Druska ant galvos ar burtai su šlapimu: mamos griebiasi netikėčiausių dalykų Medikų komentaras

Oi, kaip išgražėjai, tikrai laukiesi berniuko! Su tokios formos pilvu garantuotai gims mergaitė! Tokių aplinkinių spėjimų išgirsta daugybė nėščiųjų. Iš tiesų, kokios lyties kūdikis slepiasi pilvelyje, ypač jei tai nerodo echoskopinis tyrimas, smalsu daugeliui būsimų tėvelių. Kas iš tiesų veiksminga?

Berniukas ar mergaitė?<br>„Canva“ nuotr.
Berniukas ar mergaitė?<br>„Canva“ nuotr.
Sandra Tumėnė.<br>lrytas.lt archyvo nuotr.
Sandra Tumėnė.<br>lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 16, 2024, 4:57 PM

Įvairiausi būdai

Feisbuke esančioje būsimų mamyčių grupėje užvirė diskusija – kokiais liaudiškais būdais nėščiosios bandė nuspėti vaiko lytį ir kam pasisekė?

Po įrašu pasipylė daugiau nei šimtas komentarų apie įvairiausius metodus.

Vienas iš jų – spėjimas su vestuviniu žiedu. Plauką perveri per žiedą ir laikai virš delno (kitos sako, kad virš pilvo). Jei žiedas pradeda suktis ratu, reiškia, gims mergaitė. Jei siūbuoja į šonus – susilauksite berniuko. Galima šiam spėjimui naudoti ne tik žiedą, bet ir adatą.

„Man šį būrimą rodė močiutė ir pasitvirtino“, – patikino viena komentatorė.

Svarbi ir pilvo forma

Mamos aptarė, kad spėjimai, kad mergaitės „atima“ grožį ir dukros besilaukiančios mamos oda bei plaukai prasčiau atrodo, nei kai laukiesi berniuko – ne visada tiesa. Vienoms tai pasitvirtino, kitoms ne.

Komentatorės neslėpė, kad dažnai pasikliaudavo ir savo nuojauta – norėjosi pirkti tik berniukiškus daiktus ar ieškojo tik mergaitiškų vardų. Nemažai būsimų mamų sakosi susapnavusios kūdikio lytį.

Dar vienas iš būdų – spėti pagal besilaukiančios moters pilvą. Jei jis aukščiau – gims berniukas, jei nusileidęs žemiau – moteris laukiasi mergaitės.

„Su pirmu buvo pilvas į priekį, toks vertikalus ovalas – berniukas. Su antrąją buvo pilvas apvalus ir žemas – mergaitė“, – rašo dviejų vaikučių mama.

Spėjimai su druska

„Uošvienė darė su druska, tai pataikė ir ji visada taip“, – pasidalijo viena būsima mama ir visos pradėjo klausinėti, koks tas paslaptingas metodas.

Pasirodo, nėščiajai nežinant pabarsto ant galvos šiek tiek druskos. Barstyti negali nei pati nėščioji, nei vyras. Jei nėščioji pasikaso nosį – gims berniukas, o jei lūpas – susilauksite mergaitės.

Kitos komentatorės bandė šmaikštauti, o kas būna, jei pasikasai galvą, kurią niežti nuo druskos.

Paslaptingas kokteiliukas

Na, o daugiausiai diskusijų sulaukė mamų komentarai apie spėjimą su šlapimu ir soda. Į savo šlapimą reikia įberti šaukštelį sodos. Jei putoja, kaip mamos sako „lyg alaus puta“ – bus berniukas, jei ne – laukiatės mergaitės.

„Man pasiteisino, pati netikėjau“, – sako mama.

Šis naujoviškas metodas sulaukė daugybės komentatorių susidomėjimo.

Siūlo kreiptis į medikus

Gydytoja akušerė ginekologė, gydytoja genetikė Sandra Tumėnė kasdien susiduria su būsimų tėvų noru kuo greičiau sužinoti vaikelio lytį, bet apie testą su šlapimu ir soda – išgirdo pirmą kartą.

„Kažkokio cheminio paaiškinimo, kad šlapime išsiskiria kitos molekulės ir įvyksta kita cheminė reakcija – nėra. Labai būtų sunku šį metodą paaiškinti moksliškai ir tai lieka daugiau prietarai. Jei moters šlapimas yra labiau rūgštinis – jis labiau putos. Jei labiau šarminis – mažiau putos. Ką iš to galima sužinoti? Šarminiame šlapime dažniau dauginasi įvairios bakterijos, dažnesni šlapimo takų uždegimai ir kiti susirgimai. Tad jei mažiau putoja – geriau kreiptis į gydytoją ir pasitikrinti šlapimo šarmingumą tyrimais, bet sasajų su vaisiaus lytimi jokių nėra“, – pastebi medikė.

X ir Y chromosomos

Visi liaudiški metodai ir lieka liaudiškais, be jokių mokslinių paiškinimų. Pasak gydytojos S. Tumėnės, net nėštukės pilvas neatskleidžia kūdikio lyties, nes forma priklauso nuo moteris fiziologijos – gimdos ir dubens foromos, figūros ir net kelintas tai nėštumas.

Lytis priklauso nuo dviejų chromosomų – kiaušialąstė turi X chromosomą, spermatozoidas X arba Y. Šios chromosomos skiriasi savo dydžiu, žinoma, kalbame apie milijonines mikro daleles. X yra didesnė, o Y – maža, todėl spermatozoidas su X chromosoma gali būti lėtesnis, o Y greitesnis. Tad jei jau įvykusi ovuliacija, o pirmiau priplauks ir apvaisins spermatozoidas su Y chromosoma – gims berniukas. Jei ovuliacija dar įvyks, spermatozoidas su X chromosoma turi tikimybę išlaukti. Noriu pabrėžti, kad realybėje tai nepasiteisina šimtu procentų ir tvirtų mokslinių įrodymų šiai teorijai nėra“, – pabrėžė gydytoja akušerė ginekologė, gydytoja genetikė Sandra Tumėnė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.