Donorės paaukoja stulbinančius kiekius motinos pieno: tai padeda išgyventi patiems mažiausiems

Šiandien minima Pasaulinė motinos pieno donorystės diena, kurios proga Kauno klinikų Neonatologijos klinikos personalas ir neišnešiotų naujagimių mamos dėkoja maitinančioms motinoms, aukojančioms savo pieną Kauno klinikų Donorinio motinos pieno bankui.

Motinos pieno donorės Emos sūnus Matas gimė 24 nėštumo savaitę.<br>Kauno klinikų nuotr.
Motinos pieno donorės Emos sūnus Matas gimė 24 nėštumo savaitę.<br>Kauno klinikų nuotr.
Neonatologijos klinikos vadovė prof. dr. Rasa Tamelienė pabrėžia, kad motinos pienas – pats geriausias maistas naujagimiams.<br> Kauno klinikų nuotr.
Neonatologijos klinikos vadovė prof. dr. Rasa Tamelienė pabrėžia, kad motinos pienas – pats geriausias maistas naujagimiams.<br> Kauno klinikų nuotr.
Gabijos sūnus Neitanas gimė 25 savaičių ir svėrė vos 788 g.<br> Kauno klinikų nuotr.
Gabijos sūnus Neitanas gimė 25 savaičių ir svėrė vos 788 g.<br> Kauno klinikų nuotr.
Pasak Kauno klinikų gydytojos neonatologės Vilmos Ivanauskienės, paaukotas pienas yra saugus.<br> Kauno klinikų nuotr.
Pasak Kauno klinikų gydytojos neonatologės Vilmos Ivanauskienės, paaukotas pienas yra saugus.<br> Kauno klinikų nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2021-05-19 13:46

Viena iš motinos pieno donorių – Ema Bružienė, prieš ketverius metus paaukojusi 55 litrus pieno. Moteris vis dar gerai prisimena motinos pieno donorystę ir tikina, kad atsukus laiką atgal, net nesudvejotų ir vėl aukotų pieno.

„Priežasčių motinos pieno donorystei net nereikia ieškoti. Juk tokiu būdu galima padėti augti ir stiprėti kitiems mažyliams“, – šypsosi Ema.

Neonatologijos klinikos vadovė prof. dr. Rasa Tamelienė pabrėžia, kad motinos pienas – pats geriausias maistas naujagimiams, o anksčiau laiko gimusiesiems yra netgi gyvybiškai būtinas.

„Jo sudėtis kinta, atsižvelgiant į mūsų mažųjų pacientų būklę ir amžių. Motinos pienas atitinka visus mažylių poreikius ir yra geriausiai toleruojamas naujagimių organizmo bei lengviausiai virškinamas. Šis pienas apsaugo nuo infekcijų, alergijų ir įvairių kitų ligų“, – aiškina profesorė.

Motinos pieno donorės Emos sūnus Matas gimė 24 nėštumo savaitę, todėl pieną valgė tik mažomis porcijomis. Ema pasakoja, kad skaudžiausia būdavo nesuvalgyto pieno likučius išpilti.

„Atsiradus Donorinio motinos pieno bankui, jaučiausi laiminga, kad mano pienas, kurio nesuvalgė Matas, bus sunaudotas maitinant kitą sergantį ar neišnešiotą mažylį“, – atvirauja mama.

Šiandien berniukas auga smalsus, pozityvus ir atkaklus, lanko darželį, tačiau vos gimęs Matas apie 5 mėnesius buvo gydomas Kauno klinikų Neonatologijos klinikoje.

„Puikiai žinau, ką tenka patirti mamoms, kurių vaikai kovoja už savo gyvybę. Man šiuo sudėtingu laikotarpiu labiausiai padėjo supratimas, kad mano sūnumi rūpinasi profesionalūs ir atsidavę Kauno klinikų gydytojai“, – pasakoja moteris.

Ema ragina mamas nebijoti ir susidūrus su žindymo sunkumais kreiptis pagalbos į akušeres.

„Geriausias būdas išlaikyti laktaciją – vidinė ramybė, – drąsina kitas mamas moteris. – Galėčiau palinkėti tik nenustoti tikėti medikais ir galvoti apie savo mažylį, kuriam svarbus kiekvienas pieno lašas.“

Jai antrina ir kita pieno donorė, paaukojusi net 95 litrus pieno, jauna mama Gabija Popaitė. Pasak jos, mažyliams padeda sveikti tik pasitikėjimas ir geranoriškas tėvų nusiteikimas.

„Galimybės padėti patiems mažiausiems Kauno klinikų pacientams nepamiršiu niekada, – sako Gabija. – Mano sūnelis Neitanas gimė neišnešiotas ir pieno negalėjo tinkamai įsisavinti. Džiaugiuosi, kad tapdama donore galėjau padėti kitiems vaikams, o mano pienas jiems tapo gyvybės šaltiniu.“

Gabijos sūnus gimė 25 savaičių ir svėrė vos 788 g.

„Dabar jis sveria 5 kilogramus ir auga labai greitai, – neslepia Neitano mama. – Kiekvienai mamai norėčiau palinkėti išlikti stipriai ir nenustoti tikėti savo vaikų jėgomis.“

Pasak Kauno klinikų gydytojos neonatologės Vilmos Ivanauskienės, paaukotas pienas yra saugus, nes visos donorės kruopščiai tikrinamos, todėl raginama mamas nebijoti ir paaukoti pieno kitų mažylių maitinimui.

Donorinio motinos pieno bankas Kauno klinikų Neonatologijos klinikoje duris atvėrė 2016 m.

„Tai yra pirmasis pieno bankas Lietuvoje, išpildęs klinikos darbuotojų svajonę suteikti mažiesiems pacientams, kurių mamos neturi pieno, pačią geriausią gyvenimo pradžią“, – džiaugiasi prof. R. Tamelienė.

Per penkerius metus pieno donorėmis tapo 265 mamos. Donorinio motinos pieno bankui paaukota beveik 4 tūkstančiai litrų pieno, kuriuo pamaitinta daugiau nei 2 tūkstančiai naujagimių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.