Po kelerių metų tėvus pasieks laboratorijoje pagamintas motinos pienas

Motinos pienas yra geriausias maistas kūdikiams, tačiau ne visos mamos gali maitinti krūtimi, o įsivaikinę ar su kitais sunkumais susidūrę tėvai neturi tokios galimybės. Šiaurės Karolinoje gimęs startuolis „Biomilq“ stengiasi sukurti motinos pieną už žmogaus kūno ribų, rašo „CNN Business“.

Pirmą kartą idėja apie motinos pieną 2013 metais kilo įkūrėjai ir mokslininkei Leilai Strickland, kai ji išgirdo apie pirmąjį pasaulyje laboratorijoje užaugintą mėsainį.<br>123rf nuotr.
Pirmą kartą idėja apie motinos pieną 2013 metais kilo įkūrėjai ir mokslininkei Leilai Strickland, kai ji išgirdo apie pirmąjį pasaulyje laboratorijoje užaugintą mėsainį.<br>123rf nuotr.
Šiuo metu vienintelė alternatyva motinos pienui yra pieno mišinukai.<br>„Unsplash“ nuotr.
Šiuo metu vienintelė alternatyva motinos pienui yra pieno mišinukai.<br>„Unsplash“ nuotr.
„Biomilq“ įkūrėjos – Michelle Egger (kairėje) ir Leila Strickland.<br>„Biomilq“ nuotr.
„Biomilq“ įkūrėjos – Michelle Egger (kairėje) ir Leila Strickland.<br>„Biomilq“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 21, 2022, 7:40 AM

Nuo mėsainių iki krūties ląstelių

Pirmą kartą idėja apie motinos pieną 2013 metais kilo įkūrėjai ir mokslininkei Leilai Strickland, kai ji išgirdo apie pirmąjį pasaulyje laboratorijoje užaugintą mėsainį. Ląstelių biologė L.Strickland svarstė, ar panašią technologiją būtų galima panaudoti žmogaus pieną gaminančioms ląstelėms kultivuoti.

L.Strickland prisimena, kaip pati stengėsi pagaminti pakankamai pieno savo pirmajam vaikui.

„Daug moterų su tuo kovoja“, – sako ji.

Pasaulyje tik vienas iš trijų kūdikių per pirmuosius šešis mėnesius gauna tiek motinos pieno, kiek rekomenduoja ekspertai, teigia Pasaulio sveikatos organizacija. Vietoje to, daugelis tėvų pasikliauna pieno mišinukais.

Rinkos tyrimų teikėjo „Euromonitor International“ duomenimis, pieno mišinių pramonės vertė 2021 m. buvo daugiau nei 52 mlrd.

Dažniausiai karvės pieno miltelių pagrindu pagaminti mišinukai „gali patenkinti daugybę mitybos poreikių“, – sako L.Stricklandas, bet tai negali atkartoti „motinos pieno sudėtingumo“.

Mokslininkė teigia, kad „Biomilq“ produktas palyginus geriau atitinka motinos pieno maistinį profilį nei mišinukai, nes baltymų, angliavandenių ir riebalų proporcijos yra panašesnės.

„Biomilq“ komanda gamina produktą iš ląstelių, kurios paimtos iš žmogaus krūties audinių ir pieno, dovanojamų vietos bendruomenės moterų. Startuolis augina ląsteles kolbose, maitina jas maistinėmis medžiagomis, o vėliau perkelia į bioreaktorių, kuris imituoja krūties aplinką. Čia ląstelės pasisavina daugiau maistinių medžiagų ir išskiria pieno komponentus.

L.Stricklandas sako, kad „Biomilq“ dar užtruks 3-5 metus iki tol, kol galės tiekti pieną prekybai. Pirma, startuolis turi užauginti pieno ląsteles daug didesniu mastu ir mažesnėmis sąnaudomis. Taip pat „Biomilq“ turi įtikinti reguliuotojus, kad produktas yra saugus kūdikiams, o tai ypač sudėtinga naujai maisto kategorijai, tokiai kaip laboratorijoje užauginti žmogaus pieno produktai.

„Iš tikrųjų nėra reguliavimo sistemos“, – sako L.Stricklandas.

Jokios stebuklingos formulės

Pasak Natalie Shenker, „Human Milk Foundation“, kuris aprūpina donorių pienu kitas šeimas, įkūrėjos, net jei „Biomilq“ pasieks taip toli, kad motinos pienas bus gaunamas iš bioreaktoriaus, jis neturės lygiai tokios pat naudos sveikatai kaip pienas, kaip gaunamas iš krūties.

Riebalų rūgštys, kurios padeda smegenų vystymuisi ir augimui, hormonai, tokie kaip kortizolis, padedantys vystyti kūdikio miego ciklą, gaunami tik iš motinos kraujo, sako N.Shenker.

Žindymo konsultantė Courtney Miller, palaikanti krūtimi maitinančias mamas, sutinka, kad iš ląstelių išaugintas pienas negali būti „motinos pieno pakaitalas“. Tačiau ji mano, kad tai gali būti kitas pasirinkimas tėvams, įsivaikinantiems ar vaiko susilaukiantys surogatinės motinystės būdu.

„Šiuo metu pieno mišinėliai yra vienintelė jų galimybė, nebent jie gali gauti donorių motinų pieno“, – sako C.Milleris. Tiesa, ne visiems net ir donorių pienas yra pasiekiamas – JAV naujagimio maitinimas motinos pienu iš pieno banko gali kainuoti iki 100 JAV dolerių (apie 95 eurus) per dieną. Rasti donorą internetu dažnai yra pigiau, tačiau tada gali kilti problemų dėl saugumo.

C.Milleris taip pat mano, kad „Biomilq“ gali tęsti mokslinius motinos pieno tyrimus. Ji taip pat paaukojo kelias uncijas savo pieno startuoliui, tikėdamasi, kad jo tyrimai gali lemti naujus proveržius kūdikių mitybos srityje.

Auganti pramonė

„Biomilq“ nėra vienintelė įmonė, kuri tikisi sukurti naujos rūšies pieną kūdikiams. „Turtle Tree“, įsikūrusi Singapūre ir JAV, kultivuoja kamienines ląsteles, kad sukurtų pieno komponentus iš įvairių žinduolių, įskaitant žmones, o Niujorke įsikūrusi „Helaina“ naudoja mikrobinę fermentaciją, kad išaugintų baltymus, esančius žmogaus piene.

„Biomilq“ teigia, kad jos produktas gali padaryti kūdikių maitinimą ekologiškesnį. Remiantis vienu apskaičiavimu, gaminant vieną kilogramą supakuotų pieno mišinių, susidaro nuo 7 iki 11 kilogramų anglies dioksido. „Biomilq“ vis dar atlieka savo anglies pėdsako tyrimus.

Pažadas sukurti ekologiškesnę formulės alternatyvą pritraukė investicijų iš Billo Gateso fondo „Breakthrough Energy Ventures“, kuris padėjo iki praėjusių metų spalio surinkti 21 mln. JAV dolerių (20 mln eurų).

Parengta pagal „CNN Business“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.