R. Juršėnas primena, kaip skaičiuoti vaisiaus judesius ir kodėl atliekamas ŽIV tyrimas nėščiosioms

Paskutiniai nėštumo mėnesiai dažnai jaudina labiausiai – pirma, netrukus tėvai susitiks su savo mažyliu, o antra – gausybė tyrimų neleidžia atsipalaiduoti. Projekto „Kol aš laukiu tavęs“ vedėja, akušerė Ieva Girdvainienė kalbasi su Santaros klinikų akušeriu ginekologu Romoaldu Juršėnu apie tai, kas laukia būsimų mamų.

R. Juršėnas primena, kad vaisiaus judesių, jei nėra tam indikacijų, skaičiuoti nereikia.<br>lrytas.lt koliažas
R. Juršėnas primena, kad vaisiaus judesių, jei nėra tam indikacijų, skaičiuoti nereikia.<br>lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 16, 2022, 9:00 AM

Skaičiuoti – nebūtina

„Trečiasis trimestras prasideda nuo gero dalyko – 30-tą nėštumo savaitę moteris išeina nėštumo ir gimdymo atostogų, gali skirti laiko daugiau sau, šeimai. Iš kitos pusės – atsiranda naujų iššūkių, nes didėja kūno masė, sunkiau vaikščioti ar užsirišti batų raištelius“, – vardija gydytojas R. Juršėnas.

Vienas iš dažniausiai paskutiniais mėnesiais moteris neraminančių dalykų – vaisiaus judesiai. Kadangi mažylis auga, jam darosi pilvelyje ankšta, todėl ir juda ne taip greitai ir stipriai.

„Sveikai moteriai, kuriai gydytojas nerekomenduoja specialiai skaičiuoti vaisiaus judesių, jų skaičiuoti ir nereikia. Aišku, atkreipti dėmesį verta ir jei atrodo, kad jų sumažėjo juos stebėti arba kreiptis į gydytoją akušerį ginekologą“, – pastebi medikas.

Skaičiuoti judesius galima dviem būdais. Pirmasis – vertinti vaisiaus judesių epizodus dvylika valandų ir per kurias jų turėtų būti bent dešimt. Jei dešimt būna per trumpesnį laiko tarpą – toliau skaičiuoti nereikia.

Antrasis būdas atsigulti ant kairio šono ir pusvalandį stebėti vaiko judesius. Per tą laiką turėtų jų būti bent penki.

„Pasikartosiu – be atskirų išimčių visoms moterims nereikia nuolat skaičiuoti vaisiaus judesių, nes tai sukelia bereikalingą nerimą“, – pabrėžė akušeris ginekologas.

Tyrimai – pagal algoritmą

Trečią nėštumo trimestrą ir toliau atliekami rutininiai kraujo ir šlapimo tyrimai, matuojamas kraujo spaudimas bei kiti papildomi tyrimai, kurie moterims kartais kelia nuostabą.

„32 nėštumo savaitę visoms atliekamas ŽIV ir sifilio tyrimai. Šis algoritmas taikomas ne dėl to, kad įtariame moterį sergant, bet taip daroma visoms“, – paaiškino R. Juršėnas.

Dar vienas tyrimas, kuris gali sukelti nerimą – 35–36 savaitę atliekamas tepinėlis dėl B grupės streptokoko.

„Moteris neramina jei tyrimas teigiamas, bet noriu pabrėžti, kad jokio gydymo nėštumo metu nereikia, gydymas antibiotikais bus atliekamas tik tada kai moteris gimdys. Dar vienas tyrimas – 36 nėštumo savaitę gydytojas patikslina vaisiaus padėtį ir jei yra sėdmenų pirmeiga, tokiai pacientei gali būti rekomenduota atlikti išorinį vaisiaus apsukimą. Tai daroma pirmąkart gimdančios atliekama 36, pakartotinai – 37 nėštumo savaitę. Tai pakankamai saugi procedūra, kuri atliekama stacionare ir tai sumažina cezario pjūvių operacijų skaičių“, – informacija dalijosi akušeris ginekologas R. Juršėnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.