Po kūdikio gyvybę nusinešusios tragedijos – medikų įspėjimas: įvardijo, kada moterys atsisako gydytojų priežiūros

Lietuvoje moteriai pradėjus lauktis kūdikio apie tai pranešti niekam nėra neprivaloma, bet taip dažniausiai niekas nesielgia, nes būsimos mamos nori ir gydytojo priežiūros, ir socialinių garantijų.

Net ir namuose norinčios gimdyti moterys medikų priežiūros nevengia.<br>„Freepik“ nuotr.
Net ir namuose norinčios gimdyti moterys medikų priežiūros nevengia.<br>„Freepik“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 28, 2023, 9:04 PM

Praėjusią savaitę nuvilnijo žinia apie negyvą naujagimį, kurio mama pas medikus nėštumo metu nė karto neapsilankė, tad lrytas.lt pakalbino gydytojus, kurie įvardijo galimas tokio sprendimo priežastis ir grėsmes.

Galvojo, kad apendicitas

„Kauno klinikose pastebimi tik pavieniai atvejai, kai moterys nėštumo metu nesilanko pas gydytoją“, – teigia Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovas prof. Mindaugas Kliučinskas.

Jam antrina ir LSMU Kauno ligoninės Krikščioniškųjų gimdymo namų Akušerijos skyriaus vedėja Rasa Babiliūtė – per metus pasitaiko vienas du tokie atvejai.

„Dažniausios priežastys, kaip įvardinčiau, laiko ir dėmesio sau neskyrimas. Nevadinčiau šių moterų asocialiomis, bet jos dažnai turi nemažai vaikų, joms trūksta socialinių įgūdžių ir jei socialiniai darbuotojai nepastebi, nekontroliuoja, tada jas pamatome tik per gimdymą“ – teigė R. Babiliūtė.

Medikė pabrėžė, kad tos moterys, kurios sąmoningai renkasi gimdymą namuose ir propaguoja natūralesnį gyvenimo būdą, kaip tik medikų priežiūros nevengia, nes nori būti tikros, kad jų pasirinktas gimdymo būdas nepakenks nei joms, nei vaikeliui.

„Taip, būna dažnai, kad atsisako tam tikrų tyrimų dėl įvairių įsitikinimų – ar ultragarso, ar genetinių, bet vis tiek priežiūros nevengia ir pas medikus reguliariai lankosi“, – pabrėžia skyriaus vedėja.

Jai pritaria ir akušerė, tėvystės mokyklos „Gandro lizdas“ Ieva Girdvainienė, kuri priduria, kad retai, bet pasitaiko moterų, kurios tiesiog nepastebi nėštumo.

„Vienos nejaučia kūno, kitos yra stambesnės ir tai, kad laukiasi, supranta tik paskutiniais nėštumo mėnesiais. Tiesa, mano praktikoje yra buvęs atvejis, kai moteris atvažiavo į ligoninę, nes galvojo, jog jai prasidėjo apendicito priepuolis, o iš tiesų – gimdė“, – galimas priežastis vardijo Ieva.

Grėsmės didžiulės

Medikų priežiūra nėštumo metu būtina siekiant užtikrinti tiek nėščiosios, tiek vaisiaus sveikatą ir prižiūrėti jų būkles.

„Pradėkime nuo to, kad nėštumas gali vystytis ne gimdoje, gali būti daugiavaisis, gali nesivystyti, nekalbant apie įvairiausias patalogijas ar net nėštumo metu paaiškėjusias mamos sveikatos būkles, kaip, pavyzdžiui, širdies yda“, – kalba R. Babiliūtė.

I. Girdvainienė įsitikinusi, kad yra didžiulė rizika tiek mamai, tiek vaisiui.

„Labai svarbūs visi tyrimai – tiek sprando raukšlės apžiūra echoskopu, tiek genetiko konsultacijos, jei yra tam tikras moters amžius. Kraujo tyrimai gali parodyti geležies trūkumą moteriai, kuris tiesiogiai susijęs su vaisiumi ir jo vystymųsi. O kur dar tokios būklės, kaip rezus izoimunizacija dėl kraujo grupės nesutapimo, gestacinis diabetas ir jo sukelta rizika dėl didelio vaisiaus, gretutinės mamos ligos ar preklampsija. Visi kraujo, šlapimo tyrimai, svorio sekimas ir kiti rodikliai yra be galo svarbūs užbėgant už akių galimai didelei grėsmei, kuri gali baigtis vaisiaus ar mamos žūtimi. Prieš pat gimdymą labai svarbu žinoti ir vaisiaus padėtį, kaip jis keliaus gimdymo takais, nes jei ji sėdmeninė ar įstrižinė, galime turėti labai liūdną rezultatą“, – įsitikinusi akušerė Ieva.

Atlikti tyrimai

„Mamų, kurios negauna prenatalinės priežiūros, kūdikiai turi tris kartus didesnę tikimybę gimti mažo svorio ir penkis kartus dažniau miršta nei tie, kuriuos pagimdė motinos, kurioms teikiama priežiūra“, – rašoma Moterų sveikatos, akušerijos ir naujagimių slaugytojų asociacijos mokslinis žurnale „Jognn“.

Mokslininkės Patricia Grant Higgins ir Pamela J. Woods 2010 metais atliko tyrimą, kuriame stebėjo 12 Naujojo Meksiko valstijoje (JAV) mieste gyvenančių moterų, kurios dėl socialinių, demografinių, su sistema ir vaikų priežiūra susijusių priežasčių nėštumo metu nesilankė pas medikus. Siekdamos užtikrinti, kad kūdikis gimtų sveikas, jos pakeitė mitybą, laisvalaikio užsiėmimus, miegą, mankštą. Visos tikėjo, kad augina sveiką vaisių, tačiau 61 proc. naujagimių turėjo komplikacijų ir 45 proc. buvo per mažo svorio.

Niekada nevėlu

Pastebima, kad neprižiūrimo nėštumo, kur jis kartais vadinamas natūraliu nėštumu, skaičiai auga dėl sąmoningo pasirinkimo propaguojant tam tikrą gyvenimo būdą.

„Australijoje, JAV populiarėja tiek nėštumas, tiek gimdymas absoliučiai be medikų pagalbos, bet pas mus dar to nėra. Tos moterys dažniausiai lankosi tik pas pribuvėjas, kurios apčiuopos būdu tikrina vaisiaus padėtį ar pasiklauso širdies plakimo. Ateis ta mada ir pas mus“, – atsidūsta I. Girdvainienė, kuri pastebi, kad dabar Lietuvoje yra labai maži kūdikių mirtingumo rodikliai.

Ji pabrėžė, kad nesvarbu, kada moteris sužino apie nėštumą, kokia jos socialinė padėtis ar kiti rodikliai, ji visada laukiama medicinos įstaigoje.

„Niekada nevėlu ateiti, kol neprasidėjo gimdymas. Gydytojai padarys visus įmanomus tyrimus ir atsakys į kylančius klausimus“, – primena akušerė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.