Akušerė Ieva Girdvainienė susilaukė trečios dukros: atvirai apie pirmąsias savaites

Daugybę mėnesių lrytas.lt projekto „Kol aš laukiu tavęs“ vedėja, akušerė, laktacijos specialistė ir tėvystės mokyklos „Gandro lizdas“ įkūrėja dalijosi savo nėštumo akimirkomis. Moteris aplankė gydytojus, įvairius specialistus ir patarėjus, kurie dalijosi informacija, kaip palengvinti laukimą ir pasiruošti naujai gyvybei. Šiandien Ieva jau sūpuoja trečiąją dukrą ir dalijasi pirmųjų savaičių akimirkomis.

Ieva Girdvainienė susilaukė trečios dukros.<br>lrytas.lt koliažas
Ieva Girdvainienė susilaukė trečios dukros.<br>lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-07-22 09:00, atnaujinta 2022-07-22 10:25

„Atrodo, viskas aišku ir žinoma, bet atėjus tai susitikimo dienai viskas tarytum iš naujo. Nors moters kūnas yra be galo protingas ir daug prisimena, bet jaudulys pavadinimu „ar viskas bus gerai“ šįkart aplankė mane ir vėl… Tik atvykus į ligoninę šiek tiek nurimau, nes pasitiko pažįstami kolegų veidai, kurie savo šypsenomis tarytum antrino, kad tikrai viskas bus gerai. Todėl šiandien, prabėgus pirmajai savaitei po trečios dukros gimimo, noriu pabandyti pasidalinti mintimis ar patarimais kas iš tiesų pravertė ir nuramino.

Visų pirma – žinios. Tikrai neturite baigti akušerijos mokslų, bet kursai apie tai kaip viskas vyksta, kas yra gimdymas ir jo veikla bei kokie iššūkiai laukia vėlyvuoju pogimdyviniu laikotarpiu yra tiesiog privalomi, nes atvykus į ligoninę jums ir taip kils daugybė nerimastingų klausimų prie kurių prisidės sąrėmių skausmas, šalia esantis ir pergyvenantis būsimas tėtis ar kitas lydintis asmuo. Linkiu maksimaliai pasiruošti ir žinoti, kas laukia už kampo, kas yra normalu, o kada jau laikas panikuoti ir skubėti šauktis pagalbos.

Taip pat gimus mažyliui kils daugybė klausimų ar taip darau gerai, ar normalus mažylio žindymas, o ar šis bėrimas nieko tokio, todėl, bent jau bazinės turimos žinios padės viską reaguoti ramiau. Žinoma kol esate ligoninėje visko klauskite akušerių, žindymo konsultantų ir pasidomėkite ar galima psichologo konsultacija, nes tai kartais labai padeda išsklaidyti nėštumo melancholiją.

Man asmeniškai buvo labai svarbus ryšys su gydytoja, jos patarimai ir tvirtas rankos paspaudimas gimdymo metu.

Ankstyvuoju pogimdyviniu periodu ir vėl patekau tarytum į tirštą, jaukią miglą, kur labiausiai norisi kažkieno globos ir ramybės, tad buvau labai laiminga viską suplanavusi iš anksto. Pavyzdžiui, kas pasirūpins vyresnėmis dukromis, kada jau laikas visiems susitikti, kiek laiko noriu, kad vyras būtų kartu bei visais buities klausimais. Aišku buvo ir malonių staigmenų, kaip kolegės nerealus sultinys su burokėlių salotomis ar draugės trumpas vizitas su kvepiančia kava. Nesustokite stebinti ir džiuginti pirmomis paromis mamų, nes tokios šiltos ir teigiamos emocijos yra būtinos.

Sugrįžus namo labiausiai bijojau, kaip seksis tvarkytis kasdienybėje, bet viską dariau lėtai ir nekėliau sau didelių iššūkių. Na, gal ir nepavyko išmaudyti naujagimės planuotu laiku, bet džiaugiausi, jei pavyko bent jau tą dieną. Visus būtinus ritualus naujagimio priežiūroje puikiai žinau, bet labai svarbu ne tik žinoti, bet ir pasitikėti savimi, todėl pirmasis gydytojos vizitas buvo labai lauktas. Visada patariu turėti kontaktą ir užduoti visus nerimą keliančius klausimus, o patikėkit jų tikrai yra...

Na ir žinoma daiktai daikteliai, juk nėštumo metu tiek ilgai ruošiame tą garsųjį kraitelį. Tai visų pirma visus daiktus linkiu susidėti patogiai ir aiškiai, nes pogimdyvinė migla galvoje viską labai mėgsta paslėpti. Tegu ir tėtis žino kas kur yra ir kam reikalinga. Na, o mano planas buvo turėti savaitės drabužių spintą t.y. visų rūbelių po 7 vienetus, pasiruošti higienos priemones: sauskelnes, vatos tamponus bambutei valyti, žirklutes nagams nukirpti, vonelę, termometrą vandeniui, rankšluostį ir įrengti patogią vystymo erdvė už ką dėkoja mūsų nugaros. Žinoma, grįžusios dukros laukė lovelė, kuri padeda vaikui užmigti bei nerealiai gražus ir patogus vežimėlis su kurio jau labai greitai keliavome į lauką.

Tiek tų daiktų mažyliui, bet nepamirškit savęs ir tikrai verta pasidovanoti keletą gražių naktinių su kuriais jausitės lyg su suknelėmis, pagalvoti apie patogias žindymo liemenėles, įklotus pienukui sugerti ir higienos priemones. Augant vaikui daiktų reiks naujų ir kitokių, bet atsiminkit, kad mažiau yra daugiau, todėl rinkitės atsakingus ir kokybiškus gamintojus.

Na, o kas mane po savaitės nustebino arba kas padėjo išlikti? Labiausiai šį kartą nustebino skausmas, kuris aplankė mano kūną tikrai netikėtai ir tas jausmas, kad esi silpna, bet čia į pagalbą atėjo vyras, kuris būdamas šalia padėjo kiekviename žingsnyje ir lygiai po savaitės skausmas atsitraukė. Linkiu kiekvienai mamai būti tame laikotarpyje su savo jausmais, skausmais ar nerimais ir žinoti kažkur gelmėje, kad viskas praeina. Vėlyvasis pogimdyvinis laikotarpis yra laikas, kai moters kūnas išgyvena ypatingus virsmus ir jame reikia būti lėtai kartu su naujagimio ritmu.

Pirmosios savaitės TOP 5

1. Mokymai parengti medikų ar kitų kvalifikuotų specialistų apie gimdymą, pogimdyvinį moters laikotarpį , žindymą ir naujagimio priežiūrą bei būkles. Geriau nuotoliniai, kuriuos galėtum4te peržiūrėti ir susilaukus mažylio.

2. Susiplanuoti kas padės pirmomis paromis ligoninėje (maisto gaminimas, kitų vaikų, augintinių ar namų priežiūra) ir sugrįžus namo. Tiesiog būtina priimti pagalbą ir nelikti vienoms.

3. Naujagimio priežiūroje turite jaustis užtikrintai, todėl rekomenduoju į namus pasikviesti akušerę, šeimos gydytoją, kad apžiūrėtų aplinką ir atsakytų į visus rūpimus klausimus.

4. Renkantis ir ruošiant naujagimio kraitelį tai darykite kartu su vyru. Patogiai ir aiškiai susidėkite daiktus, pasiruoškite vystymo erdvę, kurioje sauskelnės bus po ranka ir nereikės daug lankstytis. Įrenkite maudynių erdvę ir aptarkite, kas maudys pirmą kartą, nes mamai tai gali būti per sudėtinga. Atminkite, kad viską galime įsigyti, tad neskubėkite ir įsitikinkite ko tikrai reikia.

5. Nekelkite sau didelių iššūkių 5–8sav. po gimdymo! Tiesiog gyvenkite naujagimio ritmu, o jeigu negalite tuomet ieškokite pagalbos.

Aukime motinystėje!

Ieva“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.