Naujausias tyrimas parodė, kokios įtakos vaisiui turi mamų rūkoma marihuana

Marihuanos vartojimas nėštumo metu net 50 procenų padidina tikimybę, kad kūdikiui vėliau bus diagnozuotas autizmo spektro sutrikimas, teigiama naujame žurnale „Nature Medicine“ paskelbtame tyrime.

Autizmo rizika padidėjo 50 procentų, kai motinos nėštumo metu vartojo kanapes.<br> Unsplash.com nuotr.
Autizmo rizika padidėjo 50 procentų, kai motinos nėštumo metu vartojo kanapes.<br> Unsplash.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 30, 2020, 5:20 PM

Kaip pranešė „NBC News“, tyrime buvo nagrinėjami duomenys apie pusę milijono Kanados nėštumų, kurių metu gimė vaikai nuo 2007 iki 2012 metais, dar kol kanapės šioje šalyje nebuvo legalios. Tyrimo autoriai pasidomėjo 503 065 vaikaiss, iš kurių 3 148 mamos nėštumo metu vartojo marihuaną.

Portalas „Inquisitr“ rašo, kad tarp visų tyrime dalyvavusių vaikų 7125 vėliau buvo diagnozuotas autizmo spektro sutrikimas. Toje grupėje motinų, kurios nėščiosioms nenaudojo marihuanos, 1,4 proc. – 2,2 proc.

Kai tyrėjai atmetė kitus veiksnius, galinčius suklaidinti rezultatus, jie padarė išvadą, kad autizmo rizika padidėjo 50 procentų, kai motinos nėštumo metu vartojo kanapes.

Ontario universiteto Vaikų ligoninės mokslininkas ir pagrindinis tyrimo autorius profesorius Danielis Corsi teigė, kad tiek motinoje, tiek vaisiuje yra kanabinoidų receptorių ir kad šie kanabinoidai gali patekti į placentą, o iš ten – į vaisiaus kraują. D.Corsi teigė, kad tai, savo ruožtu, gali paveikti vaisiaus smegenis.

„Kanapės nėra gerybinis narkotikas, todėl reikėtų vengti bet kokio vartojimo nėštumo metu“, – sakė jis.

Marihuanos tyrimų iniciatyvos direktorė Ziva Cooper teigė, kad dar per anksti daryti tvirtas išvadas iš tyrimo rezultatų, kurie, jos teigimu, taip pat turi trūkumų.

„Šis atradimas suteikia tam tikrų užuominų, kad kanapės gimdoje yra susijusios su autizmu, tačiau liko daug klausimų“, – sakė ji.

Johnsono Hopkinso Bloombergo visuomenės sveikatos mokyklos autizmo ir raidos negalių centro „Wendy King“ direktorė Daniele Fallin taip pat pažymėjo, kad išvados yra įdomios, tačiau reikia daugiau tyrimų.

„Tai yra įdomus pirmas žingsnis, tačiau reikia daug daugiau darbo, kad motinos kanapės būtų susiejamos dėl autizmo rizikos“, – pridūrė ji.

Šiaurės Vakarų universiteto Feinbergo medicinos mokyklos farmakologijos profesorius dr. Richardas Milleris teigė, kad naujojo tyrimo dėka moterys kanapės nėštumo metu „turėtų labai gerai apgalvoti“.

Tuo tarpu nėščių moterų, vartojančių kanapes, problema Kanadoje, rodos, tik didėja. Praėjusią vasarą tyrėjų komanda nustatė, kad marihuaną vartojusių nėščių moterų skaičius padidėjo nuo 1,9 proc. 2009 m. Iki 3,4 proc. 2017 m.

Parengta pagal „Inquisitr.com“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.