Gydytojas atvirai prakalbo apie „saugias“ alkoholio dozes nėščiosioms

Rugsėjo 9-oji – Tarptautinė vaisiaus alkoholinio sindromo (VAS) diena. Siekiant didinti sąmoningumą ir alkoholio žalos nėštumo metu suvokimą bei išreikšti paramą sergantiesiams šiuo sindromu pirmą kartą VAS diena paminėta 1999 metais rugsėjo 9 dieną.

Rugsėjo 9 d. raginame avėti raudonus batelius ir taip išreikšti bendrystę su sergančiaisiais Vaisiaus alkoholiniu sindromu.<br>V. Balkūnas
Rugsėjo 9 d. raginame avėti raudonus batelius ir taip išreikšti bendrystę su sergančiaisiais Vaisiaus alkoholiniu sindromu.<br>V. Balkūnas
Virtualios paskaitos „Vaisiaus alkoholinis sindromas – ne tik moters, bet ir mūsų visų atsakomybė“ programa.<br> Organizatorių nuotr.
Virtualios paskaitos „Vaisiaus alkoholinis sindromas – ne tik moters, bet ir mūsų visų atsakomybė“ programa.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 9, 2020, 1:56 PM

Šiemet didžiausias dėmesys kreipiamas į tai, kad VAS yra ne tik moters, bet ir mūsų visų atsakomybė. Nors susitelkę valstybinių ir nevyriausybinių organizacijų atstovai, dirbantys visuomenės psichikos sveikatos sutrikimų prevencijos srityje, didelį dėmesį skiria VAS, organizuoja informacinio ir švietėjiško pobūdžio renginius, itin didele problema Lietuvoje išlieka informacijos trūkumas.

Siekdami kurti sveikesnę ir laimingesnę visuomenę, šviesti jaunas šeimas, šeimą planuojančias poras, atokesnes bendruomenes ir jaunimą, skatinti atsakomybę ir sąmoningumą, organizuojame tiesioginę specialistų pranešimų šia tema transliaciją iš Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos.

Virtualias paskaitas bus galima ne tik stebėti, bet ir užduoti rūpimus klausimus pranešėjams. Transliacijos pradžia rugsėjo 9 d. 9 val. 9 min. 

Vienas iš šios paskaitos pranešėjų – VU Medicinos fakulteto dekanas prof. Algirdas Utkus pabrėžia: „Alkoholis ir paplitusios jo vartojimo tradicijos– šeimų ir visos visuomenės priešas. Būsimai mamai ar jau besilaukiančiai moteriai būtina žinoti, kad nėra saugios jokios, net ir mažiausios, alkoholio dozės. Kiekvienas kūdikis turi teisę gimti sveikas. Su vaisiaus alkoholiniu sindromu gimę vaikai turi didelių sveikatos sutrikimų. Jie visą gyvenimą lieka vaikais“.

Tiksliai nėra žinoma, kiek moterų Lietuvoje nėštumo metu vartoja alkoholį ir kiek gimsta naujagimių su vaisiaus alkoholiniu sindromu. 2017 m. Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto mokslininkų vykdyto tyrimo duomenimis, 0,15 proc. moterų vartojo alkoholį dideliais kiekiais, 3 proc. moterų – paskutinėmis nėštumo savaitėmis.

Alkoholio vartojimo pasekmės nėščiosioms ir jų vaikams yra susijusios tiek su vyrų, tiek ir su ne nėščių moterų alkoholio vartojimu bendrojoje populiacijoje. Į problemos sprendimą reikia žiūrėti kompleksiškai bei siekti mažesnio visos visuomenės vartojimo.

Alkoholio kontrolės politika, kuri riboja alkoholio prieinamumą ir įperkamumą, veiksmingai sumažina gausų alkoholio vartojimą (taip pat ir nėščių moterų) ir jo sukeliamas neigiamas pasekmes visuomenei. Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento atliktų tyrimų duomenys rodo, kad šeimos vaidmens klausimu situacija gerėja, didėja tėvų sąmoningumas ir atsakomybė nerodyti vaikams neigiamo pavyzdžio.

Norime pasidžiaugti, kad šiemet VAS paminėjimo renginiai vyksta daugelyje savivaldybių, juos organizuoja miestų ir rajonų savivaldybių Visuomenės sveikatos biurų darbuotojai, bendradarbiaudami su NVO „Išmanioji sveikatos akademija“.

Apie Vaisiaus alkoholinį sindromą ir šiai dienai paminėti skirtus renginius Valstybinis psichikos sveikatos centras informuoja socialinio tinklo facebook‘o paskyroje „Raudoni bateliai“. Kviečiame apsilankyti ir pasidalinti aktualia informacija su savo draugais.

Rugsėjo 9 d. raginame avėti RAUDONUS BATELIUS ir taip išreikšti bendrystę su sergančiaisiais Vaisiaus alkoholiniu sindromu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.