Dietologė apie mitybą nėštumo metu: nesąmonė, kad po gimdymo moteris turi atrodyti lyg anksčiau

Nėščiosios mityba – dar viena daug klausimų kelianti tema, kurią laidoje „Kol aš laukiu tavęs“ nagrinėjo akušerė ir būsima mama Ieva Girdvainienė. Ji kalbėjosi su gydytoja dietologe, itin besidominčia besilaukiančių ir žindančių mamų mityba, Barbora Jarašūne.

„Mane siutina pamačius antraštes, kuriose rašoma, kad moteris po gimdymo praėjus 2-3 savaitėms atsikratė nereikalingų kilogramų. Tai nėra nereikalingi kilogramai! Nėštumas, fiziologiniu požiūriu baigiasi nujungymu ir tie papildomi kilogramai reikalingi paskutiniam laikotarpiui“, – šypsosi Barbora Jarašūnė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Mane siutina pamačius antraštes, kuriose rašoma, kad moteris po gimdymo praėjus 2-3 savaitėms atsikratė nereikalingų kilogramų. Tai nėra nereikalingi kilogramai! Nėštumas, fiziologiniu požiūriu baigiasi nujungymu ir tie papildomi kilogramai reikalingi paskutiniam laikotarpiui“, – šypsosi Barbora Jarašūnė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 7, 2022, 3:00 PM, atnaujinta Apr 8, 2022, 10:13 AM

Viskas tik termiškai apdorota

Medikė patvirtina, kad produktų, kurių reikėtų vengti besilaukiančioms, tikrai yra, bet šio sąrašo nereikėtų baimintis, o su juo ramiai susipažinti. Vieni produktai moters sveikatą gali sutrikdyti trumpam, kiti – turėti pasekmių mamai ir kūdikiui.

Pirma grupė vengtinų patiekalų, kuriais moteris gali apsinuodyti ir tai gali turėti pasekmių nėštumui, yra tie, kuriuose yra termiškai neapdorotų rizikingų produktų.

„Kiaušiniai turi būti virti ar kepti iš abiejų pusių. Nėščiosioms negalima jokio skystai virto kiaušinio ar patiekalų su termiškai neapdorotais kiaušiniais, kaip tiramisu“, – vardija B.Jarašūnė.

Lygiai tas pats galioja mėsai ir žuviai – tai turi būti gerai iš abiejų pusių iškepti produktai, be matomo kraujo.

„Jei renkatės suši, rinkitės tokį, kuriame yra jau termiškai apdorota žuvis ar jūros gėrybės. Besilaukianti moteris turi didesnį imlumą apsinuodyti, nei kiti“, – pastebi gydytoja dietologė.

Produktai, kurių negalima valgyti

Visi maisto likučiai turi būti sunaudoti per parą, o užsienio organizacijos siūlo vengti net prekybos centruose pagamintų salotų, vitrinoje išdėtų pjaustytų mėsos gaminių. Visos šviežios daržovės ir vaisiai turi būti kruopščiai nuplauti.

Dar viena produktų grupė, kurios reikėtų vengti besilaukiančioms moterims – nepasterizuoto pieno gaminiai.

„Parduotuvėse tokių jau būna retai, bet kaip pavyzdys, tai gali būti ir naminis tetos pagamintas sūris, kurį priimkite, bet valgykite tik, pavyzdžiui, pakepę. Išskiriami ir sūriai su pelėsiu – minkštieji ar mėlyno pelėsio tipo, nes sukelia tam tikrą riziką“, – vardija dietologė Barbora.

Žinoma, alkoholis ir tabakas jokiais kiekiais nėra suderinami su nėštumu.

„Jei kalbame apie produktus, kurie sukelia riziką ne ūmiai reakcijai, o išsiskiria ilgalaikėmis pasekmėmis, tai būtų stambios plėšrios žuvys, kurios gali turėti sunkiųjų metalų. Lietuvoje mes tokias valgome rečiau, bet vis tiek nerekomenduojama žuvis iš Baltijos jūros ar Kuršių marių. Visą kitą žuvį, žinoma, termiškai apdorotą, reikėtų valgyti dukart per savaitę“, – paaiškina medikė.

Dar vienas produktas, kurį dažnai pamirštama paminėti – daugybėje saldžių produktų, kepinių, šaldytų pusgaminių esantys transriebalai arba kitaip vadinami dalinai hidrolizuoti ar hidrinti riebalai.

„Visas pasaulis žino, kad tai absoliutus blogis, kuris didina tiek širdies kraujagyslių, tiek endokrininių ir kitų ligų riziką, bet tų riebalų vis dar yra produktuose, nes jie pigūs, negenda. Jie nerekomenduojami vartoti nėščiosioms, nes yra nustatyta, kad jei moteris vartojo tokius produktus, vaikelis gimsta jau ląstelėse turėdamas tų riebalų, kurie gali trikdyti ląstelių komunikaciją“, – atkreipia dėmesį B.Jarašūnė.

Žinoma, vieną kartą suvalgius produktų su transriebalais, nieko nenutiks, bet ilgainiui tai yra grėsmė tiek mamai, tiek kūdikiui.

Kavos kiekis priklauso nuo kavos

Daugelis būsimų mamų vos pastojus skundžiasi, kad labiausiai pasiilgsta kvapnios kavos puodelio. Gydytoja dietologė Barbora ramina, kad kavos visai pamiršti nereikia, tik svarbu kontroliuoti jos kiekius.

„200 mg kavos per dieną yra saugu, bet reikia įvertinti, kokią kavą geriate. Dažnai klaidingai manoma, kad espreso tipo kavoje daugiau kofeino nei Lietuvoje populiarioje plikomoje kavoje. Anaiptol – jei mama geria espreso pagrindu paruoštą late ar kapučino kavą, gali išgerti du ar net tris puodelius. Jei filtruotą – tektų sustoti ties pusantro, o jei paprastai plikytą – iki vieno ar net pusę puodelio“, – vardija medikė.

Jei pirmąjį nėštumo trimestrą mamą vargina šleikštulys, pykinimas, B.Jarašūnė pataria rasti produktus, kuriuos ji valgyti gali.

„Tai gali būti nebūtinai karštas patiekalas, nebūtinai labai sveikas, bet mama turi valgyti bent mažomis porcijomis, dažnai po nedaug, tik atsiradus galimybei“, – pataria Barbora.

Jei nustatė gestacinį diabetą – neišsigąskite

Dar vienas būsimų mamų laukiantis iššūkis, susijęs su mityba – gliukozės tolerancijos mėginys, kuriuo nustatoma, ar moteris neserga gestaciniu diabetu. Jei anksčiau šis tyrimas buvo atliekamas tik nėštukėms virš 35 metų, dabar skiriamas visoms.

„Nėštumo metu keičiasi jautrumas insulinui, todėl riba, kur yra gestacinis diabetas, kur natūrali būsena – labai siaura. Net ir gavus diagnozę, nereikėtų išsigąsti. Mes tik peržiūrime mamos mitybą, pagrindinius angliavandenių šaltinius, kaip juos derina su kitais produktais, padidiname skaidulų kiekį“, – ramina gydytoja Barbora.

Diabeto mityba – ar tai gestacinis, ar cukrinis diabetas, yra paremta sveikos mitybos principais, todėl panikuoti neverta.

Papildomi kilogramai – reikalingi

Dar vienas klausimas kamuojantis daugybę nėščiųjų yra viršsvoris – kiek kilogramų priaugti normalu?

„Svarbu suprasti, kad svoris auga ir yra natūralus riebalinio audinio perteklius. Normalios kūno masės moteris standartiškai turėtų priaugti nuo 11,5 iki 16 kg, jei vienvaisis nėštumas. Ir tą svorį sudaro daug dedamųjų – pats vaikas, padidėjęs kraujo tūris, net moters raumenų masė... Riebalinio audinio masė fiziologinio nėštumo metu įprastai padidėja apie 2-4 kg.

Mane siutina pamačius antraštes, kuriose rašoma, kad moteris po gimdymo praėjus 2-3 savaitėms atsikratė nereikalingų kilogramų. Tai nėra nereikalingi kilogramai! Nėštumas, fiziologiniu požiūriu baigiasi nujunkimu ir tie papildomi kilogramai reikalingi paskutiniam laikotarpiui“, – šypsosi Barbora.

Gydytoja įsitikinusi, kad reikėtų daugiau visuomenės supratimo – priimti moters kūną, kuris būna visoks.

„Kai nėščioji – tai super graži, o kai pagimdo reikia staiga „tvarkytis“?“, – retoriškai klausia B.Jarašūnė.

Ji pabrėžia, kad norint nepriaugti perteklinių kilogramų svarbu valgyti pilnavertį maistą, o ne tuščias kalorijas, kurios gaunamos iš saldumynų, traškučių ir saldžių gėrimų.

„Valgyti normalų, mėgstamą, naminį ir šviežią maistą reguliariai yra daugiausiai, ką galime padaryti auginant vaisių savo gimdoje“, – primena gydytoja dietologė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.