Pirmosios naujagimio maudynės: akušerė pasidalijo, ko po jų prireiks

Projekto „Kol aš laukiu tavęs“ vedėja, akušerė ir trečiąkart būsima mama Ieva Girdvainienė dalijasi savo pasiruošimu prieš pasaulį išvystant mažyliui. Šįkart medikė aptaria, kokių priemonių naujagimiui reikės po maudynių ir kaip išrinkti tinkamiausias sauskelnes.

Maudynių metu tėvai gali paprastai įvertinti kūdikio odelės būklę.<br>lrytas.lt maketas
Maudynių metu tėvai gali paprastai įvertinti kūdikio odelės būklę.<br>lrytas.lt maketas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 29, 2022, 12:15 PM, atnaujinta Mar 29, 2022, 3:11 PM

Vystymo paklotas

„Po maudynių reikia pasiruošti saugią kūdikio erdvę. Galime patiesti vienkartinį patiesalą, kuris yra švelnios tekstūros ir turi puikią savybę – nepraleidžia drėgmės, nes mažyliai po vonios besimėgaudami oro voniomis dažnai pasišlapina, o kai kada ir pasituština“, – šypteli Ieva.

„Lupilu“ vienkartiniai vystymo paklotai yra ypač švelnūs, itin gerai sugeriantys ir tinkantys bet kurio amžiaus vaikais. Vieno patiesaliuko dydis 60x60 cm.

„Toks patiesalas užtikrina, kad naujagimis turėtų, kaip aš sakau, savo švarų kambarį kiekvieną kartą, kai ateina laikas pervystyti jį“, – sako I.Girdvainienė.

Kosmetika naujagimiams

Maudynių metu tėvai gali paprastai įvertinti kūdikio odelės būklę.

„Naujagimių odelė labai plona ir lengvai pažeidžiama, jai reikia adaptuotis šiame pasaulyje, o mes galime padėti“, – pataria I.Girdvainienė.

Jei odelė lupasi sausėja, medikė pataria naudoti „Lupilu“ kūdikių aliejų, kuris yra bekvapis, bespalvis ir patvirtintas kokybės ženklu.

„Mokėkite skaityti etiketas. Tikrai nuostabus ženklas yra „Šiaurės šalių gulbė“, kuriuo pažymėta ši priemonė ir jis įrodo, kad produktas yra visiškai saugus naujagimiams“, – paaiškina medikė.

Jei mažylio oda paraudus, šlapiuoja, yra sudirgusi užpakaliuko srityje, įtrūkusi per alkūnių linkius ar kelius, galima naudoti „Lupilu“ kremą su cinku, kuris jis tinka visiems odos tipams ir yra pritaikytas naujagimiams.

Vienkartinės sauskelnės

Tėvystės mokykloje būsimus tėvus konsultuojanti Ieva juokiasi, kad pirmasis naujagimių drabužis po maudynių yra... sauskelnės!

„Jau gimdykloje jūsų paklaus – ar turite sauskelnes mažyliui? Ir čia kyla didžiausias klausimas, kuris ir mane neramina – kokias sauskelnes pasirinkti?“, – prisipažįsta akušerė.

Pasirenkant pirmąsias sauskelnes labai svarbu, koks yra numatomas naujagimio svoris. Tai nustato moters akušeris-ginekologas echoskopijos metu. Ant kiekvienų sauskelnių pakuotės yra užrašytas dydis kilogramais, kokiam mažyliui jos skirtos.

Nereikia bijoti nusipirkti ir didesnių sauskelnių, jei prognozuojama, jog vaikelis gims sunkesnis. Pavyzdžiui, „Lupilu“ antro dydžio sauskelnes jau skirtos 3-6 kg sveriančiam mažyliui, o ne vienas naujagimis gimsta 3,5-4 kilogramų svorio.

Taip pat labai svarbu, iš kokio pluošto padarytos sauskelnės ir tai galima sužinoti skaitant etiketes.

„Turėtų būti kuo natūralesnis pluoštas. Naujagimiui labai svarbu bambutės priežiūra pirmas 7-10 parų, todėl smagu, kai gamintojai pagalvoja ir „Lupilu“ sauskelnėse yra iškirpimas bambutei, todėl nereikės lankstyti ar kažkaip paruošti, kad būtų atvira virkštelė“, – džiaugiasi Ieva.

Kas dar svarbu? Pirmą kartą susilaukus kūdikio ne vienam kyla klausimas, kaip jas naudoti, todėl I.Girdvainienė pataria praktikuotis – dar prieš gimstant mažyliui jas išsitraukti, pažiūrėti, kuri pusė yra priekis, kaip užsisega lipdukai.

„Svarbu ir indikatorius, kad nereikėtų tikrinti, kada keisti sauskelnes, nes mes keičiame daugiau nei reikia. Išmanios, protingos „Lupilu“ sauskelnės turi kanalėlius, kur subėga šlapimas, tad naujagimis nepatiria diskomfroto. Labai tikiu, kad pasirinksite atsakingai, nes tai svarbu ne tik mažyliui, bet ir motinai žemei. Tad jos turi būti ne tik pralaidžios orui, kvėpuojančios, bet ir greitai irstančios“ – pataria medikė.

Drėgnos servetėlės

Dar vienas mažylio higienai reikalinga priemonė yra vienkartinės drėgnos servetėlės.

„Naujagimių odelė labai jautri, tad mokėkime skaityti etiketes ir pasirinkime, kad būtų kuo natūralesnės. Servetėlės gali būti su alavijų aliejumi, su vitaminu E, 100 proc. medvilninės, skirtos jautriai odai ir kitos, kurios nesukels odelės nedirgins ir neišprovokuos alerginių reakcijų, nes jos yra patikrintos alergologų“, – laidoje „Kol aš laukiu tavęs“ vardija Ieva. Pasak jos, jei vaiko odelė paraudusi, iššutusi, tai servetėlių naudojimas, tokių, kaip su pantenoliu ar alijošiumi, gali būti papildoma nuraminimo priemonė, nes jos ne tik nuvalys, bet ir nuramins odą.

„Pirmo pasirinkimo priemonė higienai yra vanduo bet jei keliaujate, judate ar tiesiog labai baisu kišti mažylį po kranu, o pirmosios išmatos, mekonijus, yra labai tąsios, todėl galime kombinuoti mažylio valymą – nuprausti vandeniu, o kiek nepavyko, pabaigti servetėlėmis“, – pataria būsima mama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.