Akušerės patarimai, kaip būsimai tėvystei paruošti vyrus

Gimdymui reikia ruoštis ne tik mamai, bet ir tėčiui, primena projekto „Kol aš laukiu tavęs“ vedėja, akušerė ir trečiojo vaikelio besilaukianti mama Ieva Girdvainienė. Specialistė dalijasi, kaip turėtų pasiruošti tėčiai, ką įsidėti į ligoninę ir kuomet jie savo partnerei gali padėti labiausiai.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-26 17:00

Įvardinkite savo poreikius

Į kūno pokyčius ir viduje augančią gyvybę susitelkusios moterys tėčius neretai pamiršta, bet empatiški vyrai nėštumą taip pat išgyvena. Tyrimais įrodyta, kad itin empatiški būsimi tėčiai net patiria nėštumo simptomus. Pavyzdžiui, jiems kraujuoja dantenos, kaip ir kai kurioms nėščiosioms. Į būsimą tėvystę įsijautusiems gali net lėčiau augti barzda.

„Nenurašykime tėčių, girdėkime juos“, – primena I.Girdvainienė.

Antrasis nėštumo trimestras, kai moteris pati labiau susigyvena su pasikeitusiu kūnu, o aprimę hormonai leidžia jaustis geriau, pats tinkamiausias laikas į laukimo procesą įtraukti būsimus tėčius.

„Nors jų kūne nevyksta dideli pokyčiai, kaip moterims, bet jiems taip pat kyla klausimų. Vienas jų – kuo aš galiu būti naudingas? Nesitikėkite, kad jie patys susivoks savaime, kur jums reikėtų padėti, todėl geriau garsiai įvardinkite lūkesčius“, – pataria trečiąkart mama besiruošianti tapti Ieva.

Ji prisipažįsta, kad po sunkios dienos namiškiams praneša, kad neturi jėgų ruošti vakarienės ar vedžioti šunį, o ne laukia užuojautos ir supratingumo.

Išmokykite iš anksto pasirūpinti mažyliu

„Tuo pačiu savo vyrui, kurį vadinu puse akušerio, primenu, kad reikia ruoštis kiekvienam nėštumui ir kiekvienam vaikelio atėjimui atskirai“, – kalba Ieva.

Apsilankydami šeimai skirtuose kursuose, žiūrėdami dokumentinius filmus ar aptardami knygas, išsiaiškinsite, ką vyrai gali veikti gimdykloje. Išvarymo, kitaip vadinamu, vaikelio užgimimo laikotarpiu vyras mažai padės, bet štai pirmame gimdymo etape, dar tik besiveriant gimdos kakleliui, jis gali būti pats geriausias asistentas.

„Masažas, glostymas, prisilietimai... Yra įrodyta, kad bučiniai ir apsikabinimai padeda išsiskirti oksitocinui, o šis hormonas ypatingai svarbus sklandžiam gimdymui. Tėčiai yra geriausi oksitocino gamintojai“, – primena medikė.

Taip pat tėčių pagalba neįkainojama pirmomis paromis, kai mamai gali būti sunku net ir nueiti į tualetą, ji gali norėti daugiau miego.

„Todėl būtinai paruoškite tėčius iš anksto – išmokykite pakeisti sauskelnę, pervystyti vaiką, kad ir ant pliušinio žaislo. Savimi pasitikintis tėtis yra jūsų šimtaprocentinė garantija įveikiant pirmą auksinį jūsų naujagimystės mėnesį“, – šypsosi akušerė.

Užkandžiai – ir tėčiui, ir mamai

Beruošiant daiktus į gimdymo namus taip pat svarbu nepamiršti tėčių, nes ne visose Lietuvos ligoninėse vyrai gauna maitinimą.

„Mamos, galvodamos apie save, turi rinktis lengvus užkandžius, o tėčiai – sočius“, – šypsosi I.Girdvainienė.

LIDL siūlo šviežius ir gardžius paruoštukus, kuriuos galite įdėti tėčiams į ligoninę: nereikės rūpintis maisto gamyba, o patiekalai turi visas reikalingas maistingas medžiagas.

„Mamoms rekomenduočiau sau įsidėti lengvai įsisavinamas užkandėles. Net gimdykloje pirmasis užkandis po didžiojo įvykio gali būti vaisių batonėlis, hematogenas, vaisių traškučiai ar spaudžiamos tyrelės. Visa tai greitai suteikia energijos, o ko daugiau mamai tuo metu ir reikia?“, – šypteli Ieva.

Žinoma, nepamirškite rankinėje turėti šviežio vandens sau patogioje pakuotėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.