Japonų sukurta metodika gelbsti nuo skausmo ir nėščiąsias: Lietuvoje žino dar nedaugelis

Nugaros, kojų ir kiti skausmai dažnai lydi ne vieną nėščiąją. Pasikeitęs kūnas ne visuomet susitvarko su nauja užduotimi, o kaip jam tai padėti padaryti akušerė, būsima mama Ieva Girdvainienė projekte „Kol aš laukiu tavęs“ aptarė su tėvystės mokyklos „Gandro lizdas“ kineziterapeute Agne Novickiene.

Limfodrenažinis teipavimas pagelbsti vasarą, kai pradeda tinti nėščiosios rankos ir kojos.<br>123rf nuotr.
Limfodrenažinis teipavimas pagelbsti vasarą, kai pradeda tinti nėščiosios rankos ir kojos.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 8, 2022, 12:04 PM

– Kada gali besilaukiančios moterys pradėti sportuoti ir kaip pasirinkti, kur tai daryti?

– Bendra rekomendacija pradėti tai daryti yra 12-16 nėštumo savaičių, pasibaigus pirmam trimestrui. Jei nėštumas yra sklandus ir gydytojas neturi jokių apribojimų moterys gali eiti į nėščiųjų mankštas, jogą, baseiną ir kitas mėgstamas veiklas. Žinoma rekomenduojame rinktis kineziterapeutus arba specialistus, kurie specializuojasi nėščiųjų mankštoje, nes tai visai atskira sritis.

– Kūnas keičiasi, bet kaip su tuo svoriu? Suprantu, kad svoris ne mano, auga vaisius, bet nesinori priaugti daug kilogramų.

– Papildomi kilogramai kurie prisideda ne dėl vaisiaus ir nėštumo, lygiai taip pat kontroliuojami, kaip ir ne nėštumo metu. Jei mes būsime fiziškai aktyvios, sportuosime, vaikščiosime ar plaukiosime, tai ta svorio kontrolė vyks nuolat.

Moterys į kineziterapeutus dažniausiai nėštumo metu ateina ne dėl svorio, bet dėl kažkokių nugaros ar kojų skausmų, kuriuos sukelia ašies pasikeitimas.

– Kas ta ašis?

– Tai mūsų visa laikysena, kaip mes stovime nuo didžiojo pėdos nykščio baigiant mūsų pakaušiu. Nėštumo metu jūsų pečiai linksta į priekį, kaklinė dalis išsiriečia, nes pilvelis auga ir gravitacijos centras pasislenka į priekį. Tuo tarpu jūsų juosmeninė dalis išlinksta, todėl skauda nugarą. Juosmens raumenys labai daug dirba, įsitempia ir sutrumpėja. Automatiškai kenčia kojų raumenys ir taip pakinta visa ta ašis.

Aišku, kuo didesnis pilvelis tuo labiau ašis juda į priekį ir tie skausmai didesni. Jeigu mes niekaip nestipriname nei nugaros raumenų, nei dubens dugno raumenų, kas nėštumo metu labai svarbu, nesirūpiname tomis pačiomis kojomis – turėsime skausmingą rezultatą.

– Jei nesinori sportuoti – gal masažas man gali padėti?

– Taip, masažas vienas iš tų būdų, kuris gali atpalaiduoti įsitempusius raumenis, gali pastangrinti kūno dalį, kuri atsipalaidavusi ir neveikli. Aišku, nėščiųjų masažas giliųjų raumenų neliečia, bet nugaros raumenis, sėdimojo nervo skausmą, kuris plinta į koją, gali atpalaiduoti.

Dažnai kyla klausimas – ar galima besilaukiant eiti į masažą? Masažuotis nėštumo metu galima. Pirmas semestras, sakyčiau, labiau intymus, moterį gali pykinti, o masažas tai dar gali labiau paskatinti, tad siūlyčiau į masažą eiti nuo antro semestro iki pat nėštumo pabaigos.

– Dar vienas naujas metodas, kuris teigiama, kad gali padėti nėščioms – teipavimas. Kas tai?

– Tai japoniška technika išpopuliarėjusi olimpiadose, kai sportininkai teipavosi norėdami stabilizuoti sąnarį.

Nėštumo metu nepakeičiamas yra limfodrenažinis teipavimas. Dabar, kai artėja šiltasis sezonas, dažnai nėščiajai tinsta rankos, kojos, teipavimas šiuo atveju yra ypač veiksmingas. Taip pat padeda ir norint prilaikyti pilvelį, nugaros funkciją, nes atlieka lyg korseto funkciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.