Stebuklas mėgintuvėlyje: kaip mes sužinojome, jog kūdikio susilaukti ne taip lengva

Jei skaitote šį tekstą, tikiu, kad negalėjimas susilaukti vaikų vienaip ar kitaip palietė ir jus. Nebūtinai tiesiogiai, bet palietė. Iš kur žinau? Todėl, kad pati buvau ir esu nevaisingumo diagnozės turėtoja. Žinau, kad iki tol kol nesusiduri su šia problema informacijos neieškai, bet kai tai tampa aktualu ir josi ieškai, dažniausiai tiesiog nerandi, nes visuomenėje šį tema vis dar tabu. Neslėpsiu, ši tema šiek tiek tabu ir mums, todėl visas pasakojimas tikras, tačiau anoniminis, dėl bendro mūsų šeimos sprendimo (redakcijai vardas ir pavardė žinomi).

Nepamirškite, nevaisingumas yra tik diagnozė, tačiau ne nuosprendis ir juo labiau ne pabaiga, o tik pradžia.<br>123rf nuotr.
Nepamirškite, nevaisingumas yra tik diagnozė, tačiau ne nuosprendis ir juo labiau ne pabaiga, o tik pradžia.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ema Šalnienė

2021-02-15 20:05

Diagnozė nevaisingumas ir kelionė iki jos tikriausiai daugelių porų vienoda. Nusprendus, kad jau laikas, kiekvieną mėnesį tikiesi, kad menstruacijos neateis ir vos ciklui nukrypus, puoli bėgti į vaistinę testo, o geriausiai bent jau poros (juk vienas rodydamas neigiamą atsakymą tikrai gali klysti!). Kartais, kai labai nekantru, nesulauki ir reikiamos datos, bėgi darytis ankstyvą nėštumo nustatymo testą iš kraujo. Standartiškai šis bandymų kelias trunka metus – būtent tiek gydytojai rekomenduoja palaukti prieš kreipiantis į specialistus.

Mūsų kelionė prasidėjo kiek anksčiau. Tarsi turėdama nuojautą, kad kažkas ne taip po pusės metų bandymų aš kreipiausi į gydytoją, kuri specializavosi šeimų vaisingumo klausimu. Po pirmos apžiūros sulaukiau atsakymo, kad viskas gerai, kad bandytume dar ir jei per mėnesius pastoti nepavyks, sugrįžti. Po trijų mėnesių vis dar nieko.

Tačiau po šio vizito gydytoja pasiūlė išskaičiuotomis dienomis apsilankyti pas ją, kad patikrintų kaip bręsta folikulai (taip, čia toks žodis kuris nevaisingumo kelionėje lydės dažnai – ten subręsta kiaušialąstės). Patikrinusi ir tąkart, gydytoja ir vėl patikino, viskas gerai. Tuomet užklausė, „- o vyrą ar tikrinome?“ – Na, ne, nes aš 100% buvau tikra, kad čia kaltas mano kartais ne visai reguliarus ciklas. Gavome siuntimą spermogramai.

Po šio vizito dar kartą pasikalbėjome su vyru, viską papasakojau ir jis be menkiausių pasipriešinimų sutiko atlikti šį tyrimą. Tikiu, kad vyrui tai padaryti nėra tiek paprasta, kaip mums gali atrodyti… Juo labiau tada mes dar neįtarėme, kiek jų laukia ateityje.

Po poros dienų gavome tyrimo atsakymą, kuriame tiesą pasakius nieko nesupratau, tik akimis perbėgus lapo apačioje radau diagnozę: Oligospermija. Negooglinau. Tuojau pat skambinau gydytojai, pasakiau, kas parašyta ir iš tylos ragelyje supratau, kad nieko gero.

Ir ta frazė „Jūs tik nesinervinkite, bet…“ išmušė žemę iš po kojų ir privertė nervintis kaip niekad. Po šiai dienai iš to pokalbio atsimenu tik nuotrupas „vaisingumo klinika“, „pagalbinis apvaisinimas“, „skirtingi būdai“ ir pabaigoje kvietimas susitikti, nes juk reikia išrašyti siuntimą į vaisingumo kliniką.

Tą kartą pas gydytoją ėjome dviese ir žinoma aš jau buvau pasidariusi namų darbus ir išnaršiusi visus internetus. Jau ir pati žinojau, kad yra keli apvaisinimo būdai IVF, ICSI, IMSI, PCSI, TESA. Taip pat išsiaiškinau, kad IUI yra pats paprasčiausias būdas ir labai tikėjausi, kad jo pakaks, nes ieškodama informacijos apie pagalbinį apvaisinimą pamačiau ir kainas, kurios tikrai neguodė…

Per visą mūsų trejų metų kelionę aš verkiau tris kartus. Pirmasis buvo tik po pokalbio su gydytoja telefonu, tąkart buvo antrasis, todėl jaučiuosi labai didvyriškai atsilaikiusi šiuo klausimu. Gydytojai mane raminant į mūsų ligos istoriją buvo įrašyta nauja diagnozė: NEVAISINGUMAS. Sąmoningai sakau į mūsų, nes ši diagnozė nepriskiriama vienam partneriui, ji įrašoma porai.

Mūsų kelias iki šios diagnozės buvo ilgas ir klampus, nors galėjo būti trumpesnis. Šiandien, praėjus visą šį kelią esantiems pačioje pradžioje galiu duoti patarimą, jei laikas tiksi, o savo stebuklo nesulaukiate, tyrimus visų pirma pradėkite nuo vyro. Jiems atliekama tik ši viena procedūra duoda atsakymus, o moters tyrimų yra gerokai daugiau ir jie daug sudėtingesni.

Nepamirškite, nevaisingumas yra tik diagnozė, tačiau ne nuosprendis ir juo labiau ne pabaiga, o tik pradžia. Ilgos, bet labai prasmingos kelionės pradžia. Apie mūsų kelionę – kitame įraše,

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.