Teisininkė dalijasi, ką būtina žinoti apie motinystės išmokas: maža klaida gali kainuoti tūkstančius

Motinystės išmoka vaiko priežiūros atostogų metu būna vienas iš didžiausių galvosūkių būsimoms mamoms – įstatymų ir nutarimų labirintuose dažnai sunkiai supranta, kas joms priklauso ir kada. Teisininkė Greta Užkuraitė savo socialinių tinklų paskyroje „Greta_Uzkur“  dalijasi praktiniais patarimais, o norinčias – konsultuoja individualiai.

Teisininkė dalijasi, ką būtina žinoti apie motinystės išmokas: maža klaida gali kainuoti tūkstančius.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Teisininkė dalijasi, ką būtina žinoti apie motinystės išmokas: maža klaida gali kainuoti tūkstančius.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Greta Užkuraitė siūlo motinystės išmokomis pasidomėti dar tik planuojant pastoti.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Greta Užkuraitė siūlo motinystės išmokomis pasidomėti dar tik planuojant pastoti.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 21, 2021, 7:09 PM, atnaujinta Apr 21, 2021, 7:14 PM

Svarbu pasiruošti iš anksto

Antro vaikelio besilaukianti mama juokiasi, kad viskas prasidėjo tuomet, kai pačiai tai buvo aktualu.

„Labai daug klausimų sulaukdavau šiomis temomis ir pradžioje tikrai nenorėjau konsultuoti, bet kai pradėjau lauktis pirmojo vaiko – teko įsigilinti. Dabar laukiuosi antrojo ir į viską žiūriu, kaip į praktinį eksperimentą“, – šypteli G.Užkuraitė.

Ji pataria motinystės išmokomis pradėti domėtis kuo įmanoma anksčiau. Jei įmanoma – net prieš planuojant pastoti.

„Tai itin aktualu dirbantiems savarankiškai, nes turėjau praktikoje atvejų, kai mamai pritrūko 11 dienų tam, kad gautų motinystės išmoką! Tad norint to išvengti, siūlau nieko nelaukti ir pasiskaičiuoti, nes dar prieš pastojant turime galimybes kažką padaryti, dirbti ir uždirbti daugiau, neimti nemokamų atostogų ar panašiai, kad vėliau galėtume džiaugtis gaunamomis išmokomis“, – pataria teisininkė.

Dirbančioms su IDV

Daugelis būsimų mamų pradėjusios skaityti „Sodros“ nutarimus pasimeta juose. G.Užkuraitė dalijasi informacija apie motinystės išmokas daugeliui suprantamesniais terminais.

Motinystės išmoka vaiko priežiūros atostogų metu priklauso tiek dirbantiems su darbo sutartimi, tiek ir pagal individualios veiklos (IDV) pažymą. Dirbantiems su verslo liudijimu jos nepriklauso. Išmokos dydis ir paskyrimas priklauso nuo dviejų pagrindinių elementų – darbo stažo ir pajamų dydžio.

„Tai dabar paanalizuokime dirbančius su IDV pažyma. Viskas priklauso nuo gaunamų pajamų, nuo kurių mokami mokesčiai. Svarbu žinoti, kad į šią sumą neįsiskaičiuoja faktinės ar fiksuotos 30 proc. išlaidos. Norint gauti motinystės išmoką reikia sumokėti mokesčius bent nuo vienos minimalios algos, t.y. šiuo metu 642 eurų, tam, kad būtų sukauptas reikiamas motinystės socialinio draudimo stažas.

Tai reiškia, kad jei dirbantis išrašo sąskaitą, pavyzdžiui, 1000 eurų sumai, išlaidas skaičiuoja 30 proc. – apsimokestina 90 proc. likusios sumos: 630 eurų. Tai gali būti per mažai siekiant vėliau gauti motinystės išmoką. Šiuo atveju, kaip vieną iš sprendimo būdų, galima būtų rodyti faktines, mažesnes išlaidas ir mokesčius susimokėti bent jau nuo mano minimų 642 eurų“, – detaliai paaiškina Greta.

Norint gauti išmoką svarbu sukaupti 12 mėnesių motinystės socialinio draudimo stažą per pastaruosius 24 mėnesius. Kitaip tariant, šis stažas nebūtinai turi būti nepertraukiamas, tiesiog svarbu, kad per 24 mėnesius iki išmokos gavimo dienos jo pakaktų. Tuo tarpu 12 paskutinių mėnesių pajamų vidurkiui, kuris yra reikalingas išmokos dydžiui nustatyti, nepertraukiamas pajamų gavimas yra svarbus, nes kitu atveju išmokos dydis gali nukentėti.

Svarbi smulkmena – tie 12 mėnesių skaičiuojasi mėnesis atgal nuo dekreto datos. Pavyzdžiui, į dekretą keliaujate gegužės 1 d., tai jūsų pajamos išmokos dydžiui nustatyti bus skaičiuojamos nuo praėjusių metų kovo iki kovo mėnesio, kadangi balandis bus praleidžiamas.

Dirbant su IDV nėra svarbu, kad veikla būtų vykdoma nuosekliai, svarbu, kad per paskutinius 24 mėnesius kad būtų sukauptas minėtas 12 mėnesių motinystės socialinio draudimo stažas – t.y vykdyta veikla su pajamomis. Kitą vertus, veiklos nuoseklumas ir pajamų dydis gali turėti teigiamos įtakos išmokos dydžiui.

Dirbančioms su darbo sutartimi

Dirbant su darbo sutartimi privalumas yra motinystės socialinio draudimo stažas, kuris skaičiuojasi nuo pirmos įdarbinimo dienos ir jam neturi įtakos nei etato dydis, nei užmokestis.

„Net išdirbus 12 mėnesių, šio stažo užtenka gauti motinystės išmoką. Vienintelė problema yra jei norite veiklą tęsti vaiko priežiūros atostogų metu – su darbo sutartimi gaunamos pajamos bus minusuojamos iš motinystės išmokos. Tad verta pagalvoti apie veiklą su IDV pažyma – nuo šių metų pasikeitę įstatymai leidžia dirbti būtent šia forma ir neprarasti nei pajamų, nei išmokos“, – pataria G.Užkuraitė.

Ji šypteli, kad toks sprendimas yra puikus mamoms, kurios augindamos vaikus nori pakeisti veiklos sritį, nėra įsitikinusios, jog grįš atgal į buvusią darbovietę, bet šiuo atveju ji siūlo nepadaryti vienos svarbios klaidos.

„Pastebėjau vieną dalyką – nemažai darbdavių prieš išleidžiant moteris į dekretą paprašo jų nutraukti darbo sutartį motyvuodami tuo, kad išmokos nuo to nenukentės. Taip, tai tiesa, bet tokiu atveju moteris praranda garantijas grįžti į tą pačią darbovietę po vienerių, dvejų ar trejų metų.

Taip pat, jei antrais metais išmoka bus perrašyta tėčiui ar seneliams, o tuo metu mama nevykdys jokios veiklos, nemokės mokesčių, jai nesikaups motinystės socialinio draudimo stažas. Todėl visada sakau, kad niekada neišeikite iš darbo išeidama vaiko priežiūros atostogų“, – pataria teisininkė Greta.

Ką reiškia pasikeitę procentai?

Anksčiau mamos lengvai paskaičiuodavo, kiek joms priklauso išmokų auginant vaikus. Jei pasirinkta išmokas gauti vienerius metus – buvo skaičiuojama 100 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“, jei dvejus – 70 proc. pirmais ir 40 proc. antrais nuo buvusio atlyginimo.

Dabar pasirinkus vaiko priežiūros atostogas vienerius metus gaunama – 77,58 proc. nuo ankstesnių pajamų. Jei dvejus – atitinkamai 54,31 proc. ir 31,03 proc.

„Viskas pasikeitė po 2019 mokesčių reformos – dalis mokesčių nuo darbdavių buvo „permesta“ darbuotojams ir nors gaunamas atlyginimas į rankas nepasikeitė, ant popieriaus skaičiai išaugo. Todėl atitinkamai ir buvo sumažinti išmokų procentai, nors realiai viskas išliko tas pats – jei pasirinkote išmokas gauti vienerius metus, gausite panašią sumą, kaip ir prieš tai buvęs atlyginimas. Jei dvejus – bus tie patys 70 ir 40 proc.“į rankas“, – pastebi G.Užkuraitė.

Daugiau teisininkės patarimų rasite: gretauzkuraite.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.