pritaiko ir augindami vaikus.<br> „Lumi by Pampers“ nuotr.
 Šiuolaikiniai tėvai naujausias technologijas pritaiko ir augindami vaikus.<br> „Lumi by Pampers“ nuotr.
 Specialus daviklis segasi prie specialių sauskelnių.<br>  „Lumi by Pampers“ nuotr.
 Specialus daviklis segasi prie specialių sauskelnių.<br>  „Lumi by Pampers“ nuotr.
 Visa informacija apie kūdikį atkeliauja į specialią programėlę.<br>  „Lumi by Pampers“ nuotr.
 Visa informacija apie kūdikį atkeliauja į specialią programėlę.<br>  „Lumi by Pampers“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 16, 2020, 4:02 PM

Seka ir miegą, ir mitybą

Išmanieji kūdikių priežiūros daiktai užkariauja vis daugiau tėvų, kurie pervystydami kūdikį ant specialios vystymo lentos gauna duomenis apie jo svorį ar mauna kojinaites su specialiais davikliais, kurie perduoda kūdikio pulsą.

„Pampers“, kuri yra „Procter & Gamble“ dalis, prie įprastai atrodančių sauskelnių siūlo prisegti specialų plastikinį daviklį, kuris veikdamas su vaizdo monitoriumi tėvams į programėlę praneša detalią informaciją apie mažylį.

Tėvai gali minučių tikslumų pamatyti, kiek per parą vaikas miegojo, kiek kartų valgė ir tuštinosi. Programėlė net praneša, kada laikas keisti sauskelnes!

Reklamoje, kaip vienas iš privalumų, įvardijama, jog visą šią informaciją lengvai pateiksite vaiko gydytojai.

Susirūpino dėl saugumo

Inovacijas lydi ne tik aplodismentai. „The Washington Post“ praneša apie kitą kylančią problemą – vaikų duomenų apsaugą. JAV institucijos net atnaujina taisykles, reglamentuojančias vaikų privatumą ir internetą. Specialistai teigia, kad net ir labai mažas kūdikis nusipelno šiek tiek privatumo.

Šių dienų tėvai susiduria su vis labiau besiplečiančiomis privatumo problemomis, kurias sukelia platus prietaisų ryšys. Nuotraukų paskelbimas, jų raidos stebėjimas programoje ar net informacijos ieškojimas apie jų sveikatos būklę gali padėti didžiosioms kompanijoms sukurti skaitmeninius profilius, kurie galėtų sekti tuos vaikus visą likusį gyvenimą.

Daugeliu atvejų vis dar neaišku, kaip naudojami vaikų prijungtų prietaisų duomenys ir ar jie yra saugūs. Paimkite kūdikių stebėjimo kameras: yra daugybė pavyzdžių, kai kūdikių ar vaikų video auklių sistemos yra nulaužtos.

Ne pirmieji

Patariama tėvams elgtis atsargiai, įvertinant duomenų apie jų vaikus rinkimo mechanizmus, net ankstyviausiais gyvenimo tarpsniais. Be to, perdėtas kūdikio stebėjimas ir sekimas nėra sveikas ir patiems tėvams, kurie tuomet tampa vadinamaisiais tėvais „sraigtasparniais“.

„Lumi“ sistema užšifruoja visus duomenis ir naudoja „tą patį saugumo standartą, kaip ir finansinių paslaugų pramonė“, – teigia „Pampers“ atstovė spaudai Mandy Treeby.

Tiesa, ši sistema nėra pirmoji bandanti pritaikyti naujausias technologijas kūdikių sauskelnėms – 2016 metais „Google“ remiama įmonė „Alphabet“ pateikė patentą „sauskelnių jutikliui išmatoms ir šlapimui nustatyti ir atskirti“, o 2018-tais „Huggies“ bendradarbiavo su Korėjos kompanija „Monit“, kad Korėjoje ir Japonijoje paleistų išmanųjį sauskelnių jutiklį.

Nors Lumi“ sistema pasirodė jau praėjusiais metais - didelio populiarumo nesulaukė ir apžvalgų vis dar viena kita. Pirmasis rinkinys kainuoja apie 250 eurų ir kitoms rinkoms dar nėra pasiūlytas. Be to, daviklis segasi tik prie specialių sauskelnių, tad tėvai visuomet turi naudoti tik jas.

Parengta pagal „The Washingon Post“ inf. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.