Naujas kraujo tyrimas padės nustatyti, ar nėščiosioms gresia preeklampsija

Viena iš dažnų nėštumo komplikacijų yra preeklamsija – kraujospūdžio sutrikimas, pavojingas tiek besilaukiančių, tiek kūdikio gyvybei. Teigiama, kad ši patalogija pasitaiko dažnai – 3-10 proc. nėščiųjų, todėl pasaulyje itin džiugiai sutinkama žinia apie novatorišką kraujo turimą, kuris padės iš anksto nustatyti, ar moteriai nepasireikš preeklampsija.

Preeklampsija sukelia padidėjusį kraujo spaudimą, gali sukelti insultą, organų pažeidimus ir priešlaikinį gimdymą.<br>123rf nuotr.
Preeklampsija sukelia padidėjusį kraujo spaudimą, gali sukelti insultą, organų pažeidimus ir priešlaikinį gimdymą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 8, 2022, 10:32 AM

Preeklampsija sukelia padidėjusį kraujo spaudimą, gali sukelti insultą, organų pažeidimus ir priešlaikinį gimdymą. Šis sindromas dažniausiai pasireiškia trečiąjį nėštumo trimestrą.

Portalas Newsweek.com aprašo naują eksperimentinį testą, kurį sukūrė San Franciske (JAV) įsikūrusi kompanija „Mirvie“. Juo analizuojami cheminiai duomenys apie tam tikros rūšies RNR iš motinos, kūdikio ir placentos, todėl gydytojai gali pastebėti preeklampsijos požymius ankstyvo nėštumo metu, po 16–18 nėštumo savaičių. Tai yra, dar prieš laikotarpį, kai atsiranda pirmieji preeklampsijos simptomai, kaip tinimas, baltymai šlapime ir aukštas kraujospūdis.

Žurnalas „Nature“ paskelbė tyrimą, kuris parodė, kad atlikus testą pavyko teisingai nustatyti 75 proc. moterų, kurioms vėliau išsivystė preeklampsija.

„Dažnai pirmąjį trimestrą liga prasideda tik biologiškai“, – teigia „Mirvie“ generalinis direktorius Maneesh Jain, pabrėždamas, kad testas naudingas tuomet, kai nėra simptomų.

Nustačius preeklampsiją vėliau, jau pasirodžius simptomams, lieka labai mažai laiko spręsti iššūkį ir dažniausiai tai yra tiesiog laukimas, vaistai ir stebėsena arba suplanuotas priešlaikinis gimdymas, jei kyla pavojus mamai ir kūdikiui.

Preeklampsija šiuo metu diagnozuojama pagal kraujospūdžio ir šlapimo rodmenis, jei pastebima rizika.

M. Jainas sakė, kad dar per anksti pasakyti, kada testas gali būti prieinamas visuomenei, tačiau jis prognozuoja, kad tai gali būti iki metų pabaigos.

Parengta pagal „Newsweek“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.