5 patarimai, kaip pranešti darbdaviui, jog laukiatės

Dvi teigiamos juostelės nėštumo teste pakylėjo jus ir jūsų mylimąjį iki dangaus, bet ne visada taip reaguos jūsų vadovas darbe. Žinoma, pirmaisiais mėnesiais naujieną greičiausiai norėsite pasilaikyti tik sau, bet augant pilvukui, norom nenorom teks pasakyti tiesą.

Pokalbiui su darbdarbiu apie nėštumą reikia pasiruošti iš anksto.<br>123rf nuotr.
Pokalbiui su darbdarbiu apie nėštumą reikia pasiruošti iš anksto.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 16, 2021, 9:19 AM

Dalijamės patarimais, kaip tai padaryti kuo diplomatiškiau, kad būsima naujiena netaptų kliūtimi ateinančių mėnesių darbui.

1. Žinokite savo teises

Atlikite namų darbus ir išsiaiškinkite, kokios socialinės garantijos jums priklauso. Skirtingi scenarijai yra būsimoms mamoms, dirbančioms pagal darbo sutartį ar išrašančioms sąskaitas už paslaugas pagal individualios veiklos pažymėjimą.

Jei kyla neaiškumų, visuomet galite pasikonsultuoti su „Sodra“ ar Valstybinės mokesčių inspekcijos specialistais, kurie atsako į visus kylančius klausimus apie priklausančias išmokas, terminus.

Be to, prieš šį svarbų pokalbį ir jūs jausitės tvirčiau, jei žinosite savo teises.

2. Pirmiausiai – vadovas

Net jei su kolegomis sutariate lyg geriausi draugai, šią naujieną pirmiausiai turite pranešti savo tiesioginiam vadovui, o tada tik jiems, rašoma portale Mother.ly. Būtų nemalonu, jei šią naujieną skyriaus vedėjas išgirstų, pavyzdžiui, rūkomajame.

Jei įmonėje yra personalo skyrius – galite pirmiausiai apsilankyti jame ir susitarti, kada tai pasakysite vadovui ir viešai.

3. Apgalvokite datas

Dauguma moterų darbdaviui apie nėštumą papasakoja pirmo trimestro pabaigoje arba antrojo pradžioje. Dažniausiai todėl, kad jau sumažėja persileidimo tikimybė, bet dažnai ir dėl matytis pradedančio pilvuko.

Tačiau jei jūsų įmonėje darbai planuojami ne savaitėmis, o mėnesiais į priekį, galbūt verta pagreitinti prisipažinimą. Tai svarbu ir toms, kurių darbas yra itin specifinis ir jus pavaduosiantį specialistą rasti nėra lengva.

Jei žinote preliminarią datą, praneškite, kada planuojate išeiti į vaiko gimdymo atostogas (vadinamą dekretą).

4. Darykite tai asmeniškai

Prisiminkite, tai yra pirmas kartas, kai vadovui pasakote, jog esate nėščia, tačiau ne paskutinis, kai su juo kalbatės. Būkite diplomatiškos ir mandagios, nepasakokite ilgos pastojimo istorijos ar intymių smulkmenų, tiesiog trumpai ir konkrečiai pasakykite patį faktą.

5. Pirmiausia, nusiraminkite

Dirbančios mamos dažnai nerimauja dėl savo tolimesnės karjeros, todėl prisipažinimą atidėlioja. Prisiminkite, kad kitų žmonių nuomonė vaikų klausimais nepriklauso nuo jūsų situacijos. Pabandykite rasti savyje pasitikėjimo ir užtikrintumo, nes tai turės įtakos ne tik jums, bet ir pilvelyje augančiai gyvybei.

Parengta pagal „Mother.ly“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.