Rečiausi vardai Žemaitijoje: vieni prisimena tradicinius variantus, kiti įkvėpimo ieško užsienyje

Lrytas.lt tęsia retų vardų apžvalgą Lietuvoje – šįkart dalijamės, kaip originaliai vaikus vadina Telšių ir Mažeikių rajono gyventojai.

Tėvai renkasi ir serialuose girdėtus vardus, ir netradicinius lietuviškus variantus.<br>„Freepik“ nuotr.
Tėvai renkasi ir serialuose girdėtus vardus, ir netradicinius lietuviškus variantus.<br>„Freepik“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 7, 2023, 10:32 AM

Sugrįžta Vytautas

Jei taip ir toliau, Žemaitijos sostinė Telšiai metų pabaigoje galės džiaugtis augančiu mažųjų telšiškių skaičiumi. Per pirmus šių metų tris mėnesius užregistruota vienu naujagimiu daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu – 2023 sausį, vasarį ir kovą gimė 64 mažyliai, kai praėjusiais metais jų buvo 63.

Viso per 2022-uosius Telšių rajone užregistruota 299 gimimai – 41 naujagimiu mažiau, nei 2021 metais.

Telšių rajono savivaldybė pasidalijo ir rečiausiais vardais. Telšiškiai mergaites praėjusiais metais vadino Gaja, Juna, Emerita, Meidė, Glorija, Cecilija, Astina, Arija, Meilė, Dagnė, Karilė, Elaja, Domilė, Junė.

Sūnums suteikė taip pat nemažiau įdomius ir retus vardus, kaip Vincentas, Leonardas, Matėjus, Mangirdas, Drąsius, Liam, Erovilas, Leonas, Noelis, Adanas, Benjaminas, Niklas, Dilanas, Eliotas, Vytis, Ajus, Denas, Selmas, Žanas.

Specialistai pastebi, kad sugrįžta tokie vardai kaip Vytautas, Leonas, Artūras.

Mažeikiai vejasi

Dar vienas didesnis miestas Žemaitijoje gali pasidžiaugti, dar didesniu mažųjų gyventojų skaičiaus augimu. Per pirmus 2023 metų mėnesius įregistruoti 93 naujagimiai gimę Lietuvoje ir 10 mažylių – gimusių užsienyje, bet registruotų Mažeikiuose. Iš viso – 103 gimimo įrašai. Per tą patį laikotarpį 2022 metais iš viso buvo 96 registruoti kūdikiai – 84 gimę Lietuvoje ir 12 jų gimę užsienyje.

Rečiau pasitaikantys vardai, kuriais mažeikiškiai vadino vaikus praėjusiais metais buvo – Mileva, Karilė, Deimilė, Mila, Arūnė, Ajus, Markus, Ervinas, Vincentas, Evanas.

Šiais metais tėvai taip pat nestokoja originalumo ir vaikams suteikė Glorijos, Adirijos, Frėjos, Liusijos Marijos, Amėjos, Dijoros, Ajos, Nidos, Artėjaus, Alėjaus, Eitvydo, Ringaudo, Perlo, Neito vardus.

Aja – tai daugybėje tautų reikšmę turintis vardas, kuris dažniausiai rašomas „Aya“. Arabiškai tai reiškia „nuostabi“, hebrajiškai – „paukštis“ arba „greitai skristi“, japonų – „spalvinga“, mongoliškai „muzika“ ir panašiai. Dramblio kranto respublikoje šis vardas suteikiamas moterims, gimusioms penktadienį.

Mileva yra slaviškas vardas, kuris suteikiamas Čekijoje, Bulgarijoje ir reiškia „maloni, brangi“. Pirmoji Alberto Einšteino žmona buvo Mileva Maric.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.