Jurga Valery. Ar įmanoma mylėti ir mušti?

Už vieną muštą – dešimt nemuštų duoda. Yra tokia patarlė, dar liaudies išmintimi vadinama, kad tas vienas muštas vertas dešimties. Muštas vaikystėje, matyt. Nes kur jau ten plieksi suaugusį – priešinsis ar atgal duos. Žmonės, gimę bei augę karo ar pokario metais prieš savo vaikus buvo pratę kelti ranką. Ne, visi, bet didelė dauguma. Tad aplinkinių labai nestebino rykštė ar šlepetė mamos rankose arba tėvo diržas, kabantis matomiausioje namų vietoje. Ne kelnėse...

Birželio pirmoji – Tarptautinė Vaikų gynimo diena. Galbūt ne šiaip sau, Lietuvoje, ji įsitaisiusi tarp Motinos ir Tėvo dienos.<br> „Ramunė Janušė Photography“ nuotr.
Birželio pirmoji – Tarptautinė Vaikų gynimo diena. Galbūt ne šiaip sau, Lietuvoje, ji įsitaisiusi tarp Motinos ir Tėvo dienos.<br> „Ramunė Janušė Photography“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurga Valery

Jun 1, 2020, 12:12 PM, atnaujinta Jun 1, 2020, 12:13 PM

– Lenk medį, kol jaunas, – sakydavo mano mama, – ir pridūrdavo, – mylėk, kaip dūšią, bet krėsk kaip grūšią.

Ir krėsdavo. Su meile. Ar įmanoma mylėti ir mušti?

„Tėvų skriaudžiamas vaikas nenustoja jų mylėjęs. Jis nustoja mylėti save..“ – perskaitau interneto platybėse. Sutikau daug tokių, savęs nemylinčių, atėjusių iš skausmingos vaikystės. Gerokai užtrunka, kol vėl save pamilsti. Matyt, mes atpažįstame vieni kitus. Tie, muštieji. Verti dešimties. Nukrėstos kriaušės. Kūdikiai, mokyklinukai, paaugliai. Užaugo karta, kurią mušė. Kai kurie jau ir savo vaikus užaugino. Miškas medžių, kuriuos lenkė. Buvo lūžusių, kurie neatlaikė. Ar įmanoma mušti ir mylėti?

Keturmetis, nesugebėjęs suskaičiuoti iki dešimties.. Septynmetė, ant staltiesės išliejusi sriubą.. Kūdikis, kuris verkė...

Kad nesigirdėtų kaimynams, galima paleisti muziką. Visu garsu. Kaimynai juk rūpi. Jie žmonės, kurie šalia, kam jiems girdėti kažkokį nelaimingą verksmą. Tas vienas muštas susigūžia, nuleidžia užverktas akis ir tyliai maldauja, kad rykštė mamos rankose lūžtų per pusę. Ar sužydėtų. Juk kaip užsimoti su žydinčia? Kad kas nors užsuktų ir išgelbėtų. Kad įvyktų stebuklas. Kad tik įvyktų...

Birželio pirmoji – Tarptautinė Vaikų gynimo diena. Galbūt ne šiaip sau, Lietuvoje, ji įsitaisiusi tarp Motinos ir Tėvo dienos. Lyg tarp rankų. Mama ir tėvas – svarbiausi žmonės vaiko gyvenime. Jie jo šaknys. Jis – jų kamienas. Jei šaknys tvirtos – nereikia medžio lenkti. Jis auga tiesus. Ir žydi. Kiekviena savo sielos šakele. Ištisus metus. Didžiulis žydintis sodas. Augintas su meile. Mylėti įmanoma. Nieko daugiau – tik mylėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.